€ 0 – € 11
Etel, Joan & bell – Een eerbetoon aan drie literaire grootheden

Etel, Joan & bell – Een eerbetoon aan drie literaire grootheden

Venster Acties en details

€ 0 – € 11

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek

Studio B

Spui 68

2511 BT Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Geen refunds

Beschrijving van het evenement
Een programma met Niña Weijers, Rasha Hilwi, Sabrine Ingabire en Nisrine Mbarki (moderator)

Over dit evenement

Wat is de overeenkomst tussen Etel, Joan en bell? Literaire grootheden Etel Adnan, Joan Didion en bell hooks zijn alle drie (deels) Amerikaans, hebben alle drie een grote stempel op het westerse denken gedrukt, en ze zijn alle drie vorig jaar overleden. Hun werk is nog altijd springlevend en inspireert een steeds grotere groep lezers. Daarom brengen we op woensdag 18 mei een eerbetoon aan deze auteurs. We hebben drie hedendaagse auteurs uitgenodigd, zelfverklaard liefhebbers die ook kritisch durven te zijn, en die ons meenemen in hun persoonlijke relatie met het werk en gedachtegoed van respectievelijk Etel, Joan en bell. Wie waren deze grootheden? En waarom zijn hun werk en legacy nog altijd zo relevant?

We horen...

Rasha Hilwi over Etel Adnan, een schrijver die je moet leren kennen als je dat niet al deed. Deze Syrisch-Amerikaanse dichter, essayist en kunstenaar maakte werk in drie talen en minstens zoveel genres. Olieverfschilderijen, films, wandtapijten en gedichten - het werk van Adnan werd over de hele wereld tentoongesteld. Vanaf 20 mei wijdt het Van Gogh Museum een grote tentoonstelling aan haar.

Sabrine Ingabire over bell hooks, de iconische Amerikaanse schrijver, hoogleraar, feminist en activist. hooks schreef meer dan 30 boeken over o.a. ras, gender, kapitalisme en haar antwoord op vrijwel alle problemen in de wereld: de liefde. 'Haar filosofie over de liefde ging over meer dan romantische liefde. Het is er een waarbij mensen elkaars menselijkheid erkennen en elkaar benaderen als gelijken. Een liefde voor de rechtvaardigheid', schreef journalist en schrijver Ingabire over haar in NRC.

Niña Weijers over Joan Didion, schrijver en journalist die grote bekendheid verwierf met de vele scherpzinnige essays en boeken die ze schreef over de Amerikaanse cultuur. Chaos, cultureel verval en angst spelen een hoofdrol in veel van haar boeken, waarvan The Year of Magical Thinking het bekendst is geworden. Niña Weijers schreef over Didion in De Groene Amsterdammer: 'Het is bijna onmogelijk om níet te zien hoe ze haar werk belichaamt: die koele ernst, de afstandelijkheid van haar blik, de glamour en tegelijk dat ascetische, het ontegenzeggelijk Amerikaanse van haar uitstraling.'

Een programma met schrijvers Niña Weijers, Rasha Hilwi en Sabrine Ingabire. Moderator Nisrine Mbarki, die werk van Etel Adnan en bell hooks vertaalt, zal het gesprek leiden.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centrale Bibliotheek

Studio B

Spui 68

2511 BT Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen