€ 7,49

Future Affairs #5: Fixing the Internet

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

FreedomLab Future Affairs #5: Fixing the Internet
Met Marleen Stikker (Waag Society), Valerie Frissen (SIDN Fonds), Wouter van Noort (NRC) en Arief Ernst Hühn (FreedomLab).


Het internet lijkt in een rap tempo van bevrijder naar onderdrukker te gaan. Grote problemen als censuur, de afhankelijkheid van een aantal techreuzen zoals Google en Facebook en de doorverkoop van persoonlijke data worden vaak toegeschreven aan het feit dat het internet in handen is van slechts een paar grote partijen die de dienst uitmaken. Als reactie hierop ontstaat er een golf van projecten waarin wordt gepoogd een decentraal internet te realiseren. Cryptovaluta en initiatieven rondom blockchains, zoals Blockstack, beloven een gedecentraliseerde infrastructuur waarin gebruikers de baas blijven over hun data en waar platforms kunnen worden gecreëerd die buiten bereik van grote partijen blijven. Aan deze ontwikkeling kleven echter ook potentiele nadelen, hoe gaat het bijvoorbeeld met platforms die oproepen tot geweld of strafbare content verspreiden? En wat zijn de gevolgen voor de media en bedrijven die sterk afhankelijk zijn van het huidige internet model? Biedt deze ontwikkeling inderdaad een oplossing voor de huidige barsten of zijn er te veel valkuilen? In de vijfde editie van Future Affairs verkennen we mogelijke oplossingen en valkuilen van een alternatief internet. Dit doen we met een panel van experts op het gebied van internet vernieuwing.

Panel
Marleen Stikker (Waag Society)
Internetpionier Marleen Stikker (Waag Society en afgelopen zomer te gast bij Zomergasten) introduceerde onder andere in 1993 de ‘Digitale Stad’ en publiceerde in 2015 al een reeks documentaires onder het thema ‘Fixing the Internet’ met FreedomLab Campus residents FastMovingTargets. Als oprichter en directeur van de Waag (sinds 1994) onderzoeken ze creatieve technologie en sociale innovatie. Inmiddels bestaat ook Waag Products, waar onder andere Fairphone, de eerlijkste smartphone ter wereld, vandaan komt.

Valerie Frissen (SIDN Fonds)
Valerie Frissen zet zich als directeur van het SIDN Fonds in voor een sterk internet en financieren projecten die bijdragen aan een veiliger internet, zoals het speculatieve onderzoek van Julia Janssen, FreedomLab Campus alumni, naar ‘Privacy as a Currency’. Daarnaast is Valerie hoogleraar ICT en sociale verandering aan de Erasmus Universiteit Faculteit Filosofie.

Arief Ernst Hühn (FreedomLab)
Vanuit FreedomLab spreekt Arief Ernst Hühn (FreedomLab) die momenteel onderzoek doet naar user interfaces en de Stack technologieën (AI, data, middleware, platforms en infrastructuur). Arief heeft een achtergrond in Human-Computer Interaction (Phd.) waarbij hij de effectiviteit van locatie gebaseerde toepassingen onderzocht. Arief leidt FreedomLabs toekomstgerichte denktank.

Wouter van Noort
Wouter van Noort is techjournalist bij NRC en commentator bij 1Vandaag. Hij schrijft over de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst en verstuurt wekelijks de gratis nieuwsbrief Future Affairs (https://www.getrevue.co/profile/woutervnoort). Hij studeerde bedrijfskunde en politicologie.

Future Affairs – Wouter van Noort (NRC) & FreedomLab
“First we shape our tools, thereafter our tools shape us.” Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over de macht van Big Tech, de toekomst van nepnieuws, een wereld van toekomstig voedsel met CRISPR gen-modificatie en de culturele invloed van Netflix.


Sprekers in de media

Marleen Stikker bij Zomergasten
Valerie Frissen bij het Filosofisch Kwintet (HUMAN)
Wouter van Noort in NRC
Arief Ernst Hühn bij Voor de Ommekeer


Join us!
  • Tickets is incl. 2 consumpties tijdens de netwerkborrel
  • Het evenement is gratis voor FreedomLab Campus members (RSVP via: lab@freedomlab.org);
  • Wat kan ik verwachten? Bekijk een eerdere scenariosessie van Wouter van Noort & FreedomLab op Brainwash filosofiefestival;
  • *This event is in Dutch* (NL)
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen