€ 17,50 – € 67,50

Foodie Festival 2018

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bijzondere Collecties UvA

129 Oude Turfmarkt

1012 GC Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Tijdens het Foodie Festival op zaterdagmiddag 17 november staat het kookboek in al zijn facetten centraal. Bij de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam zijn er interviews, lezingen, tentoonstellingen, proeverijen, signeersessies, Masterclasses en een boekenmarkt. Het Foodie Festival is onderdeel van de Kookboekenweek van 10 t/m 18 november. Entree voor de dag is € 17,50, en voor de Masterclasses Fooddesign en Foodfotografie geldt een toeslag van €25. Het aantal plaatsen is beperkt. Op=op!

Programma

Interviews in het Museumcafé

• 13.00–14.00 uur: Jonah Freud interviewt Janny van der Heijden; Manon Henzen en Mariëlla Beukers en Rutger van der Broek en Cees Holtkamp
• 15.00–16.00 uur: Jonah Freud interviewt Jeroen Thijssen, Danny Jansen en de winnaar van het Gouden Kookboek 2018
• 17.00–17.30 uur: Jonah Freud
in gesprek met Alice Waters, de winnaar van de Johannes van Dam prijs 2017 en Kees Elfring

Lezingen

• 13.00 – 13.45 Danny Jansen over het verzamelen van historische kookboeken
• 14.00 – 14.45 Annette van Ruitenburg over De smaak van Texel.
• 15.00 – 15.45 Tim van Kessel toont tips & tricks voor optimaal gebruik van keukenmessen (interactief)
• 16.00 – 16.45 Greet Draye over de geschiedenis van de dessertcultuur in Vlaanderen

Tentoonstellingen

Tentoonstelling met genomineerde kookboeken voor het Gouden Kookboek 2018 uit de Bijzondere Collecties UvA, de messen van Johannes van Dam uit de Stichting Gastronomische Bibliotheek en meer schatten uit de collectie Geschiedenis van de Voeding van de Universiteit van Amsterdam.

Fotopresentatie met beelden van de Vlaamse culinair fotograaf Tony le Duc, met o.a. het Koock-boeck van Antonius Magirus uit de tentoonstelling Cokeryen.

Presentatie Johannes van Dam

Jeroen Thijssen schreef een biografie over Johannes van Dam. Een deel van zijn archief ligt bij de Bijzondere Collecties UvA. Om 14.00 en 16.00 uur geeft Jeroen Thijssen samen met IJsbrand van Dijk een korte rondleiding over de kleine tentoonstelling over Johannes van Dam die ter gelegenheid van het Foodie Festival is ingericht.

Presentatie door Onno en Charlotte Kleyn

Onno en Charlotte Kleyn presenteren Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland. Voor dit boek deden ze uitgebreid onderzoek in de gastronomische collectie van de Universiteit van Amsterdam. Om 13.00 en 15.00 uur geven ze een rondleiding over de Onderzoekzaal van de Bijzondere Collecties UvA en vertellen ze over hun onderzoek.

Proeverijen

Proef de smaken van de geschiedenis bij de proeverijen door Mariëlla Beukers en Manon Henzen, en waan je even op de Wadden bij de proeverij van Annette van Ruitenburg, auteur van het boek De smaak van Texel.

Masterclasses

Beide Masterclasses vinden plaats in de Johannes van Dam Kamer in Hotel de L’Europe. Voor de Masterclasses geldt een toeslag van €25,- per persoon bovenop de entréeprijs.

Foodfotografie

Jan Bartelsman geeft tussen 14.00 en 15.15 uur een Masterclass foodfotografie.

Fooddesign

Katja Gruijters geeft tussen 15.30 en 16.45 een Masterclass fooddesign.

Rondleiding

Rondleiding door de tentoonstelling Dineren aan de Gracht bij Museum van Loon. Inschrijven voor deze rondleiding is mogelijk op de dag van het festival zelf.

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Huizinga Instituut, Hotel de l’Europe, Stichting Gastronomische Bibliotheek, CPNB; Amsterdam School for Historical Studies, Singel Uitgeverijen, Fontaine Uitgevers, Pitch PR en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bijzondere Collecties UvA

129 Oude Turfmarkt

1012 GC Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen