Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Herstelcirkels (28 mei)

CHE NL

Maandag 28 mei 2018 van 19:00 tot 21:30 (CEST)

Ticketinformatie

Type Einde Aantal
Herstelcirkels (28 mei) 2d 29m Gratis  

Deel Herstelcirkels (28 mei)

Evenementdetails

Salon 28 mei 2018

 

Herstelcirkels

Carla Houben

 

 

Hoe zou de wereld eruit zien als we leren om conflicten te omarmen? Als we durven onderzoeken wat we ervan te leren hebben? Als we ons ten diepste leren uiten, en de ander leren verstaan?

 

Wie zelf bij een conflict betrokken is -hoe groot of klein dan ook- weet hoezeer het je kan raken, boos, bang en/of verdrietig kan maken, kan vervreemden van de ander, kan bezwaren. Dikwijls rust er een groot taboe op. Soms blijft het ‘onder water’ – maar voelt iedereen het toch. Als het uit de hand loopt kunnen we elkaar flink beschadigen: conflicten zijn bedreigend. En toch maken zij deel uit van het leven van ieder van ons, eigenlijk zijn ze ‘normaal’. Hoe dan kunnen we zelf de verantwoordelijkheid terugnemen en omgaan met conflicten in ons leven, op zo’n wijze dat we de (mede-) menselijkheid van de ander(en) weer kunnen zien?

In de sloppenwijken van Rio in Brazilië heeft Dominic Barter een ‘Herstelsysteem’ met een bijbehorende dialoogvorm ontwikkeld, die op de eerste plaats bestaat uit een diep en afgestemd luisteren en een teruggeven wat je de ander hoort zeggen, zodat hij/zij steeds dieper komt bij de kern van wat hij/zij wil zeggen in het hier-en-nu. Wanneer alle betrokkenen bij een conflict op deze wijze eerst gehoord worden en later elkaar verstaan, ontstaat een nieuwe dynamiek. In verschillende organische stappen (die door elkaar kunnen lopen) ga je elkaar begrijpen; en ook wat je bewoog op het moment dat je deed wat je deed. Van daaruit kunnen de deelnemers verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen aandeel en ontstaat ruimte om te verkennen hoe verder te gaan.

 

 

 ‘Het verschil tussen een dader en slachtoffer is soms alleen het tijdstip dat de politieagent verscheen.’ – met andere woorden, conflict is actie-reactie-actie-reactie etc. en wie wie is, is (ook) een kwestie van perceptie. Op individueel niveau is het bevrijdend als je gaat voelen hoe een conflict waar je bij betrokken bent jou raakt en wat je daarmee wil. Op gemeenschapsniveau is het bevrijdend als je samen kan onderzoeken welke betekenis het conflict heeft en hoe daarmee om te gaan . Op meta-niveau is het bevrijdend als mensen zelf verantwoordelijk kunnen nemen voor de conflicten die er tussen hen ontstaan en die ombuigen tot ‘leermomenten’ om de behoeftes die er leven beter te verstaan. Het ‘oplossen’ gaan ze niet uit de weg en besteden zij niet uit, maar nemen zij zelf ter hand, met twee begeleiders -liefst uit eigen kring- om het proces te faciliteren.

 

 Tijdens deze avond kan Carla Houben uitleg geven over Herstelcirkels met voorbeelden uit de praktijk. Er zal ruimte zijn om te oefenen met deze werkwijze en naar aanleiding van deze ervaringen te reflecteren: op de ervaringen, op de ‘methode’ en op mogelijke toepassingen in jouw eigen leven. Als de groep ervoor openstaat kunnen we ook het begrip ‘conflict’ zelf verkennen en een Herstelsysteem installeren in jullie eigen gemeenschap.

 

Carla Houben…

is begeleider van Herstelcirkels, mediator, coach en bestuurder van een goede doelen fonds.

Zie ook: www.herstelcirkels.nl

en video’s van Dominic Barter: www.restorativecircles.org/systems-and-facilitation

 

Aanmelden

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon. Je kunt je aanmelden door op de groene ‘Evenement bijwonen’ button te klikken je ontvangt dan een bevestiging van je aanmelding.

Aanmelden is belangrijk, ook als je niet mee-eet. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zoeken we een passende ruimte. Op de dag van de salon krijg je per mail te weten in welke ruimte de salon plaatsvindt.

Mocht je onverwacht toch niet kunnen komen, stuur dan een sms naar Martijn van der Meer: 06-14184663.

Samen eten

Venwoude biedt de bezoekers van de salon de gelegenheid om mee te eten. De vegetarische maaltijden worden bereid met volwaardige producten en verse groenten uit de streek en van het seizoen. Venwoude berekent € 13,50 p.p. (contant en graag gepast daar aan de CHE Salonhost te voldoen) en het wordt op prijs gesteld wanneer we even helpen opruimen.

Voor een goede planning van de keuken en de inkopen geven we het aantal eters op vrijdagochtend door. Je kunt je voor het eten aanmelden door – uiterlijk vrijdag 25 mei aanstaande vóór 17.00 uur – een mail te sturen aan Martijn van der Meer.

Bijdrage

We bieden deze salons aan vanuit de “purpose en principles” van het CHE . Om dat in de toekomst blijvend mogelijk te maken, vragen we van jullie een financiële bijdrage vanaf € 7,50 per salon.

 


 

Ook mogelijk, word donateur!

Door vrijwilligers voor vrijwilligers georganiseerd. En het CHE heeft kosten. Van de Kamer van Koophandel en de website tot en met het vergoeden van tijd voor het leggen van verbindingen tussen partijen die samenwerkingen aangaan waar ze niet van hadden kunnen dromen. Om dat allemaal mogelijk te blijven maken nodigen we je uit om donateur te worden van het CHE. Met een automatische overschrijving van een vast bedrag per maand maak je ons werk mede mogelijk. Je kunt ook een eenmalige gift overmaken. Het Center for Human Emergence NL is erkend als goed doel, waardoor je giften aftrekbaar zijn voor de belastingen.

 

Je bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze salon.

We hopen dat je komt!

Hartelijke groeten,

Carla Houben en Martijn van der Meer

Salons mei & juni 2018

  • Maandag 14 mei – Ben jij klaar voor 'communiceren in 2nd Tier'?

  • Maandag 28 mei – Herstelcirkels door Carla Hoube

  • Maandag 11 juni – Care First & Weworldwide door Louis Bohtlingk

  • Maandag 25 juni - Salon over Indonesië en onze identiteit (titel nog onbekend)
Heb je vragen over Herstelcirkels (28 mei)? Neem contact op met CHE NL

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Waar en wanneer


Venwoude
Vuurse Steeg 1
3749 AN Lage Vuursche
Nederland

Maandag 28 mei 2018 van 19:00 tot 21:30 (CEST)


  Aan mijn agenda toevoegen

Organisator

CHE NL

De purpose van Center for Human Emergence NL (CHE NL) is:

Maatschappelijke vernieuwing, vanuit eenheidsbewustzijn

De uitgangspunten waarmee we deze bestemming willen realiseren, zijn:

1. We gaan uit van eenheid bij alles wat we doen

2. We erkennen natuurlijke orde in alle leven

3. We vervullen de rol die de onze is

4. We handelen als de tijd rijp is en verduren zo niet

5. We verhelderen creatieve spanning tot nieuw inzicht zich aandient

6. We handelen vanuit wederzijds vertrouwen en zijn steeds bereid rekenschap te geven aan elkaar en het geheel

Hoe is het, als we deze bestemming en uitgangspunten in alle aspecten van ons leven uitdrukken? Dat is wat CHE NL doet.

Leeswijzer voor bovenstaande

Lees de bestemming en de uitgangspunten, spreek ze wellicht een keer hardop uit en neem dan een minuutje stilte om niet alleen uw hoofd maar ook uw hart en buik de kans te geven om er door aangeraakt te worden – of niet.

Crisis? Bewustzijnscrisis!

Onze samenleving ondergaat een transitie van ongekende omvang. De kredietcrisis, de klimaatcrisis en de onrust over steeds verder uit elkaar drijvende culturen zijn voorbeelden van problemen die het gevolg zijn van onze successen van de afgelopen decennia.

De oplossingen kunnen niet gevonden worden als we dezelfde manier van denken en handelen hanteren die de problemen veroorzaakt hebben. We staan voor de uitdaging om nieuwe, meer complexe en creatieve manieren van denken en doen te ontwikkelen. Deze uitdaging aangaan vraagt bewustzijn, èn een wilsbesluit. De bestemming en uitgangspunten van CHE NL zijn ons antwoord op deze uitdaging.

Is het CHE van/voor u?

Het CHE NL is van/voor ieder mens die bovenstaande bestemming en uitgangspunten op één zet in het leven. Op deze website vindt u een proeve van wàt het CHE doet en hoe het CHE dat tot nu toe doet. Als u hiermee resoneert, verheugen wij ons op nadere kennismaking en mogelijke samenwerking met u.

ANBI status

De stichting Center for Human Emergence is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI).

 

  Contact opnemen met de organisator

Ben je geïnteresseerd in het organiseren van je eigen evenement?

Doe mee met miljoenen mensen op Eventbrite.

Log in of meld je aan

Je kunt deze tickets alleen in termijnen betalen als je een Eventbrite-account hebt. Log in of meld je aan voor een gratis account om door te gaan.