Gratis

Film Koopvaardij tijdens WOII

Evenementdetails

Locatie

Locatie

IJmuider Zee- en Havenmuseum

55 Havenkade

1973 AK IJmuiden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Dat onze koopvaardij in WOII zware offers heeft gebracht, is altijd onderbelicht gebleven. In deze film vertellen enkele mannen hun verhaal.

Over dit evenement

In een aangrijpende film kunt u in het IJmuider Zee- en Havenmuseum de verhalen zien en horen van de verschrikkingen die de bemanningen van onze koopvaardijschepen tijdens de oorlogsjaren hebben ondergaan.

Op 6 juni 1940 werd de vaarplicht afgekondigd: met één pennenstreek werden daarmee alle koopvaardijschepen buiten bezet Nederland toegevoegd aan de geallieerde krijgsmacht ter zee. Deze zeelieden waren nu ‘civiele’ frontsoldaten’ en dienstweigeren zou landverraad zijn.

In de konvooien over de Atlantische Oceaan werden de schepen jarenlang geteisterd door Duitse onderzeeërs met torpedoaanvallen, vanuit de lucht door bommenwerpers en dichter bij Europa was er altijd de angst voor mijnen. Op de Pacific werden zij gebombardeerd en beschoten door de Japanners.

Bijna de helft van onze schepen gingen verloren en meer dan drieduizend opvarenden kwamen om. In deze film komen enkele, inmiddels hoogbejaarde, overlevenden aan het woord en vertellen hun indrukwekkende verhalen.

Helden die nooit vergeten mogen worden en ons respect verdienen.

Deze film is door het museum samengesteld uit de documentaire ‘een vergeten zeemansgeschiedenis’ van Goert Giltay eerder uitgezonden door het programma Andere Tijden. Aansluitend is het aan te bevelen de expositie: ‘Koopvaardij en Visserij in Velsen 75 jaar bevrijd’ te bezoeken. De film duurt 30 minuten en is gratis (na entree). Het museum adviseert een kijkwijzer van 12+.

Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen