Gratis

Goclean/Litterati Data festival Zwerfafval

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Zevenaar

Zevenaar

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Help je ons mee om vrij

van zwerfaval te worden én dit te regis-

treren? We hebben je hulp hard nodig tijdens het GoClean/Litterati Data Festival van 15 maart tot 7 april 2019. Lees verder waarom we dat zo belangrijk vinden.

Ken je die uitspraak, “opgeruimd staat netjes”?

Opruimen is heel goed. Als je zwerfafval opruimt in je vrije tijd ben je echt een kei. Maar met opruimen alleen blijft het niet netjes. Voor je het weet ligt er weer afval op straat, meer en sneller dan wij gezamenlijk op kunnen ruimen. Daarom registreren en taggen wij al het afval in de Litterati-app. Aan de veroorzakers van het zwerfafval kunnen we dan laten zien: kijk, hier was het niet netjes. Door ons is het “op- geruimd, getagd en netjes”! Met die informatie geven wij het probleem terug aan de bronbestrijders. Zij kunnen gerichte stappen nemen om zwerfafval te voorkomen. Waar is de troep? Hier in onze berm en op onze stoep!

Waarom doen wij dit?

Om producenten, overheid en inwoners te laten zien dat er echt een oplossing moet komen: preventieve maatregelen ter voorkoming van zwerfafval. Het is schadelijk voor de natuur en gezondheid van mens en dier! De vele vrijwilligers in ons land halen maandelijks duizenden kilo’s zwerf- afval weg uit onze leefomgeving. Daarmee oogt het schoner op straat, maar wat denk je dat er zou gebeuren als we allemaal de “zwerfieknijper” neerleggen... Die ge-

volgen brengen we hiermee duidelijk in

beeld.

Jouw afval is toch niet van mij?

Dat klopt! Alleen, laten liggen is geen optie. Het is onze stad, onze buurt, onze straat, onze natuur en onze toekomst. Samen willen we bouwen aan een schone leefomgeving die ook schoon blijft.

Het evenement

Wat gebeurt er met de resultaten?

De resultaten van het evenement worden geanalyseerd en gepresenteerd tijdens een innovatiebijeenkomst in de week van 8 april. Deelnemers aan deze bijeenkomst zijn be- leidsmakers, vertegenwoordigers van het be- drijfsleven en de overheid en producenten. Gezamenlijk bespreken zij het rapport en be- kijken ze hoe ze elkaar kunnen ondersteunen in de zoektocht naar goede oplossingen.

Kunstwerk

Het gevonden zwerfafval wordt verwerkt tot een mooi kunstwerk, bekostigd door Lipton, welke onder andere tentoon zal worden ge- steld in Het Watermuseum.

Het evenement wordt groot opgezet, met maximale media-aandacht om zoveel moge- lijk doelgroepen te bereiken en mee te nemen in het bewustwordingsproces. Van het eve- nement wordt een film gemaakt welke o.a. te zien zal zijn bij de tentoonstelling in Het Wa- termuseum.

Doe mee,

wij hebben jouw hulp hard nodig!

Haal zwerfafval uit de anonimiteit en wees een “tagtrooper”! Hoeveel stuks zwerfafval wil jij alleen, of samen met je groep, registre- ren gedurende de periode van 15 maart tot 7 april? Loop je liever niet alleen en heb je zelf geen groep? Geen probleem, geef je dan op voor een van de georganiseerde “registratie- wandelingen”.

Plaats jouw naam op de lijst met mensen die hebben bijgedragen aan dit grote bewust- wordingsevenement en maak een vuist tegen zwerfafval!

Meld je aan op info@goclean-deliemers.nl

Gedurende een periode van drie weken worden minimaal 50.000 stuks zwerfafval opgeraapt èn geregistreerd. Het evenement dient als een pilotproject voor Lipton welke, indien succesvol, wereldwijd zal worden uitgerold. Het evenement vindt plaats in de gemeente Zevenaar en Arnhem.

Het doel

Het evenement vertegenwoordigt meerdere doelen, te weten:

• Minimaal 50.000 stuks zwerfafval verzame-

len EN registreren in Arnhem en Zevenaar.

• Lering trekken uit de verzamelde data van

het zwerfvuil.

• Overheden, bedrijfsleven en producenten

verbinden in de zoektocht naar preventie-

ve maatregelen d.m.v. samenwerking.

• Bij de individuele

burger. Waarom is zwerfafval een probleem? En wat kun jij doen om een belangrijke bijdrage te leveren aan een schone leefomgeving?

• De verzamelde zwerfafvaldata verstrekken aan beleidsmakers, zodat dit kan helpen bij effectieve bronbestrijding.

• Zoveel mogelijk deelnemers betrekken. Zwerfafval is een probleem wat ons allen betreft. Afval hoort in een prullenbak en niet op straat.

• Een groot bereik qua publiciteit ter stimulering van algehele bewustwording.


“Zwerfafval is een maatschappelijk probleem. Alleen gezamenlijk kunnen we daadwerkelijk het tij keren”

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Zevenaar

Zevenaar

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen