€ 9,67

Future Affairs #7: McMindfulness & Instagram-boeddhisme

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

FreedomLab Future Affairs #7: McMindfulness & Instagram-boeddhisme
Paneldiscussie met filosoof en schrijfster Stine Jensen, journaliste en bestuurder Yvonne Zonderop en filosoof Emanuel Rutten.

Spiritualiteit en religie zijn in het Westen bezig aan een verrassende opmars. Mindfulness-apps zoals Headspace en Calm schieten als paddenstoelen uit de grond, elke buurt heeft een yoga-studio en het is de gewoonste zaak van de wereld dat bedrijven hun medewerkers laten mediteren onder werktijd. Staat die moderne spiritualiteit voor iets groters?

Is de huidige spirituele golf een logische reactie op de grote onzekerheden van deze tijd (klimaatverandering, technologie die ons leven beheerst, populisme, post-truth)? Of past deze ontwikkeling misschien juist beter in de opkomende omslag in ons denken over gezondheid, de omgang met de natuur en wat een goed leven is, waarin nieuwe waardes onze richting zijn gaan bepalen. Is het ‘Instagram-boeddhisme’ een teken dat er echt iets verandert in ons denken over economische groei en het belang van het ego, of is het slechts een lapmiddel om weg te duiken voor de grote onzekerheden van onze tijd?

We gaan hierover in gesprek met drie sprekers die over dit onderwerp spraakmakende boeken schreven: Stine Jensen, Yvonne Zonderop en Emanuel Rutten.Sprekers

Stine Jensen
Stine Jensen (1972) is filosoof en schrijfster van diverse boeken waaronder het recent verschenen Goeroes: Mijn zoektocht naar de verleidingen en gevaren van moderne spiritualiteit. Ze beoefent yoga en meditatie en was vroeger een fel atheïst, nu noemt ze zichzelf een "opgewektere" atheïst. Ze maakt tv-programma’s voor onder meer de VPRO en Human.

Yvonne Zonderop
Yvonne Zonderop (1955) is journalist en bestuurder. Ze publiceerde vorig jaar het veelbesproken boek 'Ongelofelijk', waarin ze op een nuchtere, feitelijke en journalistieke manier uitzoekt waar de verrassende comeback van religie en spiritualiteit vandaan komt. Ze onderzoekt grote maatschappelijk en economische trends en schrijft onder meer artikelen voor De Groene Amsterdammer, is lid van de raad van commissarissen van de FD Mediagroep, toezichthouder bij Omroep Human en zat voorheen onder meer in de hoofdredactie van De Volkskrant.

Emanuel Rutten
Dr. ir. Emanuel Rutten is filosoof. Het in zijn proefschrift geformuleerde argument voor het bestaan van God behaalde internationale bekendheid, o.a. in The New York Times. Hij is als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam (Abraham Kuyper Centrum, Ethos). Zijn onderzoeks- en onderwijsterrein omvat de relatie tussen geloof en wetenschap, het evalueren van de rationaliteit van seculiere en religieuze wereldbeelden, kennisleer en speculatief realisme, logica en retorica, en esthetiek. Emanuel Rutten schreef o.a. ‘En dus bestaat God’ (2015), ‘Overdenkingen’ (2017) en ‘Het Retorische Weten’ (2018).Future Affairs

“First we shape our tools, thereafter our tools shape us.” Hoe gaat technologie onze menselijkheid beïnvloeden? In de Future Affairs-serie proberen we een kijkje te nemen in de enorme beloftes en valkuilen van onze technologische toekomst. We hebben het eerder bijvoorbeeld gehad over Generatie Z, een wereld van toekomstig voedsel met CRISPR gen-modificatie en de culturele invloed van Netflix en het repareren van het internet.Denk met ons mee!

  • Het evenement is gratis voor FreedomLab Campus members (RSVP via Slack of email lab@freedomlab.org);

  • Wat kan ik verwachten? Bekijk korte interviews met eerdere sprekers van FreedomLab's evenementen.

  • *This event is in Dutch* (NL)

  • Locatie: Plantage Middenlaan 62, Amsterdam (naast Artis)

Tickets
We vragen een kleine vergoeding voor een ticket en drankjes tijdens de borrel achteraf.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

FreedomLab Campus

62 Plantage Middenlaan

1018 DH Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen