Fotocafé met Ellen Kooi bij Inside the outside - pioniers in fotografie

Fotocafé met Ellen Kooi bij Inside the outside - pioniers in fotografie

van CODA

Venster Acties en details

€ 7,50

Datum en tijd

Locatie

CODA Apeldoorn

299 Vosselmanstraat

7311 CL Apeldoorn

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Fotocafé #4 - Apeldoorn Photo x CODA | Zondag 25 september | 13.00 - 17.00 uur | € 7,50

Over dit evenement

Waar houdt een stadsfotograaf zich mee bezig en hoe verschilt dat van een natuurfotograaf? Wat is de betekenis van fotografie in een eindeloze online beeldwereld?

In deze reeks Fotocafés presenteren CODA Apeldoorn en Apeldoorn Photo avondsessies voor en door fotografie- en kunstliefhebbers. Van mei t/m september vindt er elke maand een fotocafé plaats. Een fotograaf vertelt over een onderwerp uit de (werk)praktijk en bezoekers kunnen vragen stellen over het thema, fotografie en de tentoonstelling. Ook kun je als bezoeker eigen werk meenemen om met andere deelnemers te bespreken onder het genot van een drankje in CODA Café. Tijdens deze middag is er alle tijd en ruimte om de tentoonstelling Inside the outside: pioneers in lens-based media te bezoeken. Het Fotocafé is inclusief een rondleiding door deze unieke tentoonstelling die het werk van natuurfotograaf Richard Tepe (1864-1952) samenbrengt met het werk van 16 hedendaagse kunstenaars en fotografen. Ontdek de relatie tussen mens en natuur van vroeger tot nu door de lens van de camera.

Programma 25 september

13.00 uur | Introductie door CODA directeur Carin Reinders13.10 uur | Interview Ellen Kooi door archivaris Stefan Rutten14.00 uur | Prijsuitreiking natuurfoto-challenge door Apeldoorn Photo14.15 uur | Pauze in CODA Café14.45 uur | Rondleiding door Stefan Rutten en twee CODA docenten door Inside the outside15.30 uur | Bezichtigen foto's winnaars fotochallenge17.00 uur | Einde

//

Ellen Kooi

Ellen Kooi (1962) richtte in opdracht van CODA haar camera op de natuur ten westen van Apeldoorn; het gebied dat Richard Tepe meer dan honderd jaar geleden in opdracht van de gemeente Apeldoorn ook fotografeerde even voor het tot de huidige woonwijk en park Berg en Bos getransformeerd werd. De natuur speelt de hoofdrol in het werk van Tepe maar daarnaast had hij ook oog voor de mensen in het bosgebied. Hij bracht de bosarbeider, de jachtopziener en de armlastige Apeldoorner die in zijn levensonderhoud voorzag door hout te sprokkelen of bosbessen en paddenstoelen te plukken ook in beeld. Ellen Kooi: “Het is fascinerend om te zien hoe deze mensen bij het bos lijken te horen. Zou hun relatie met hun omgeving anders zijn geweest dan die van bezoekers van soortgelijke gebieden nu?” In Kooi’s nieuwe fotoserie zien we mensfiguren die opgaan in het typisch Veluws landschap met hoge boomstammen, beken en sprengen. Maar deze beelden zijn meer dat esthetische, compositorische weergaven van de natuur. Ze zijn poëtisch en roepen een soms absurdistische sfeer op. De afgebeelde personen lijken naar verstilling te zoeken, zijn juist aan het werk of spelen in het bos, maar in elk beeld is een onderliggende emotie voelbaar.

Afbeelding van Fotocafé met Ellen Kooi bij Inside the outside - pioniers in fotografie
Afbeelding van Fotocafé met Ellen Kooi bij Inside the outside - pioniers in fotografie

Delen met vrienden