€ 11,68

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

NedPho Koepel

Batjanstraat 3

1094 RC Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Duo concert Koninklijke Harmonie De Voortgang Sint-Cecilia Neeroeteren België en Muziekvereniging Prinses Irene uit Huizen.

Voor de pauze brengt de KH De Voortgang uit Neeroeteren brengt deze avond een programma dat opgebouwd is rond de kernbegrippen 'Life' en 'Beeld'. Beide begrippen worden vrij breed geïnterpreteerd, zodat het net zo goed kan gaan over het zoeken naar 'beelden uit het leven gegrepen' als naar banden met beeldende kunsten, film, dans… Om dit te bereiken, wordt aan het publiek een verscheidenheid van muzikale genres gepresenteerd.
Kern van het programma is “Beelden uit een tentoonstelling”, het bekende pianowerk van Modest Moussorgsky, dat vooral in de georkestreerde versie van M. Ravel bekend is geworden bij het grote publiek, en waaruit een aantal beelden zullen worden gespeeld.

Daarnaast evolueert het programma echter van klassiek naar populair en hedendaags, en komen componisten als O. Respighi over N. Rota en J. Williams tot J. Dodd en S. Bradley aan bod.

Voorstelling KH De Voortgang
Vandaag, 155 jaar na haar oprichting, is De Voortgang, ondanks haar hoge leeftijd, een heel bijzondere, actieve en vooral bloeiende vereniging. De Voortgang heeft een geschiedenis die zich afspeelt in maar liefst drie verschillende eeuwen. En hoewel er sinds 1863 natuurlijk veel is veranderd, is de basis gelijk gebleven. Met meer dan 140 actieve leden, een jeugdorkest van 37 jonge enthousiastelingen, een harmonieorkest bestaande uit 80 muzikanten, een toneelgroep met een 11-tal acteurs en actrices en een dynamische bestuursgroep, is ze één van de grootste verenigingen van Neeroeteren en is het harmonieorkest succesvoller dan ooit.
Ons orkest heeft een aantal vaste concerten per jaar. Het nieuwjaarsconcert, de Proms en het najaarsconcert zijn er enkele van. Tijdens deze concerten wordt er vaak samengewerkt met lokale solisten zoals Kelly Paukens, maar ook met meer bekende muzikanten, onder meer Barbara Dex, Chris Cuppens, Nicole & Hugo, ... In het kader van ons 150-jarig bestaan 5 jaar geleden, hebben wij Carmina Burana van Carl Orff opgevoerd. Ons orkest werd bijgestaan door maar liefst 5 koren en 3 solisten. Ook dit jaar vieren we ons jubileum in stijl. Op zaterdag 26 mei brengen we de Schilderijenvoorstelling van Moessorgski. Na de pauze volgt er dan een lichter programma, aangevuld met zang, dans en licht. Het belooft een onvergetelijk spektakel te worden.

Dirigent KH De Voortgang Dhr. Jan Van Duffel jr. (1960)
Regeringsmedailles voor hoorn en kamermuziek in de klas van Maurice van Mechelen aan de muziekacademie van Hasselt. Studeerde aan de Rijksuniversiteit van Gent en behaalde daar de diploma's van Licentiaat in de Musicologie en Kandidaat in de Geschiedenis. Studeerde vervolgens hoorn (Ernest Lenaerts) en kamermuziek (o.a. Louis Gilis en Theo Mertens) aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. Vervolmaakte zich verder via privécursussen en masterclasses bij o.a. Claude Maury (B), André Van Driessche (B), Froydis Ree Wekre (N), Michael Höltzel (D), Herbert Spencer (VS), Hermann Baumann (D), ... Sinds 1990 is Jan als hoornist verbonden aan het Nationaal Orkest van België. Tevens is hij muzikant bij verschillende ensembles en kamermuziekgroepen : o.a. MP@21, hoornkwartet Pro Arte, Koperensemble Gabrieli en Brussels Brass.
Jan Van Duffel is sinds zijn jeugd actief als hoornist in verschillende amateuristische blaasorkesten (1971-1991). Daarnaast was hij 8 jaar dirigent van de K.H. Broederkring Houthalen en sinds 1991 dirigeert hij de K.H. De Voortgang St.-Cecilia Neeroeteren.

Harmonieorkest Prinses Irene zal na de pauze ook een gevarieerd programma brengen. Zij beginnen hun concert met het prachtige openingswerk Aurora Borealis waarna zij hun programma vervolgen met Four Norfolk Dances van Philip Sparke. Dit stuk is een ode aan één van de mooiste provincies van Engeland. Elsa’s Procession to the Cathedral komt uit de tweede act van Richard Wagners beroemde opera Lohengrin. Tijdens deze prachtig statische maar romantische muziek schrijden Elsa en haar redder en held naar de kathedraal. Henry V, een Suite uit de film Henry V, gearrangeerd door Johan de Meij en tot slot het bijzondere werk Symphony 'X' ('The Big D') van de Amerikaanse componist Don Gillis.
Gillis hield van grapjes in de muziek. De compositie verbeeldt in muzikale zin de stad Dallas. De muziek is puur Amerikaans van aard. Gillis ging daarbij niet uit van een symfonie op puur klassieke grondslag, maar werkte voornamelijk gevoelsmatig. De 4 delen van de symfonie kregen de volgende titel :
1. All American City
2. Requiem for a hero
3. Conventioneer
4. Cotton Bowl
De delen lijken, met uitzondering van deel 2, gebaseerd op Amerikaanse volksmuziek, muziek die een grote gelijkenis vertoont met de composities van Aaron Copland. Het Amerikaanse karakter van de muziek wordt versterkt door de klanken van de kopergroep, die sterk doen denken aan marsmuziek van onder andere Sousa en Copland. Deel 2 wijkt muzikaal sterk af van de andere delen. Dit requiem verwoordt op muzikale wijze een van de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse geschiedenis: de moord op president John F. Kennedy.

Voorstelling Muziekvereniging Prinses Irene
Muziekvereniging Prinses Irene is op 1 augustus 1945 opgericht door de fusie van twee voormalige blaasorkesten, De Eendracht en Prinses Juliana, in Huizen. Destijds alleen een harmonieorkest met 45 leden. Tegenwoordig heeft de vereniging zo’n 150 leden, spelend in diverse onderdelen.
Het harmonieorkest speelt in de hoogste divisie van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel, dirigent bij Irene vanaf 2004, wordt een gevarieerd repertoire gespeeld van typische concourswerken tot musicalarrangementen, koor- popmuziek, swing en modern repertoire. Uitdagingen gaat het orkest graag aan en geeft meerdere concerten per seizoen. Het traditionele nieuwjaarsconcert met steeds een verrassend thema is een goed voorbeeld. Het harmonieorkest heeft regelmatig opgetreden met bekende nationale en regionale artiesten. O.a. met Margriet Eshuijs, het Willem Breuker Kollektief, The Dutch Swing College Band, Ernst Daniël Smit, Ani Avramova, pianiste, Arno Stoffelsma, klarinettist van Het Gelders Orkest, jazz violist Tim Kliphuis, Eric Vaarzon Morel, Amira e.v.a.

Dirigent Muziekvereniging Prinses Irene Dhr. Joop Boerstoel
De Vordense musicus Joop Boerstoel (1965) studeerde aan de Hogeschool Enschede sector Conservatorium (Ha/Fa directie en klarinet) en het Maastrichtse Conservatorium (orkestdirectie). Zijn docenten aan deze instituten waren o.a. Gert Buitenhuis en Jan Stulen. In juli 1993 won Joop Boerstoel de felbegeerde “Zilveren Dirigeerstok” tijdens de “Internationale Dirigentenwedstrijd” in het kader van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Sinds 1995 is Joop Boerstoel ook internationaal actief. Zo werkte hij onder meer als als gastdirigent en cursusleider in Italië, Engeland, Australië en China, Duitsland, Hongarije en Estland.
Joop Boerstoel is momenteel dirigent van een aantal harmonieorkesten en een symfonieorkest, functioneert als examinator voor muziekexamens en als jurylid voor solistenwedstrijden.
Bij uitgeverij “de Haske” werkte hij mee aan de ontwikkeling van de serie ‘Horen, Lezen & Spelen’. Als redacteur was Joop betrokken bij het tot stand komen van het boek ‘De Tao van het dirigeren’ van de hand van zijn docent Jan Stulen. In 2014 verscheen hiervan de Duitstalige versie. Ook aan het tweede boek ‘Jan Stulen ten voeten uit…’ heeft Joop zijn medewerking verleend. Sinds 1998 is Joop Boerstoel als senior adviseur muziek verbonden aan Musidesk te Arnhem. Vanaf 2012 is Boerstoel werkzaam als adviseur muziek (poortwachter harmonie) bij het RIC (Repertoire Informatie Centrum). In 2015 werd Joop Boerstoel verkozen in het hoofdbestuur van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles (WASBE).

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

NedPho Koepel

Batjanstraat 3

1094 RC Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen