Gratis

Film Two Stones | Want de grond behoort ons allen toe

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Room 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Two Stones | Want de grond behoort ons allen toe

Wendelien van Oldenborgh gebruikt film – met name het format van de openbare filmshoot – als een vorm van sociale productie. Naast haar interesse in alternatieve methodes om daarbij een script te genereren onderzoekt Van Oldenborgh dikwijls aspecten van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de effecten en gevolgen daarvan in de huidige Nederlandse samenleving. Van Oldenborghs werk is veelvuldig tentoongesteld. Haar project Cinema Olandawas te zien in het Nederlandse paviljoen op de 57ste Biënnale van Venetië (2017).

Two Stones
(2019, Engels ondertiteld, 61:15 min.)
Two Stones verkent het leven en de idealen van de aan het Bauhaus opgeleide, Duitse architecte Lotte Stam-Beese en de Caribische activiste en schrijfster Hermina Huiswoud door middel van dialogen en optredens van hedendaagse protagonisten. Overeenkomsten en verschillen tussen de afzonderlijke levenswegen van de twee vrouwen en hun verwachting van de communistische ideologie zijn voelbaar door de gedachten en ervaringen van de protagonisten, die allemaal een persoonlijke of professionele band hebben met de thema’s die aan de orde komen.

Na de première is de film t/m 15 september te zien in de tentoonstelling bauhaus imaginista – collected research in Het Nieuwe Instituut.

Hanneke Oosterhof is cultuurhistoricus. Ze werkte ruim dertig jaar in de museumsector, met als laatste functie hoofd Presentatie en Collectie en conservator industriële cultuur bij het Textielmuseum in Tilburg. In 2014 startte ze haar promotieonderzoek naar leven en werk van de stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese (1903-1988) aan de TU Eindhoven dat leidde tot de biografie met als hoofdtitel 'Want de grond behoort ons allen toe' – Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese uitgegeven bij Vantilt in Nijmegen. Oosterhof publiceerde eerder op het terrein van de sociale geschiedenis, vrouwengeschiedenis en cultuurwetenschappen.

'Want de grond behoort ons allen toe' – Leven en werk van stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese
Lotte Beese (1903-1988) studeerde aan het Bauhaus in Dessau en werkte achtereenvolgens als architecte in Berlijn, Brno in Tsjecho-Slowakije en op verschillende plaatsen in de Sovjet-Unie. Eind 1934 kwam ze samen met de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, met wie ze in Moskou was getrouwd, naar Nederland. Vanaf 1946 was ze stedenbouwkundig architecte in Rotterdam en maakte naam met ontwerpen van nieuwe, modernistische woonwijken als Kleinpolder en Pendrecht.

bauhaus imaginista

Hoe verhoudt het Bauhaus zich tot de hedendaagse globale wereld? Duik in de wereld van bauhaus imaginista: lees, kijk en verzamel teksten en beelden en print je persoonlijke Bauhaus-onderzoek uit om mee naar huis te nemen. Sleutelprojecten als het Bauhaus Manifesto van Walter Gropius (1919), ein bauhaus film van Marcel Breuer (1926), de tekening Carpet van Paul Klee (1927) en de film Reflektorisches Lichstpielvan Kurt Schwerdfeger (1922) vormen in bauhaus imaginista het uitgangspunt voor een onderzoek naar de actualiteit van Bauhaus-thema’s als pedagogische vernieuwing, ontwerpdebat, niet-westerse materiële culturen en experimentele beeldpraktijken.

De rondreizende presentatie bauhaus imaginista is een project van Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Institut en Haus der Kulturen der Welt in het kader van 100 jaar Bauhaus.

Dit project is geïniteerd en georganiseerd door Goethe-Institut.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

Room 1

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen