Gratis

Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Hoge Raad der Nederlanden

8 Korte Voorhout

2511 EK Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Op 6 oktober organiseren we een Vrijheidscollege met Herman Pleij. Het college staat in het teken van Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Over dit evenement

Historicus Herman Pleij vertelt meeslepend historisch verhaal over vrijheid en recht. Zijn vertrekpunt is de tijd waarin Hugo de Groot leefde. Is er in onze huidige tijd nog iets merkbaar van het gedachtengoed van 'Grotius'?

Hugo de Groot jaar

Op 22 maart was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Op verschillende locaties in Nederland vieren we samen met Slot Loevestein het Hugo de Grootjaar met een viertal Vrijheidscolleges. Naast het spectaculaire verhaal van zijn ontsnapping, laat Hugo de Groot nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag relevanter dan ooit.

Meer informatie over het Hugo de Groot-jaar.

Locatie & Tickets

Sinds 1 maart 2016 is de Hoge Raad gevestigd in een speciaal ontworpen modern, strak en transparant gebouw aan het Korte Voorhout in Den Haag. In verband met deze bijzondere locatie worden er enkel persoonsgebonden kaartjes uitgegeven. Heeft u meerdere kaartjes nodig? Vraag deze los en op naam aan.

Medewerkers van de beveiliging kunnen u vragen uw ID-bewijs te tonen. Ook kunnen zij u verzoeken een detectiepoort te passeren, dan wel mee te werken aan doorzoeking van uw persoonlijke eigendommen en/of een fouillering voordat u de zaal kunt betreden.

Herman Pleij

Herman Pleij (1943) is emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Pleij schreef hier een groot aantal artikelen, essays en boeken over, waaronder recent ‘Moet nog steeds kunnen: op zoek naar een Nederlandse identiteit’ (2016) en het essay ‘Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding’ (2017).

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Hoge Raad der Nederlanden

8 Korte Voorhout

2511 EK Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Vrijheidscolleges

Organisator van Herman Pleij | Hugo de Groot-jaar

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt en vinden dit jaar plaats in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in elf provincies in Nederland.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen