Gratis
Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde

Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde

Venster Acties en details

Gratis
Beschrijving van het evenement
Na de succesvolle serie ‘Rembrandt herrijst uit Nederlandse aarde’ exposeert Judith Dubois met ‘Oude en Nieuwe helden van (de) Aarde'

Over dit evenement

Een unieke serie portretschilderijen volledig gemaakt uit aarde elementen zoals zand, klei, steen en schelpen. Geportretteerd zijn zowel ‘Oude Helden’ - inspirators uit de kring van Rembrandt - en ‘Nieuwe Helden’ zoals Tommy Wieringa (zie foto hieronder), Amanda Gorman en Jane Goodall.

Afbeelding van Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde

Speciaal voor de expositie maakt Judith Dubois portretten van de Oekraïense president Zelensky en de Russische journaliste Marina Ovsjannikova. De gehele opbrengst van deze twee speciale portretschilderijen zal naar Giro555 gaan.

Afbeelding van Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde

Tijdens de expositie in de Broeker kerk in Broek in Waterland (van

27 april t/m 6 juni 2022) zal het nieuwste werk van Dubois ‘Oude en Nieuwe Helden van (de) aarde’ worden getoond. Dubois: “Mijn portretten bouw ik op uit zand, aarde, steen, schelp en boombast van de bodem waar de roots van de geportretteerde connectie mee hebben. Ze verbinden het oerverleden met het heden. Ik wil het oude met het nieuwe verbinden, zo ook met de helden van toen en van nu. Zij zijn helden in de zin dat zij inspireren, de vinger op de zere plek durven te leggen en aanzetten tot nadenken. Het zijn bekende en minder bekende mensen, want uiteindelijk zijn ook alle helden gewoon mens. Een mens opgebouwd uit de elementen van de aarde. Met die aarde elementen creëer ik portretten, opgebouwd uit zand, aarde, steen, schelp en boombast van de bodem waar de roots van de geportretteerde liggen of plekken op de wereld waar de geportretteerde affiniteit mee heeft. De helden kijken je aan en soms dwars door je heen. Beter gezegd, de aarde kijkt je aan en maakt contact met je. Je maakt contact met de natuur op een heel bijzondere manier.”

Afbeelding van Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde

Achter de gebruikte aarde materialen schuilt dus bij ieder portret een bijzondere symboliek. Zo bestaat het portret van voorvechtster van gelijkheid Amanda Gorman (zie foto hierboven) uit zand en aarde uit Afrika - daar waar de roots van haar verre voorouders liggen - Suriname en de Antillen - gebieden waar slaven werden verhandeld - en Californië in de VS - het land waar ze geboren en getogen is.

Lees hier over de verhalen achter de portretten.

Verder is er voor ieder portret een bijpassende Earthphone gemaakt, een prachtig kunstwerk dat op een telefoon lijkt, maar een heel andere beleving biedt.

In een serie over helden kunnen volgens Dubois twee actuele helden niet ontbreken: president van Oekraïne Zelensky en journaliste Marina Ovsjannikova uit Rusland. Vanwege de huidige situatie in Oekraïne, dat Dubois vanzelfsprekend aan het hart gaat, is de gehele opbrengst van deze twee portretten bestemd voor Giro555.

Meer informatie en schilderijen te vinden op de website: www.atelierjudithdubois.nl

Afbeelding van Expo Oude en Nieuwe Helden van (de) Aarde
Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen