GEANNULEERD Tegenlicht Meet Up 040 Future Food

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Openbare bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Future Food. Waar komt ons eten in 2040 vandaan en hoe wordt het bereid?

Over dit evenement

Ontbijten we in de toekomst met een shake van vitamines en proteïnen? Eten we straks een broodje met insecten bij de lunch en een goulash van kweekvlees als diner? Wordt er überhaupt nog vlees gegeten? Tegenlicht maakt samen met techniekfilosoof Koert van Mensvoort het menu van de toekomst en stuurt een inspirerend team onder leiding van chefkok Joris Bijdendijk de keuken in. Waar komt ons eten in 2040 vandaan en hoe wordt het bereid?

De grenzen van ons wereldwijde voedselsysteem zijn bereikt. Het klimaat en onze gezondheid lijden onder het huidige systeem van voedselproductie, dat niet alle mensen kan voeden en de aarde uitput. Vriend en vijand zijn het eens dat er snel iets moet veranderen. De vraag is alleen: in welke richting moeten we denken?

Eén belangrijke stroming wil vooral inzetten op lokaal geproduceerd voedsel. Korte en circulaire ketens van producent naar consument, met aardappels die nooit meer dan 20 kilometer reizen, dieren die alleen nog de reststromen van ons voedselsysteem eten. Is dit een realistisch scenario, waarmee we straks 9 miljard monden kunnen voeden? Of kan dat alleen met technologische innovatie en eten dat uit het lab komt?

Zeker is dat we moeten overschakelen op een dieet waarin vooral plantaardige eiwitten zitten. Dierlijke eiwitten zijn inefficiënt en trekken een zware wissel op het milieu. Of we die kant op gaan is vooral een smaakkwestie. Ruim 70% van de Nederlanders eet nu nog altijd graag zijn vertrouwde bord met aardappelen, groenten en vlees. Maar de grens tussen een hamburger van 100% rundvlees en een van 100% plantaardige ingrediënten is aan het vervagen. Is het een kwestie van smaak of van tijd?

Zeker is dat de voedselindustrie wereldwijd het meeste investeringskapitaal aantrekt, want wie weet wat wij willen eten en de ingrediënten voor het menu van morgen kent, kan 9 miljard monden gaan voeden.Indeling avond:

19.00 Samen kijken naar VPRO Tegenlicht aflevering Future Food

20.00 Start debat met tafelgasten en discussie met de zaal

21.45 Einde debat, ruimte voor napraten bij de bar

De toegang van de bibliotheek gaat om 19.15 dicht, om 20.00 gaat deze weer open tot 20.15. Tijdens de avond worden beperkt foto's gemaakt.

Tafelgasten en moderator: Worden nog bekend gemaakt.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Openbare bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen