Future Affairs #5: Fixing the Internet

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

FreedomLab Future Affairs #5: Fixing the Internet
Met Marleen Stikker (Waag), Valerie Frissen (SIDN Fonds), Wouter van Noort (NRC) en Arief Ernst Hühn (FreedomLab).


Het internet lijkt in een rap tempo van bevrijder naar onderdrukker te gaan. Grote problemen als censuur, de afhankelijkheid van een aantal techreuzen zoals Google en Facebook en de doorverkoop van persoonlijke data worden vaak toegeschreven aan het feit dat het internet in handen is van slechts een paar grote partijen die de dienst uitmaken. Als reactie hierop ontstaat er een golf van projecten waarin wordt gepoogd een decentraal internet te realiseren. Cryptovaluta en initiatieven rondom blockchains, zoals Blockstack, beloven een gedecentraliseerde infrastructuur waarin gebruikers de baas blijven over hun data en waar platforms kunnen worden gecreëerd die buiten bereik van grote partijen blijven. Aan deze ontwikkeling kleven echter ook potentiele nadelen, hoe gaat het bijvoorbeeld met platforms die oproepen tot geweld of strafbare content verspreiden? En wat zijn de gevolgen voor de media en bedrijven die sterk afhankelijk zijn van het huidige internet model? Biedt deze ontwikkeling inderdaad een oplossing voor de huidige barsten of zijn er te veel valkuilen? In de vijfde editie van Future Affairs verkennen we mogelijke oplossingen en valkuilen van een alternatief internet. Dit doen we met een panel van experts op het gebied van internet vernieuwing.

Panel
Marleen Stikker (Waag)
Internetpionier Marleen Stikker (afgelopen zomer te gast bij Zomergasten) ontwikkelde als 'burgemeester' van De Digitale Stad in 1993 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie. Waag verricht public research, met de maatschappij als onderzoeksveld. Zo ging Waag op zoek naar de eerste eerlijke smartphone, die later in het bedrijf Fairphone vorm kreeg. “If You Can’t Open It, You Don’t Own It” (Maker’s Bill of Rights) is ook Marleen Stikker’s credo. Ze is actief betrokken bij de Open Design en Creative Commons-beweging en gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Valerie Frissen (SIDN Fonds)
Valerie Frissen is directeur van het SIDN fonds, dat ‘tech for good’ projecten ondersteunt en zich inzet voor een ‘sterk internet voor iedereen’. Een voorbeeld is het project van FreedomLab Campus alumni Julia Janssen naar 'Privacy as a Currency'. Het SIDN Fonds is in het leven geroepen door SIDN, de organisatie achter het .nl domein. Valerie is daarnaast hoogleraar Digitale Technologie & Sociale Verandering bij het Centre for eLaw van Universiteit Leiden.

Arief Ernst Hühn (FreedomLab)
Vanuit FreedomLab spreekt Arief Ernst Hühn (FreedomLab) die momenteel onderzoek doet naar user interfaces en de Stack technologieën (AI, data, middleware, platforms en infrastructuur). Arief heeft een achtergrond in Human-Computer Interaction (Phd.) waarbij hij de effectiviteit van locatie gebaseerde toepassingen onderzocht. Arief leidt FreedomLabs toekomstgerichte denktank.

Wouter van Noort
Wouter van Noort is techjournalist bij NRC en commentator bij 1Vandaag. Hij schrijft over de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst en verstuurt wekelijks de gratis nieuwsbrief Future Affairs. Hij studeerde bedrijfskunde en politicologie.

Future Affairs – Wouter van Noort (NRC) & FreedomLab
“First we shape our tools, thereafter our tools shape us.” Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over de macht van Big Tech, de toekomst van nepnieuws, een wereld van toekomstig voedsel met CRISPR gen-modificatie en de culturele invloed van Netflix.


Sprekers in de media

Marleen Stikker bij Zomergasten
Valerie Frissen bij het Filosofisch Kwintet (HUMAN)
Wouter van Noort in NRC
Arief Ernst Hühn bij Voor de Ommekeer


Join us!
  • Tickets is incl. 2 consumpties tijdens de netwerkborrel
  • Het evenement is gratis voor FreedomLab Campus members (RSVP via: lab@freedomlab.org);
  • Wat kan ik verwachten? Bekijk een eerdere scenariosessie van Wouter van Noort & FreedomLab op Brainwash filosofiefestival;
  • *This event is in Dutch* (NL)

Datum en tijd

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen