Gratis

Expeditie: toekomst - Wandeling: De makers van Noord

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Kunstlicht

Motorkade 9

1021 Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Wandel tijdens Expeditie: toekomst mee langs de makers van Noord en ga in gesprek over maakcultuur en historisch industrieel erfgoed.

Over dit evenement

This event is Dutch spoken.

Blokkenschema Expeditie: toekomst

Benieuwd naar wat er gemaakt wordt in Amsterdam-Noord? Als onderdeel van Expeditie: toekomst wandel je zondagmiddag 26 september tijdens De makers van Noord langs verschillende plekken waar de mouwen opgestroopt worden. Al lopend verkennen we het belang van (kleinschalige) creativiteit en productie voor de leefbaarheid van Noord.

Amsterdam-Noord is altijd een plek geweest waar veel werd gemaakt: van de grootste scheepswerf ter wereld in 1937 tot kleinschalige meubelmakers en individueel makerschap. Maar wordt er nog gemaakt in de stad? En hoe gaan makerschap en wonen in de stad samen? Dit zijn vragen die we onderzoeken tijdens de wandeling ‘De makers van Noord’.

In een tijd dat de woningmarkt de stad onder druk zet, is ook het gebruik van ruimte voor creatieve productie in gevaar. De vrije ruimte verplaatst naar de randen van de stad of zelfs daarbuiten. Dit terwijl maakcultuur in de stad een belangrijke rol speelt voor leefbaarheid, sociale cohesie en duurzaamheid. Wat kan de historische, industriële context van Amsterdam-Noord (in de vorm van gebouwen, talen, tradities, ambachten en rolmodellen) betekenen voor makerschap en de maakindustrie? Wat willen we behouden en wat zal verdwijnen? Hoe kunnen werkplaatsen samengaan met plekken waar ook wordt gewoond?

De wandeling ‘De makers van Noord’ start vanaf 14:00 uur. Je loopt vanaf werkplaats Kunstlicht aan de Motorkade langs verschillende maakplekken in Noord, waar van alles wordt gemaakt en gerepareerd: van schoenmakers tot lassers en van meubelmakers tot schaverijen. Het eindpunt is Made Up North op de NDSM-werf, waar we afsluiten met een borrel.

We nodigen je uit om opzoek te gaan naar de Makers van Noord en hier en daar een praatje te maken. Het is leuk om de route met iemand anders te lopen, zodat je de vragen en opdrachten samen tijdens het wandelen kun bespreken.

Programma

14:00 uur - Start wandeling

16:00-17:00 uur - Einde wandeling + borrel

Duur: De wandeling beslaat 5,5 km en duurt ongeveer 1,5 uur. Je kiest zelf hoe laat en met wie je start.

Startlocatie: Kunstlicht, Motorkade 9, Amsterdam (neem de IJplein- of Azartplein-pont)

Eindpunt: Made Up North, Ms. van Riemdijkweg 51, Amsterdam (NDSM-pont)

Tip: Neem een koptelefoon of oortjes mee!

Over Centrinno

De wandeling ‘De Makers van Noord’ maakt deel uit van het project Centrinno, dat is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 869595. In Centrinno verbindt Waag thema’s als maakcultuur, erfgoed en stadmaken voor inclusieve en duurzame gebiedsontwikkeling.

Het project Centrinno is gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 869595.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Kunstlicht

Motorkade 9

1021 Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator Waag

Organisator van Expeditie: toekomst - Wandeling: De makers van Noord

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen