Gratis

Het kan anders!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrum Utrecht (exacte locatie ontvang je twee dagen voor het event)

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Dat de wereld om ons heen verandert ervaren we allemaal. Maar welke invloed hebben we er zelf op? Hoe kunnen wij meebewegen in een veranderende wereld en toch dicht bij onze eigen waarden blijven.

Vanaf april 2018 werk ik aan het onderzoek “Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?”. Ik ben de afgelopen maanden gefascineerd geraakt door het idee dat we allemaal bepaalde patronen hebben aangeleerd en dat we die maar moeilijk kunnen veranderen. Patronen die voor ons persoonlijk gelden en patronen die we als maatschappij volgen. Ik ben benieuwd waarom we zo vaak kiezen om hetzelfde gedrag te herhalen, terwijl dat lang niet altijd een gunstig resultaat heeft voor ons persoonlijke leven of het leven voor de generaties die na ons komen.

Het gaat dan over het ritme dat we hebben gecreëerd met elkaar op het gebied van werk, scholing, voeding, wonen. Waar komt dit vandaan, waarom is het zo moeilijk het anders te doen en waarom werpen we onszelf vaak terug op het idee dat het zo hoort. Of dat veranderen zo moeilijk is.

Ik wil weten wat er voor nodig is het anders te doen. Kunnen we schoolsystemen aanpassen, organisatiestructuren veranderen, een wereld creëren waarin we in contact staan met onze eigen natuur, ritme en de aarde waarop we leven?

Een gestreste samenleving

Ik hoor steeds meer geluiden dat mensen het anders willen, dat ze geen druk meer willen voelen, is dat alleen in mijn omgeving zo, of geldt dat voor veel meer mensen? Ik heb het idee dat door de verandering van afspraken die we onderling hebben gemaakt (het feit dat vrouwen ook werken, technologische ontwikkelingen, hoger bewustzijn) er een behoefte is het anders te doen. Het is een feit dat steeds meer mensen uitvallen met stressklachten, burnout of andere chronische ziekten. Die hoeven er niet te zijn als we anders leven, met gezondere voeding, minder stress en meer in verbinding met de natuur. Toch blijven we gewoon doorgaan op de ‘oude’ manier, omdat we niet weten dat we zelf de touwtjes in handen kunnen nemen en ons niet hoeven laten leiden door (sociale) media en overheid.

Kan het anders?

We gaan volledig tegen onze natuur in en dat wordt nog eens bevestigd door de nieuwe generatie (de millenials) die nu de arbeidsmarkt betreedt. Zij willen geen 40-urige werkweek, omdat ze ruimte willen houden voor andere dingen. Ze halen hun voldoening niet uit geld en bezit, maar uit ervaringen en vrijheid.

We leven in een tijd van disruptieve digitale veranderingen èn er zijn initiatieven die willen laten zien dat je zonder bezit of geld kunt leven. Pioniers hebben het altijd zwaar, doordat ze continu te maken hebben met systemen die niet passen bij hun nieuwe vorm of omdat er een gebrek is aan geld of andere middelen. Zij doen het wel en zijn een voorbeeld voor anderen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centrum Utrecht (exacte locatie ontvang je twee dagen voor het event)

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen