Gratis

Gender en ongelijkheid in de Nederlandse literatuur Boekenweek-lezing door...

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheek LocHal, Tilburg

WoordLab

Burgemeester Broxlaan 1000

Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

"Romans van vrouwen worden beschouwd als niet goed genoeg", stelde Corina Koolen vast. Hoe komt dat? En wat kunnen we daaraan doen? Dit zijn enkele vragen waarop literatuurwetenschapper Corina Koolen zal ingaan tijdens haar Boekenweek-lezing in het WoordLab.

Met harde cijfers toonde Koolen aan dat de Nederlandse letterenwereld een glazen plafond kent. In haar proefschrift Reading beyond the female (2018) laat ze zien dat de hele keten, van uitgever tot recensent, en van literaire jury tot lezer, dat plafond onbewust in stand houdt. Uitgevers brengen werk van vrouwen minder vaak onder in het literaire segment en kranten besteden minder aandacht aan vrouwelijke auteurs. Vrouwen worden bovendien minder vaak genomineerd voor grote literaire prijzen en ook veel minder vaak bekroond. Ongeveer 40% van de literaire romans wordt geschreven door vrouwen; toch gaat grofweg driekwart van de grote prijzen naar mannelijke auteurs.

Het literaire werk van vrouwen wordt dus nog altijd minder literair gevonden dan dat van mannelijke auteurs. Uit het onderzoek van Koolen blijkt dat lezers hun beoordeling laten beïnvloeden door stereotype-bevestigende elementen in de tekst. Hiervoor keek zij, onder andere via computeranalyses, naar hoe sterk romanteksten eigenlijk gekoppeld kunnen worden aan het gender van de auteur. Is de stijl van vrouwelijke auteurs wezenlijk anders dan die van mannelijke? Schrijven vrouwen ‘emotioneler’, vaker over onderwerpen als het gezinsleven en over uiterlijkheden, en leidt dat tot ‘vrouwelijkheid’ van de tekst? En maakt dat een tekst minder literair? De gevonden verschillen blijken subtiel en alle lezers doen er – vaak onbewust – aan mee. ‘Blijkbaar haakt de lezer onbewust in op die elementen die stereotypen bevestigen.’, aldus Koolen. Laten we gaan ‘lezen voorbij het vrouwelijke’, stelt zij dan ook voor, want alleen dat kan leiden tot verandering.

Corina Koolen gaat in gesprek met Coosje van der Pol over gender en ongelijkheid in de Nederlandse literatuur.

Dr. Corina Koolen studeerde Literatuurwetenschap, Boekenwetenschap en Taal en Kunstmatige Intelligentie. Ze deed promotieonderzoek naar gender, schrijfstijl en literaire waardering aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze postdoc-onderzoeker bij het KNAW-project The Riddle of Literary Quality.

Dr. Coosje van der Pol is cultuurwetenschapper, gespecialiseerd in literatuur. Zij werkt bij de Bibliotheek Midden-Brabant als specialist op het gebied van literatuur en lezen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek LocHal, Tilburg

WoordLab

Burgemeester Broxlaan 1000

Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen