Verkoop beëindigd

HagaBeweegt! Een symposium waar je niet stilzit

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HagaZiekenhuis

Els Borst-Eilersplein 275

2545 AA Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Hoe helpen we patiënten om meer te gaan bewegen? Voorafgaande aan hun behandeling en zelfs als ze net een (zware) operatie hebben ondergaan. En hoe ondersteunen we ze buiten het ziekenhuis om bewuster te zijn van de voordelen van beweging. Die vragen en thema’s komen aan de orde tijdens het symposium HagaBeweegt! op 24 oktober in het Auditorium. Keynote spreker is professor dr. Erik Scherder, o.a. bekend van zijn boeken ‘Laat je hersenen niet zitten’ en ‘Singing in the Brain’.

Niemand twijfelt aan het belang van bewegen. Volgens de Gezondheidsraad moeten we zelfs meer gaan bewegen. Het oude 30 minuten per dag bewegen, is vervangen door minstens 2,5 uur per week matig- of zwaar intensief bewegen. Stilzitten voorkomen en minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen, is het nieuwe devies.

Dat bewegen goed voor ons is, is geen geheim. Tegelijkertijd weten we ook dat heel veel mensen er niet in slagen voldoende te bewegen. Zeker in het ziekenhuis is beweging door patiënten nog niet vanzelfsprekend. Maar dat is aan het veranderen. In het HagaZiekenhuis zijn er allerhande innovatieve initiatieven gaande die het makkelijker maakt bewegen te stimuleren.

Thema's

Eén van de ontwikkelingen is de toenemende aandacht voor Integrale zorg (Integrative Medicine). In de gezondheidszorg is het steeds vanzelfsprekender dat we meer doen dan opereren, medicijnen geven of primaire aandoeningen behandelen. Eigen regie. Positieve gezondheid. Samen beslissen. Leefstijl en netwerkgeneeskunde krijgen een steeds grotere rol. We bieden kwalitatieve zorg die verder gaat dan genezen alleen. Een aspect dat ook toeneemt door het stijgende aantal chronisch zieken. Ines von Rosenstiel vertelt er meer over.

Bijzonder blij zijn we met de komst van Erik Scherder, o.a. bekend van zijn boeiende verhalen in DWDD University. Hij is schrijver van boeken over bewegen en ouderen. Hij vertelt hoe bewegen invloed heeft op ons brein en wat het effect hiervan is op ons (on)bewuste gedrag.

Nieuw is ook de ontwikkeling van een beleeftuin waarvoor stichting HagaVrienden op dit moment fondsen werft. Die tuin direct naast het ziekenhuis geeft ongekende mogelijkheden om met patiënten aan de slag te gaan. En hoe kunnen we klinische patiënten in het HagaZiekenhuis zoveel mogelijk stimuleren tot bewegen? Onze fysiotherapeuten Stephan Leroux en Rogier Poot weten meer.

Kortom, stilzitten is voorbij. Dit symposium wil je niet missen, svp inschrijven.

Het programma

 1. Wat beweegt Haga?
  Opening en Inleiding
  Dagvoorzitter drs. Caroline Bestebreurtje, directeur HagaAcademie & Innovatie

 2. Waarheen beweegt Haga?
  Integrale zorg. Wat is het, wat gebeurt er wereldwijd, wat levert het op.
  drs. Ines von Rosenstiel, kinderarts

 3. Waarom beweegt Haga?
  Wat doet bewegen op het brein en op ons bewuste en onbewuste gedrag?
  Professor dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie

 4. Hoe beweegt Haga?
  Introductie van de Beleeftuin en het project Haga uit bed!
  Stephan Leroux (MSc) en Rogier Poot, fysiotherapeuten

De sprekers

Over Erik Scherder

Erik Scherder is als neuropsycholoog verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vol met passie en enthousiasme weet hij de aandacht van zijn publiek vast te houden. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel garantie’.

Over Ines von Rosenstiel

Kinderarts en projectleider Ines von Rosenstiel is onder andere medeoprichtster van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM). Bekend werd ze als hoofd van de vakgroep Kindergeneeskunde in het Slotervaartziekenhuis waar ze vorm en inhoud gaf aan de integratieve kindergeneeskunde. Zij is goed bekend met het implementeren van Integrative Medicine in een ziekenhuis. Ook kent ze de belemmerende factoren die zich bij het uitrollen van de visie kunnen voordoen.

Over Stephan Leroux

Werkt sinds 2008 als fysiotherapeut in het HagaZiekenhuis, is gespecialiseerd als Manueel therapeut en werkt zowel klinisch als poliklinisch. Zijn aandachtsgebieden zijn traumatologie en reumatologie. In 2016 is Stephan als onderzoeker afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Over Rogier Poot

"Bewegen in een natuurlijke omgeving is genieten! Met de beleeftuin in aantocht komen twee idealen tezamen, buiten zijn en werken aan herstel." Dat zegt Rogier Poot, fysiotherapeut en gespecialiseerd in longaandoeningen. Zijn kennis heeft hij opgedaan in UCCZ Dekkerswald en in Davos waar de natuur deel uitmaakt van de therapie.

Over Caroline Bestebreurtje

Als directeur van de HagaAcademie geeft Caroline tezamen met de Dekaan leiding aan het Leerhuis van het HagaZiekenhuis. Zij is o.a verantwoordelijk voor beleid, kwaliteitsbewaking- en bevordering van opleidingen
en onderzoek
; tevens zijn de afdelingen Innovatie en Planetree (waaronder Integrative Medicine) toegevoegd. Het Innovatielab dient tot kenniscentrum voor innovatie, verbinder van de binnen en buitenwereld en ondersteuner voor nieuwe innovatieve projecten.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

HagaZiekenhuis

Els Borst-Eilersplein 275

2545 AA Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen