Dudok Quartet - REFLECTIONS

Venster Acties

Dudok Quartet - REFLECTIONS

Albumrelease REFLECTIONS door het Dudok Quartet Amsterdam in de Amstelkerk.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Amstelkerk Amstelveld 10 1017 JD Amsterdam Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

  • 3 uren
  • eTicket voor mobiel

“Als strijkkwartet in de eenentwintigste eeuw verdiepen wij ons in de betekenis van muziek. Wat muziek voor ons persoonlijk betekent vormt een kiem voor de manier waarop we deze muziek op het podium laten klinken.”

De muziek van Dmitri Sjostakovitsj is zowel verguisd als bewonderd. De ontvangstgeschiedenis van zijn muziek wordt tot op de dag van vandaag getekend door een felle strijd tussen voor- en tegenstanders. Het Dudok Quartet Amsterdam presenteert zich op het nieuwe album REFLECTIONS als pleitbezorger van de dubbelzinnigheid in muziek uit de 20e eeuw. Op de releaseparty op 2 december speelt het Dudok Quartet Amsterdam muziek van het album, en vertellen ze over hun relatie met deze muziek. Ook is het album als fysiek exemplaar op CD te koop met een speciale korting.

De Dudoks groeiden muzikaal op in een wereld waarin tegenstellingen absoluut werden gemaakt en waarin weinig ruimte was voor meerstemmigheid. Modernisme of behoudzucht, onderwerping of verzet, degelijke ambachtelijkheid of creativiteit: voor Sjostakovitsj en Grażyna Bacewicz vormden deze mogelijke (of schijnbare) tegenstellingen juist de kern van hun compositieproces. De muziek die uit hun pennen vloeide draagt al deze tegenstellingen in zich, en dwingt ook de luisteraar van de 21e eeuw om zich te verhouden tot diens eigen twijfels en onzekerheden. Iedere eenduidige interpretatie marginaliseert een mogelijke andere.

Beide hoofdwerken op het album bieden de muzikanten een uitbundige achtbaanrit. Op het gebied van samenspel en technische instrumentbeheersing vragen de stukken het uiterste van de musici, wat leidt tot een adembenemende en gelaagde luisterervaring voor het publiek. Om de strijkkwartetten van Sjostakovitsj en Bacewicz met elkaar te verbinden verdiepte het Dudok zich in de componeerstijl en compositietechnieken van beide componisten. Door het maken van eigen arrangementen van Sjostakovitsj’ Preludes voor piano Opus 34, komen de musici nog dichter onder de huid van de componisten. Deze opname vormt de wereldpremière van dit nieuwe arrangement.