€ 0 – € 7,50

Het Grote Ondermijningsdebat

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Het Grote Ondermijningsdebat, gepresenteerd door David van Iersel, met als gasten o.a. Pieter Tops, burgemeester John Jorritsma …

De achterkant van Nederland
Alle politieke partijen hebben een standpunt ten opzichte van hennep, maar over het grootste probleem, ondermijning van de maatschappij door criminaliteit, hoor je ze niet.

Het boek ‘De Achterkant van Nederland’, geschreven door hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en journalist Jan Tromp, levert een onthutsend beeld van een schaduwsamenleving in Brabant, de vermenging van de boven – en onderwereld.

Een gemeentehuis gaat in vlammen op, burgemeesters worden bedreigd, gemeenteraden geïnfiltreerd. Schatrijke criminelen financieren sportclubs. In volkswijken zijn drugsbazen de nieuwe welzijnswerkers.
Criminele netwerken hebben een veel grotere greep op het openbare leven dan velen van ons willen geloven. Is het echt zo erg, in Nederland…? Een burgemeester zegt: “Hier in het dorp rijden mensen rond in vreselijk dikke auto’s, hun arm vorstelijk uit het raam gestoken. Ze willen maar één ding laten zien: ‘Wij zijn hier de baas’. “

Er is in ons land een weerbare onderklasse ontstaan met een uitgesproken afkeer van elites. Die onderklasse geeft een eigen invulling aan het voornaamste leerstuk van de liberale samenleving: zelfredzaamheid. De VOC-mentaliteit bestaat – de Verenigde Ondermijnende Criminaliteit. Voorlopig heeft de overheid het nakijken.

Voedingsbodem
Criminaliteit heeft een vruchtbare voedingsbodem in de ingebakken tegendraadsheid van ‘de Brabander’. Burgers werken mee of zien zwijgend toe. Er zou 2,5 miljard in Brabant omgaan, maar dat vindt Tops zelf een veel te conservatieve schatting. Via stromannen dringt het ook de politiek in.
Politie en bestuur hebben het nakijken. Officier Greetje Bos zegt moedeloos te worden van het gevecht tegen de boeven en ook het eigen systeem. Burgemeesters dweilen met de kraan open, maar blijven doorgaan, al is het maar voor het oog.

Rondetafelgesprekken
Tijdens een rondetafelgesprek zullen speciale gasten vanuit verschillende disciplines en achtergronden hun visie geven op deze problematiek. Gespreksleider David van Iersel spreekt met onder andere de Eindhovense burgemeester Jorritsma, Pieter Tops, drugexpert Charles Dorpmans en jongerenwerkers Ertac Tasdemir en Bilal Achenteh.

Er worden live streaming opnames gemaakt door Open Webcast.

Het boek De Achterkant van Nederland is deze avond te koop. Let wel: u kunt alleen met pin betalen.


Het Grote Ondermijningsdebat is een samenwerking tussen de Bibliotheek Eindhoven, de gemeente Eindhoven, Lumens, Novadic Kentron en 24 uur in bedrijf.


De entree is inclusief 1 consumptie. Neem het ticket geprint mee om gebruik te kunnen maken van de consumptie.
Ben je lid van de Bibliotheek Eindhoven? Dan betaal je een gereduceerd tarief ( maak je keuze onder de knop 'tickets'). Ter controle kan naar je bibliotheekpas gevraagd worden.

Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Je hebt al voor €18,- per jaar een abonnement. Daarmee heb je direct voordeel én steun je de bibliotheek. Lid worden kan eenvoudig online.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen