Dwars door het Archief: Queer Houses and Places

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Study Centre

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Dwars door het Archief: Queer Houses and Places

Thursday Night Live – 26 september 2019

Dwars door het Archief: Queer houses and places

Study Centre, 19:30 – 21:00

Voertaal: Nederlands

Prijs: gratis, RSVP via eventbrite

Zijn er plaatsen aan te wijzen die voor of door queers ontworpen zijn? Of gaat het met name om een een geschiedenis van toe-eigening van plekken door ‘de community’ door de jaren heen? Tijdens de avond wordt samen met archivaris Alfred Marks het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw vanuit een ‘queer perspective’ bekeken. Dirk van den Heuvel bespreekt zijn uitkomsten van zijn doorlopende onderzoek naar queer in architectuur. Ten slotte neemt Aad Koster je mee in de Rotterdamse queer-geschiedenis, van de eerste homo-organisatie in 1919, naar de groei van geheime ontmoetingsplaatsen tot en met ‘de scene die zich laat zien’ in de huidige eeuw.

Alfred Marks

Archivaris Alfred Marks kent als geen ander de omvangrijke collectie architectuurtekeningen, foto's, maquettes en objecten van Het Nieuwe Instituut. Hij is al jaren werkzaam in het archief en stelde onder meer van 2014 tot 2016 de tentoonstellingsreeks Verrassende Vondsten samen. Vanuit een eigen roze blik bekeek Marks het archief, onder andere dat van architect Arthur Staal die als winnaar van de Prix de Rome op een motorfiets rond de Middellandse Zee heeft gereisd en daarbij veel heeft gefotografeerd.

Dirk van den Heuvel

Architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel is hoofd van het Jaap Bakema Study Centre en geeft les aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Vanuit een persoonlijk en politiek perspectief is hij geïnteresseerd in de mogelijke vormen van een inclusieve, open samenleving die ruimte biedt voor diversiteit. Het onderwerp van ‘queer spaces’ is in de architectuur onderbelicht en daagt tegelijkertijd uit om met andere ogen naar de geschiedenis en de ontwerpdiscipline te kijken.

Aad Koster

Aad Koster (1947) studeerde aan de Interfaculteit Bedrijfskunde Delft en werkte voor diverse werkmaatschappijen van de Koninklijke Bijenkorf Beheer. Hij ontving van de gemeente Rotterdam de Erasmusspeld voor onder andere zijn verdiensten voor het COC en het Historisch Genootschap Roterodamum. Voor de Rotterdamse galerie en erfgoedlab DIG IT UP en vanuit persoonlijke interesse deed Aad onderzoek naar de gay geschiedenis van Rotterdam, wat heeft geresulteerd in de expositie ‘Out in Rotterdam’. Tijdens deze avond bespreekt hij enkele voorbeelden uit zijn historisch onderzoek.

Rotterdam Pride

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van Rotterdam Pride, dat plaatsvindt van 22 tot en met 29 september 2019 door heel Rotterdam. Het Nieuwe Instituut hecht waarde aan een tolerante en inclusieve manier van samenleven en levert daarom graag vanuit eigen perspectief een inhoudelijke bijdrage aan het programma van Rotterdam Pride. Meer informatie over Rotterdam Pride is te vinden op de website.

Dwars door het archief

Aan de hand van de archieven van de belangrijkste architecten en stedenbouwers biedt het Rijksarchief inzicht in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuur en maatschappij van de afgelopen 130 jaar. In de 4 miljoen tekeningen, schetsen, maquettes, zakelijke en persoonlijke correspondentie, foto’s, affiches en verzamelde knipsels liggen talloze verhalen besloten. Ook verhalen die tot nog toe verborgen zijn gebleven omdat niemand er nog oog voor heeft gehad. Voor de Dwars door het Archief-avonden worden vanuit wisselende thema’s uiteenlopende mensen uitgenodigd om nieuwe perspectieven te introduceren.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Study Centre

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen