Gratis

Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Slot Loevestein

1 Loevestein

5307 TG Poederoijen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Op 14 oktober organiseren we een Vrijheidscollege met Gijs Tuinman. Het college staat in het teken van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Over dit evenement

Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Gijs Tuinman is luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht, en onderscheiden met de Militaire Willemsorde voor zijn werk in Afghanistan. Hoe heeft sinds de tijd van Hugo de Groot het oorlogsrecht zich ontwikkeld? Is zijn gedachtengoed nog merkbaar voor hedendaagse militairen? Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda. Is Hugo de Groot daar een onderdeel van de lesstof?

Hugo de Groot jaar

Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

Meer informatie over het Hugo de Groot-jaar.

Toegankelijkheid

Het kasteel is niet toegankelijk met een rolstoel. We vinden dit bijzonder jammer en daarom is het college te zien via een Livestream. Volg onze socials of abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

In het kasteel zijn (steile) muurtrappen met ongelijke treden. De meeste trappen zijn niet voorzien van een leuning. Dit kan een uitdaging vormen voor bezoekers die slecht ter been zijn.

Op het terrein zijn meerdere invalidentoiletten en er is een rolstoel beschikbaar die je ter plaatse kunt gebruiken. Mindervaliden kunnen met de auto afgezet worden bij de vestingbrug.

Openbaar vervoer

Loevestein is op dit moment slecht bereikbaar met bus of trein, maar voor de welwillende ridders en jonkvrouwen is dit slechts een kleine hobbel op een avontuurlijke tocht.

Je kunt de trein nemen naar Gorinchem. Vanaf het station wandel je dan in ca. 20 minuten naar de steiger bij Buiten de Waterpoort, waar je gebruik kunt maken van veerdienst die je voor de deur afzet. Tot 12.15 uur neem je het veer naar Woudrichem en daar stap je over op het voetveer. Daarna is het nog tien minuten lopen naar Loevestein.Voor meer informatie ga je naar: https://www.slotloevestein.nl/route/

Gijs Tuinman

Gijs Tuinman (1979) is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van krijgswetenschappen, de ervaringen van veteranen en zijn eigen ervaringen tijdens missies in Afghanistan en Mauretanië, de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Wat bedoelen we er eigenlijk mee? En wie verstaan we onder ‘we’? Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in interpretaties, en wat heeft dat voor betekenis voor ons handelen in conflicten in het verleden, heden en toekomst? Is vrede en vrijheid in de wereld een utopie of een haalbaar doel om na te streven? Daarbij kijkt hij onder andere naar de rol van Nederland in de internationale context en is er speciale aandacht voor de Poolse rol in de Nederlandse bevrijding en wat we daarvan kunnen leren.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Slot Loevestein

1 Loevestein

5307 TG Poederoijen

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vrijheidscolleges

Organisator van Gijs Tuinman | Hugo de Groot-jaar

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in elf provincies in Nederland.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen