Uitverkocht

'Het gaat om heel eenvoudige dingen' Jean Leering en de kunst

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

45 Nes

1012 KD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De biografie van kunsthistoricus Paul Kempers vertelt over de strijd van Jean Leering – in de jaren zestig en zeventig spraakmakend directeur van het Van Abbemuseum en het Tropenmuseum – voor een maatschappelijke betrokken museum. Niet langer zou de muzentempel een plek zijn voor roerloos esthetisch welbehagen; in plaats daarvan: leven in de brouwerij met debatten, inspraakavonden, discussies en een gedurfde reorganisatie van de beleidsstructuur. Het museum zou dienst doen als opinietijdschrift en bezoekers de mogelijkheid geven zich vanuit de visuele ervaring sociaal te engageren.


Moet het anders? Kán het anders? Is engagement een morele plicht in een wereld op drift? Of een plaag die het plezier in de kunst wegneemt, een gratuite act van subsidiair afgedwongen betrokkenheid?


In een aantal flitslezingen reflecteren verschillende sprekers op het ideeëngoed van Jean Leering, de man die vraagtekens zette bij de kunst, het museum en tot slot, bij de de bezoeker.


We verwelkomen o.a. emeritus-hoogleraar en kunstenaar Paul Kempers, kunstcriticus Carel Blotkamp, kunsthistoricus en prof. dr. Christa-Maria Lerm Hayes, kunstenaarsduo Vesna Faassen & Lukas Verdijk, en Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum | De Hallen. Saskia van Stein modereert de avond. Met live animaties van Femke van Heerikhuizen.


OVER HET BOEK

Het gaat om heel eenvoudige dingen: Jean Leering en de kunst is een uitgebreide, zeer leesbare biografie over de gedreven idealist, mentor, schrijver, gentleman-activist Jean Leering (1934–2005). Leering was museumdirecteur van het Van Abbemuseum (1964–1973) en het Tropenmuseum (1973–1975) en vervulde rollen in diverse internationale tentoonstellingen (o.a. documenta 4, 1968) en besturen. Met zijn vaste vormgever Jan van Toorn dacht hij na over de rol en betekenis van het museum in de samenleving. Vier decennia na zijn vertrek uit het Van Abbe- en Tropenmuseum blijkt een nieuwe generatie curatoren en jonge museumdirecteuren zich ruimhartig te laten inspireren door Leerings ideeën.


Datum en tijd

Locatie

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

45 Nes

1012 KD Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen