Verkoop beëindigd

Gebiedsontwikkeling Marconia vanuit de kracht van onderop

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Made In 4 Havens

9A Keilestraat

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Gebiedsontwikkeling Marconia vanuit de kracht van onderop

Omgeving ontmoet Omgevingswet 7 juni 2018

Hoe zorgen we voor een klimaat waarin de maatschappelijke energie in een gebied tot bloei kan komen en blijven zonder de angst te hebben dat het gebied opgeëist wordt voor enkel commerciële gebiedsontwikkeling?

Wij nodigen je uit voor een werksessie Omgeving ontmoet Omgevingswet. De sessie is onderdeel van het programma van Duurzaam Door waar de bedoeling van de Omgevingswet en de rol en positie van het maatschappelijk initiatief centraal staat. Greenwish, Kracht in Nederland/MAEX, CNME en De Coöperatieve Samenleving organiseren 8 regionale sessies en in september een slotbijeenkomst.

De Omgevingswet geeft ‘inwoners’ (burgers, maatschappelijk initiatief) net zoveel invloed, als overheid en bedrijfsleven. Maar in de praktijk zal de burger die plek niet vanzelf nemen en zéker ook niet krijgen. De vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat er werkelijk ruimte, ontvankelijkheid en veiligheid ontstaat voor maatschappelijk initiatief en actieve burgers en dat er gelijkwaardig samengewerkt kan worden met gemeente en bedrijven om het gebied te ontwikkelen.

In de Rotterdamse sessie van Omgeving ontmoet Omgevingswet onderzoeken we de waarde van Marconia en initiatieven als Groene Connectie, Dakpark, Voedseltuin, Uit je Eigen Stad en Made in 4Havens, en hoe die bijdragen aan de transformatie van het Rotterdam Makers District én de ontwikkeling van de omliggende wijken van Delfshaven. Gedurende de middag gaan we op zoek naar huidige en toekomstige waarden voor het gebied, en hoe je die waarden kunt benutten in gebiedsontwikkeling. Wat vraagt dat van de gemeente (ambtenaren, politiek), maar ook van het gebied (de initiatiefnemers, de bewoners) en van de bedrijven die instappen? En van hun onderlinge samenwerking?

Op basis van een MAEX-analyse en verkenning van huidige waarden en behoeften wordt gezocht naar partijen die belang hebben bij deze waarden. Een tweede stap is het benoemen van toekomstige waarden: zijn die te stapelen of prioriteren? Zodat we ook kunnen laten zien dat, als er een investeerder komt die anders wil, wat dat aan waarde gaat kosten (samen met AT Osborne en TNO).

Programma

13.30u Welkom en uitleg van de middag

13.45u De mogelijkheden van de nieuwe omgevingswet

14.00u Huidige waarden in het gebied (Gerda Deekens van MAEX)

14.15u Toekomstige waarden (Jurgen van der Heijden van AT Osborne en Hanneke Puts vanTNO)

14.30u Aan de slag met elkaar in groepen

15.15u Break

15.30u Resultaat plenair

16.00u Wat betekent het nu als we op deze manier het gebied gaan inrichten? Voorambtenaren, politiek, initiatieven, bedrijven? Wat hebben ze te leren en waarom?

16.30u Ophalen en hoe verder?

17.00u Afsluiting met borrel

Datum en tijd

Locatie

Made In 4 Havens

9A Keilestraat

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen