Gratis

Herfstcongres 2018 - Diabetes en het metabool syndroom

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Geert Groote College Amsterdam

84 Fred. Roeskestraat

1076 ED Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Inschrijven kan alleen via https://www.herfstcongres.nl

Doelgroep Artsen, therapeuten, verpleegkundigen, pedagogen & overige geïnteresseerden.

Thema Diabetes behoort tot de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Men schat het aantal diabetespatiënten in Nederland op zo’n 1,2 miljoen. Het merendeel betreft diabetes type 2, de vorm die doorgaans op oudere leeftijd optreedt, maar tegenwoordig steeds verder oprukt onder jongeren en tieners. Dat laatste geldt ook voor diabetes type 1. De gevolgen van diabetes kunnen groot en invaliderend zijn, zoals hart- en vaatproblemen en aantasting van het zenuwstelsel.

Redenen genoeg om aandacht te besteden aan deze ernstige ziekte. Maar in de wijdere context van diabetes speelt ook het metabool syndroom: dit betreft de combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden én een verstoorde bloedsuikerspiegel. Grofweg 1 miljoen Nederlanders, vooral ouderen hebben hiermee te maken.

Het komende Herfstcongres wil zich bezig houden met diabetes en het meta- bool syndroom. Wat zijn de uiterlijke en innerlijke verschijnselen en hoe kunnen ze worden geduid vanuit het antroposofisch mensbeeld? Welke therapeutische mogelijkheden dienen zich aan? Het is intussen algemeen bekend dat de aanpak van diabetes type 2 en het metabool syndroom alleszins met leefstijlverandering te maken heeft, waarbij twee factoren voorop staan: gezonder eten en meer bewe- gen. Maar vanuit het psychisch-geestelijk perspectief van de antroposofie kan genoemde aanpak nog verder worden verruimd. Het vraagstuk van deze ziekte- beelden kan dan worden gezien in het licht van een optredende wilsproblematiek: in welke mate lukt het de mens om voldoende actief in het leven te staan? Veel antroposofische therapieën zijn in staat om het wilsgebied te mobiliseren.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Geert Groote College Amsterdam

84 Fred. Roeskestraat

1076 ED Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen