€ 6,20

FilosofiePodium: Eco-rouw met Hannah van den Bosh

Venster Acties en details

€ 6,20

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Bibliotheek Berkel-Enschot

77 Trappistinnentuin

5057 DJ Berkel-Enschot

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
FilosofiePodium: Eco-Rouw met Hannah van den Bosch

Over dit evenement

Eco-Rouw

Een vaag gevoel van ongemak, verdriet, pijn, woede en melancholie. Zo zou ik mijn gevoel omschrijven toen ik eind 2019 de beelden op tv zag van de Australische koala’s die halsoverkop hun leefgebied moesten ontvluchten, geteisterd door de immense vuurzee waarin veel van hun soortgenoten en miljoenen andere dieren het leven lieten.

De bundel aan emoties die ik bij deze gebeurtenis voelde noem ik “eco-rouw”. Het gevoel dat mensen kunnen ervaren wanneer ze geconfronteerd worden met het verlies van een geliefde diersoort, een waardevol stukje natuur of zelfs een gehele leefomgeving.

Een beroemd voorbeeld van iemand die haar eco-rouw veel laat zien is Gretha Thunberg. Wie kent de beelden niet. Vol emotie spreekt ze de VN toe en beschuldigt ze hen van het niet serieus nemen van de klimaatcrisis. Maar ook bij inheemse volkeren zien we veel eco-rouw, waarbij we hun gevoelens kunnen linken aan een existentieel verlies van identiteit. Sprekender dan hoe een Inuit stamhoofd het uitlegt kan bijna niet: “Wij zijn mensen van het ijs. Maar als straks geen ijs meer is, hoe moeten we dan nog mensen van het ijs zijn?”

Ondanks deze groeiende gevoelens bij velen, wordt er nog steeds te weinig gedaan om klimaatproblematiek echt aan te pakken. Vaak worden ervaringen van eco-rouw afgedaan als een persoonlijk psychisch probleem waarvoor je hulp moet zoeken. Of je wordt bekritiseerd dat je het te somber inziet en dat je positief moet blijven.

Maar ik geloof dat eco-rouw helemaal niet een slechte of demotiverende emotie is, en dat het je juist kan helpen om tot waardevolle inzichten en acties te komen. Meer dan dat een puur positief-rationele aanpak dat kan. Want als mensen durven te voelen “dit doet echt wat met me”, zullen ze meer dan ooit gemotiveerd zijn om klimaatverandering voor eens en altijd aan te pakken.

Herken jij dit gevoel van eco-rouw? Of juist helemaal niet? Laten we het erover hebben. In mijn lezing op donderdag 16 september ga ik er graag met je over in gesprek. Tot dan!

Waneer: donderdag 16 september

Waar: in de Bibliotheek Berkel-Enschot, Ons Koningsoord

Hoe laat: inloop 19.45, start lezing 20.00, einde avond 21.30

Deelname: €5,00

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Bibliotheek Berkel-Enschot

77 Trappistinnentuin

5057 DJ Berkel-Enschot

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Organisator De Bibliotheek Midden-Brabant

Organisator van FilosofiePodium: Eco-rouw met Hannah van den Bosh

De Bibliotheek Berkel-Enschot organiseert twee keer per jaar samen met professionals een groter event rondom Ouders MeetUp. Speciaal voor ouders met kinderen van 4 tot 12 jaar. Aan de hand van een thema wordt kennis gedeeld, ervaringen uitgewisseld en inspiratie opgedaan. 


Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen