Gratis

HEALTH TUESDAY | DE GEZONDE LEEFOMGEVING

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Jaarbeurs Innovation Mile (JIM)

6 Jaarbeursplein

3521 AL Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De omgeving waarin je woont, werkt en ontspant heeft veel invloed op je welbevinden. Welke factoren maken een ruimte prettig, positief, actief en sociaal? Kunnen we bij het inrichten van onze leefruimte zorgen voor een positieve invloed op onze gezondheid en misschien zelfs problemen zoals eenzaamheid, stress en overgewicht bestrijden of voorkomen? Ruimtevolk creëert perspectieven en ruimtelijke strategieën op duurzame en inclusieve steden en regio's. Samen met hen duiken we in een beter begrip van de gezonde leefomgeving.

Ruimtevolk neemt ons mee in de gezonde leefomgeving. Om de rol van onze leefruimte te bestuderen in relatie tot eenzaamheid, stress en overgewicht is een integrale aanpak nodig, waarin de gebruikers van de ruimte, mensen, centraal staan. De belangrijkste stakeholders in een gebied, zoals gemeente, provincie, zorginstellingen, huisartsen, ontwerpers, stedenbouwers, psychologen en andere experts moeten hierin samen effectief optrekken. Hoe krijg je gezamenlijk de wensen en behoeften van mensen boven tafel en hoe houd je hun belang voorop?

Programma

 • 13.00 - Inloop met koffie en thee
 • 13.30 - Welkom door U CREATE
 • 13.40 - Strategieën voor meer gezondheid en geluk in de wijk, door RUIMTEVOLK
  Lucht, geluid, groen en water: allemaal factoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Op welke manieren kunnen we via een gebiedsgerichte aanpak de gezondheid van mensen positief beïnvloeden? RUIMTEVOLK verzorgt een inspirerende aftrap met een overzicht van instrumenten en strategieën.
 • 14.10 - De invloed van een goed ontwerp op mensen en gedrag
  Wat kunnen we meenemen uit de wetenschap rond publieke gebouwen of ziekenhuizen?
 • 14.30 - Koffie- en thee
 • 14.45 - Big Data als bron van aantrekkelijkheid van locaties naar doelgroepen, door Perfect Place
  Johan Westerbeek van het platform voor omgevingsanalyse Perfect Place neemt ons mee in langer zelfstandig thuis wonen. Wat heb je nodig in én om het huis?
 • 15.00 - Ontwerpsessies

  Thema 1: vanuit de bestaande wijk naar nieuwe oplossingen toewerken (casus vanuit gemeente Utrecht opvragen?) werken vanuit een persona? Bijvoorbeeld alleen staande oudere. Waar kunnen die een gezonde leefomgeving bieden?

  Thema 2: als blanco kunnen beginnen hoe ziet de ideale leefomgeving er dan uit? Persona: jong gezin met drie kinderen en ouders die lijden aan overgewicht en lage gezondheidsvaardigheden hebben

 • 16.30 - Interview: Wat is nodig om in de praktijk tot concepten voor een gezonde leefomgeving te komen?
  Alle sprekers van de dag gaan, ook op basis van de uitkomsten uit de ontwerpsessies, met elkaar in discussie om te komen tot 5 do's en 5 don'ts om met stakeholders aan de slag te gaan met ruimtelijke ontwikkeling, met de gezonde gebruiker als vertrekpunt.
 • 16.45 - Borrel
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Jaarbeurs Innovation Mile (JIM)

6 Jaarbeursplein

3521 AL Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen