€ 13,60

Hersendood en bewustzijn: Pim van Lommel geeft lezing in de Koppelkerk

Venster Acties en details

€ 13,60

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Koppelkerk - Vrijplaats voor kunst & cultuur

Koppelstraat 35

7126 AG Bredevoort

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Pim van Lommel een lezing in de Koppelkerk met de titel ‘Hersendood en bewustzijn’.

Over dit evenement

Van Lommel is cardioloog van huis uit en deed uitgebreid onderzoek naar bijna-doodervaringen. Dit resulteerde onder andere in de bestseller ‘Eindeloos bewustzijn’. Hoe beziet hij de nieuwe donorwet in het kader van bijna-doodervaringen? Is hersendood wel dood?

In Nederland is postmortale orgaantransplantatie, dus bij patiënten die hersendood zijn verklaard, een gemeengoed geworden. In het inmiddels aangenomen Actief Donor Registratiesysteem (ADR) is elke Nederlander automatisch donor tenzij hij expliciet aangeeft dit niet te willen.

Implicaties orgaantransplantatie

De werkelijke betekenis van de diagnose hersendood en de praktische gevolgen van zo’n diagnose voor de familie wordt door de meeste mensen bij het invullen van het donorformulier volstrekt niet overzien. Bij de voorlichting lijkt de orgaanontvanger vaak belangrijker dan de orgaandonor.

Is hersendood wel dood?

In gesprek over bijna-doodervaringen met patiënten die een hartstilstand overleefden - en dus ‘klinisch dood’ waren verklaard - kreeg Van Lommel altijd indringende vragen over hersendood en orgaantransplantaties. Is hersendood wel dood? Hoe kan iemand doodverklaard worden als bijna honderd procent van het lichaam nog intact en warm is en goed lijkt te functioneren? Wat is het verschil tussen coma, klinisch dood en hersendood? Is hersendood het begin van het stervensproces, dat normaal uren tot dagen duurt? Hoe zit het met het bewustzijn tijdens de diagnose hersendood en tijdens het stervensproces? In zijn voordracht zal Pim van Lommel uitvoerig op al deze vragen ingaan.

Eindeloos bewustzijn

Pim van Lommel werkte tot 2003 als cardioloog. In 1986 begon hij zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. In 2001 publiceerde hij dit onderzoek in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ (2007) was een bestseller in Nederland en werd genomineerd voor ‘Het boek van het jaar 2008’. In de pauze en na de lezing zal Van Lommel zijn boeken (coronaproof) signeren.

Korting leden bibliotheek

De lezing ‘Hersendood en bewustzijn’ wordt in samenwerking met de Bibliotheek Achterhoekse Poort in Aalten georganiseerd. Leden van de Aaltense bibliotheek ontvangen € 2,50 korting op de lezing.

Naast de 30* beschikbare plaatsen in de Koppelkerk is de lezing tevens vanuit huis te volgen via de livestream. Zie hiervoor de website van de Koppelkerk.

*Afhankelijk van de Coronamaatregelen


		Afbeelding van Hersendood en bewustzijn: Pim van Lommel geeft lezing in de Koppelkerk
Delen met vrienden

Locatie

Koppelkerk - Vrijplaats voor kunst & cultuur

Koppelstraat 35

7126 AG Bredevoort

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Koppelkerk - vrijplaats voor kunst & cultuur

Organisator van Hersendood en bewustzijn: Pim van Lommel geeft lezing in de Koppelkerk

De Koppelkerk is de centrale plek voor kunst en cultuur in het pittoreske Bredevoort. Met wisselende exposities, concerten, lezingen en een sfeervol boekencafé is de Koppelkerk de uitgelezen ontmoetingsplaats voor Nederlandse en Duitse cultuurliefhebbers.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen