Gratis

Factor 10 Symposium: snelle transformaties van winkelgebieden

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bouwkeet

240 Schiedamseweg

3025 AP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Hoe maakt u een winkelgebied toekomstbestendig? Hoe lokt u particuliere eigenaren om miljoenen te investeren in een winkelgebied? Hoe zorgt u ervoor dat de leegstand versneld opgelost wordt met de juiste branchering? Hoe kunt u de veiligheid in een winkelgebied met een factor 10 verhogen? Meldt u zich aan en leer van de meest geslaagde Best Practices van de afgelopen 2 jaar!

Op donderdag 28 juni tussen 13:30 en 17:00 uur organiseert Zaken Expert een landelijk symposium over transformatie van winkelgebieden voor ambtenaren en bestuurders uit de G40.

Onder voorbehoud:

De hoofdvraag van dit Factor10 symposium luidt: Hoe kan de transformatie in een winkelgebied met een Factor 10 worden versneld?


Deelvragen:

 • Hoe kan de markt worden uitgelokt om met een factor 10 mee te investeren in een winkelgebied?
 • Hoe kunnen verpauperde gevels in eigendom van particuliere eigenaren en lelijke reclame-uitingen van winkeliers versneld worden aangepakt?
 • Hoe kan de veiligheid in een winkelgebied met een factor 10 worden verhoogd?
 • Hoe kunnen de beste bedrijven worden aangetrokken, passend binnen de brancheringsvisie?
 • Hoe kan de leegstand in een recordtijd worden opgelost?
 • Hoe kan de integrale aanpak in een winkelgebied daadwerkelijk werken zonder tijd te verliezen in proces en regels (zoals inkoop, welstand, etc.).


Bij een Factor 10 event draait het om de vraag hoe de processen 10X te verbeteren en te versnellen en daarmee de successen te verhogen met een factor 10. Factor 10 is een initiatief van Zaken Expert.


De aanleiding voor het organiseren van dit Factor 10 symposium zijn de resultaten en ervaringen met de integrale aanpak van de Schiedamseweg in Rotterdam.

Het symposium vindt plaats in het technisch buurthuis 3.0 Bouwkeet. Een uniek maatschappelijk initiatief dat gefinancierd wordt met privaat kapitaal (De Verre Bergen).

Factor 10 sprekers

 • Professor Digital Commerce Jesse Weltevreden van de Hogeschool van Amsterdam (onder voorbehoud)
 • Dave Mayenburg, Projectmanager Economie bij Gemeente Rotterdam
 • Martijn van Dam, senior adviseur economische strategie bij gemeente Den Haag (onder voorbehoud)
 • Merel Mulders, Projectleider leegstaand vastgoed bij gemeente Breda (onder voorbehoud)
 • Fattouch el Kaddouri, manager Platform Veilig Ondernemen Rotterdam (onder voorbehoud)
 • Abdel Bouchibti: specialist in transformatie van winkelgebieden bij Zaken Expert

Schiedamseweg succesvol getransformeerd in 2 jaar tijd!

In de afgelopen 2 jaar is de Schiedamseweg vanuit een succesvolle integrale aanpak, intensief aangepakt. Zo is de winkelleegstand teruggebracht van bijna 20%, naar 3 %, hebben meer dan 85 bedrijven nieuwe reclame-uitingen gekregen en zijn 12 verouderde winkelpuien vervangen door nieuwe moderne winkelpuien. In het komend halfjaar worden nog eens 30 winkelpanden aangepakt.

De aanpak op de Schiedamseweg behelst 115 winkelpanden die in eigendom zijn van ruim 90 particuliere eigenaren. Met de winkeliers en eigenaren zijn vooraf onderhandelingen gevoerd en deals gesloten, waarbij zij zelf verplicht werden gesteld om te investeren in de eigen winkelruimten.

Er is in de afgelopen 2 jaar door marktpartijen ruim € 3,5 miljoen geïnvesteerd in de eigen winkelpanden op de Schiedamseweg. Dit resultaat overtreft alle verwachtingen. Zo hebben de marktpartijen op de Schiedamseweg in de gevelaanpak maar liefst 7 keer zoveel geïnvesteerd als de gemeente.

Bovendien zijn 6 huurcontracten ontbonden met malafide ondernemingen en wordt pro-actief ondermijnende criminaliteit aangepakt. Niet onbelangrijk: de economische aanpak van de Schiedamseweg heeft 47 mensen aan het werk geholpen, bij 13 nieuwe bedrijven.

De integrale aanpak van de transformatie van de Schiedamseweg is geïnitieerd en uitgevoerd door bureau Zaken Expert in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Schiedamseweg, een pittige klus

Feit is dat de Schiedamseweg in 2 jaar tijd rigoureus is verbeterd. De hoeveelheid betrokken private en publieke partijen, de budgetten die gebonden zijn aan een tijdslimiet, de wetgeving en vele voorschriften/regels vanuit het gemeentelijke apparaat maakten de opgave complex. Echter, de aanpak op de Schiedamseweg is nog niet klaar. Er ligt in de komende 4 jaar nog een grote opgave op het gebied van veiligheid, economie, vastgoed, en buitenruimte.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bouwkeet

240 Schiedamseweg

3025 AP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen