GROEN GEDRAG
Evenementdetails
Beschrijving
Vandaag spreken Prof. dr. Denise de Ridder (Psychologie, UU) en Roos van Os (onderzoeker SOMO).
Roos van Os onderzoekt vanuit een actiegerichte NGO (SOMO) hoe de productie van voedsel plaatsvindt in wereldwijde ketens. De rol van consumenten, supermarkten, multinationals tot aan de kleine boer en de verschillen in macht tussen al deze partijen komen hierbij aan de orde. Wie kan in deze complexe, wereldwijde ketens veranderingen bewerkstelligen? Nu is er een race to the bottom, waarbij zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd. Het onderzoek van Van Os laat zien dat veel van wat er gebeurt niet volgens (inter)nationale wetgeving verloopt. Denk aan het leegvissen van de zee. Toch blijken wetten moeilijk te handhaven. Een oproep aan consument en producenten om anders te handelen, terwijl alle prikkels aanzetten tot onduurzaam gedrag, wekt eerder irritatie dan inspiratie op. Kan kennis van menselijk gedrag deze patstelling doorbreken? Prof. dr. Denise de Ridder is hoogleraar psychologie. Zij onderzoekt in haar 'self regulation laboratorium' hoe menselijk gedrag gestuurd kan worden op een positieve manier. Bekend is in de psychologie dat preken niet helpt. Obama en Cameron zien veel in deze aanpak, die ook wel nudging wordt genoemd: Mensen een duwtje geven in de goed richting. De gezonde keuze de makkelijke keuze maken, veilig verkeersgedrag afdwingen door rotondes en drempels. Wat triggert consumenten om gezonde en verantwoorde keuzes te maken? Hoe ziet onze omgeving er dan uit? Want als het om een duurzame wereld gaat is het dan ook niet nodig dat we juist wel het debat voeren over de keuzes die we moeten maken?
Programa van de avond
19.30: Inloop met koffie en streek en seizoenssnack
20.00: Start lezingen
21.00: Discussie
Denk ook mee op social media via #wnfsg !