€ 6,50 – € 7,50

Felix & Sofie // De Filosoof als Rebel

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Perdu

Kloveniersburgwal 86

1012 CZ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De Brexit, de opkomst van de gele hesjes, grote klimaatmarsen, #metoo; binnen onze cultuur zijn oproepen tot verzet alom vertegenwoordigd. In zijn aanval op het (Duits) idealisme schreef Marx ooit zijn inmiddels welbekende woorden: ‘de filosofen hebben de wereld tot dusver slechts geïnterpreteerd; nu komt het erop aan haar te veranderen’. De 21ste-eeuwse mens lijkt goed naar Marx te hebben geluisterd, ondanks de vele kritieken op Marx’ niet uitgekomen utopische dromen. Men verlangt naar een betere toekomst en blijft pogen verandering af te dwingen. Maar hoe komt daadwerkelijke verandering precies tot stand? Wordt zij gestuurd door onvrede of door idealisme? En welke rol is er nog weggelegd voor filosofische utopieën?

In het denken over (de noodzaak van) verandering lijkt de hedendaagse filosofische afscheid te hebben genomen van totale systemen, vaststaande boodschappen over wat goed of slecht is, dan wel klinkklare ideeën over hoe een maatschappij ingedeeld moet worden. Ook erkent zij dat het intellect niet langer voldoende is om de mens in beweging te zetten. Zo is het grootste deel van de wetenschappers er bijvoorbeeld al meer dan veertig jaar over eens dat we iets moeten doen aan klimaatverandering, maar komt de mens nu pas, langzamerhand, in beweging.

Hoe moeten zulke fenomenen geduid worden? Binnen een herzien materialisme, beter bekend onder de noemer new materialism, wordt verandering complexer gedacht. Deze stroming beschouwt de wereld als een groot netwerk waarin tal van elementen, bepaalde ‘effectjes’ teweegbrengen. Onderling vechten zij uit hoe de totaliteit zich door-ontwikkelt. De werking van de wereld wordt daarmee nóg serieuzer genomen dan in Marx’ materialisme, maar betekent dit ook dat het geluid van de intellectueel, als slechts één enkel elementje, zachter moet worden?

Wat blijft er dan over van theoretische oproepen en filosofische dromen? En hoe moet de filosoof zich verhouden tot wereldlijk verzet om effect te hebben? Moet zij wederom utopisch durven denken, of brengt dat op den duur enkel catastrofes tot stand, zoals in het geval van het gerealiseerde Marxistische communistische ideaal? Rest de filosoof dan slechts de taak om als kluizenaar, teruggetrokken in een studeerkamertje, enig grip te krijgen op de complexe zaak? Wat blijft er dan over van een filosofisch verlangen naar een betere toekomst en de wil om ideeën te realiseren? Tijdens dit Felix & Sofie programma zullen wij ons bezig houden met dergelijke vragen en de filosofische rebel en haar potentiële daadkracht onder de loep nemen.

Dit programma is een samenwerking met de 4de Performance Philosophy Bennial: Intervention! Intoxication?

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Perdu

Kloveniersburgwal 86

1012 CZ Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen