€ 6

Een ster op je jas

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Dominicanessenklooster

22 H. Geeststraat

1540 Herne

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s zes miljoen Joden, waaronder heel veel kinderen… Maar terwijl duizenden leeftijdsgenootjes in veewagens naar ‘het Oosten’ werden gevoerd om er vermoord te worden (bij ons vanuit de Dossinkazerne in Mechelen), konden velen terecht in kloosters, internaten, of bij ‘gewone’ mensen, die het eigen leven op het spel zetten om ze te redden. Een ‘ondergedoken kind’ leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie. Na de oorlog volgde in veel gevallen nog het ergste drama: het besef dat het ‘tijdelijke’ afscheid van ouders, broers, zussen en verwanten definitief was geweest.

Speciaal was het leven van de kinderen in Theresienstadt (bij Praag), door de nazi’s bedrieglijk als een ‘luxeverblijf’ voorgesteld, waar van de (naar schatting) 15 000 kinderen uiteindelijk toch maar honderd overleefden.

Herman Vandormael (°1938), doctor in de geschiedenis, achtereenvolgens werkzaam in het onderwijs en de BRT (Schooluitzendingen), van 1983 tot 2003 conservator van het Kasteel van Gaasbeek.

Schreef twee boeken over de Holocaust: Verborgen Oorlogsjaren. Ondergedoken Joodse kinderen getuigen met o.a. interviews met 64 ‘ondergedoken kinderen’, en Kinderen van Theresienstadt, met medewerking van tien overlevenden.

(Foto: Kazerne Dossin)

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Dominicanessenklooster

22 H. Geeststraat

1540 Herne

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen