€ 484

Het Nieuwe Belonen & Beoordelen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Viisi Insights

Surinameplein 124

1058 GV Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Wetenschappelijke én praktische alternatieven voor de traditionele beoordelingscyclus met concrete handvatten voor jou als HR-professional.

Over dit evenement

Het nieuwe belonen & beoordelen

Hoe effectief is het ‘oude’ beoordelen en belonen eigenlijk nog? En wat is dan het verschil met het ‘nieuwe’ beoordelen en belonen?

Na een uitverkochte eerste editie delen organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, Marieke Hoogenberg van Great Place To Work en Marc-Peter Pijper van Viisi Insights op 10 maart 2020 in één middag wetenschappelijke én praktische alternatieven voor de traditionele beoordelingscyclus. In een kleine groep van maximaal 25 deelnemers geven zij concrete handvatten voor de implementatie van nieuwe vormen van performance management.

Wat is er mis met het ‘oude’ beoordelen en belonen?

Veel organisaties geven aan dat zij af willen van het klassieke performance management dat bestaat uit het jaarlijks stellen van doelen, het vellen van een oordeel in de vorm van een score en een daaraan gekoppelde belonings-consequentie. De nadelen van het ‘oude’ beoordelen en belonen:

 • Het kost veel tijd
 • Het levert veel frustratie en papierwerk op
 • Het past niet in een wendbare, agile werkomgeving
 • Bijna elke medewerker heeft er een hekel aan en vrijwel elke manager ook
 • Nog erger is dat onderzoek uitwijst dat de huidige aanpak niets oplevert en vaak zelfs contraproductief werkt

En bovendien: slechts 20% van een beoordeling heeft betrekking op de daadwerkelijke performance van een medewerker. Maar is er een alternatief?

Het nieuwe beoordelen & belonen | Wetenschappelijke inzichten

door Kilian Wawoe

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe schetst een nieuw alternatief: het nieuwe beoordelen & belonen. Kilian dook de afgelopen 2 jaar in de literatuur en vroeg meer dan 700 professionals en tientallen organisaties hoe het anders zou kunnen en biedt tijdens het seminar een wetenschappelijk onderbouwing én een praktisch alternatief voor organisaties die af willen van de traditionele performance- en beoordelingscyclus. Na zijn boek 'Het nieuwe belonen' is zijn nieuwe boek ‘Performance management in een agile werkomgeving’ in november 2019 uitgekomen. Seminardeelnemers ontvangen een exemplaar van zijn nieuwe boek.

Het nieuwe beoordelen & belonen | Perspectief van Great Place to Work

door Marieke Hoogenberg

Marieke Hoogenberg vertelt hoe het er aan toe gaat in de dagelijkse werkgeverspraktijk van Nederland, maar ook waar de veranderbehoefte van zowel werkgever als werknemer ligt. Dit ondersteunt zij met de visie van Great Place To Work waar vertrouwen de basis van een goede arbeidsrelatie en hoe zich dat vertaalt in een eerlijke beoordelings- en beloningsbeleid. Omdat GPTW het belangrijk vindt om een voorbeeldrol te hebben richting de markt, experimenteert GPTW zelf ook met een nieuw performance management beleid. Zoals de ontkoppeling van beoordeling & beloning, doorlopende aandacht voor goalsetting en coaching & reflectie als beste hulpinstrument bij ontwikkeling. Marieke zal tevens vertellen over het veranderproces bij de totstandkoming van het nieuwe beleid.

Het nieuwe beoordelen & belonen | Praktijkcase bij Viisi

door Marc-Peter Pijper

Marc-Peter Pijper geeft inzage in het nieuwe beoordelen & belonen bij hypotheekadviesketen Viisi. Viisi heeft als pionier in de financiële sector het Holacracy zelforganisatie-model ingevoerd, waarmee verder gebouwd werd aan een werkplek waarin iedereen vrij en autonoom zijn of haar talenten kan ontwikkelen. Viisi ontwikkelde met de invoering van Holacracy ook een nieuw beloningssysteem, met de volgende kenmerken:

 • Transparante salarissen, met equal pay als één van de belangrijke uitgangspunten
 • Vaste jaarlijkse salarisverhogingen
 • Beoordeling van prestaties is losgekoppeld en vindt binnen de zelf-organiserende teams plaats

Hoor van Marc-Peter hoe het nieuwe model bij Viisi optimale zelfontplooiing en teamprestaties faciliteert.

Wat neem je mee naar huis?

 • Wetenschappelijke onderbouwing voor een nieuwe manier van beoordelen & belonen
 • Lessons learned van Viisi, dat het nieuwe beoordelen & belonen al toepast
 • Concrete handvatten voor een nieuw systeem dat medewerkers duurzaam motiveert
 • Inzicht in de uitdagingen, oplossingen en ervaringen bij andere bedrijven
 • Vergroting van je netwerk met gelijkgestemde HR-professionals, ondernemers en onderzoekers
 • Het nieuwe boek van Kilian Wawoe: ‘Performance management in een agile werkomgeving’

Aan het eind van het seminar is er nog tijd om met Kilian, Marc-Peter en de andere deelnemers na te praten over de nieuwe inzichten en uitgangspunten en deze te vertalen naar de eigen specifieke organisatiecontext.

Programma

 • 13.00 uur | Ontvangst met met koffie en thee
 • 13.15 uur | Kilian Wawoe - Wetenschappelijke inzichten
 • 14.45 uur | Marieke Hoogenberg - Perspectief Great Place to Work
 • 15.15 uur | Pauze met vers fruit en gezonde snacks
 • 15.30 uur | Marc-Peter Pijper - Praktijkcase bij Viisi
 • 16.30 uur | Aan de slag met de nieuwe inzichten
 • 17.00 uur | Borrel met hapjes van traiteur Peperwortel
 • 18.30 uur | Einde

Over Kilian Wawoe

Kilian W. Wawoe (Linkedin) is organisatiepsycholoog en specialist op het gebied van belonen en beoordelen. Tot zijn vertrek bij de ABN-AMRO Bank in 2010 was hij werkzaam in verschillende HR-functies in Nederland, België, Monaco en India. Hij verliet de bank uit onvrede over de heersende bonuscultuur. In datzelfde jaar promoveerde hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam met een proefschrift over beloningsvraagstukken bij banken. Hij is docent Human Resources Management aan de VU en daarnaast heeft hij zijn eigen bedrijf op het gebied van organisatieontwikkeling. Hij is veelgevraagd spreker op het gebied van HR, geld & geluk en prestatieverbetering van teams en organisaties. De afgelopen 2 jaar heeft hij met een team honderden (HR) managers geïnterviewd over de toekomst van beoordelen. Zijn nieuwe boek ‘Performance management in een agile werkomgeving’ is in november 2019 uitgekomen.

Over Marieke Hoogenberg

Marieke Hoogenberg (Linkedin) is consultant bij Great Place To Work. Deze organisatie helpt wereldwijd organisaties te bouwen aan goed werkgeverschap en het vergroten van het onderlinge vertrouwen. Eerlijke beloning is één van de aspecten waar zij op letten. Vanuit haar voorgaande ervaring als HR-manager is Marieke de initiatiefnemer binnen Great Place To Work Nederland van het nieuwe performance Management beleid. Het sturen op intrinsieke motivatie en ontwikkeling voor iedereen zijn hierbij de belangrijke uitgangspunten. Het onderdeel beloning is simpelweg teruggebracht een verdelingsvraagstuk.

Over Marc-Peter Pijper

Marc-Peter Pijper (Linkedin) werkt sinds 2016 onder andere als zelforganisatie coach bij Viisi en met twee collega’s s aan de ontwikkeling van het nieuwe beoordelings- en beloningsmodel. Het doel: Mensen ondersteunen om tot maximale zelfontplooiing en teamprestaties te komen. Ze bestudeerden salaris-modellen in allerlei branches, zowel publiek als privaat. Dus ook salarishuizen van grote organisaties, die vaak vaak complex en ondoorzichtig zijn. Ze keken telkens naar welke weeffouten er in de modellen zaten en naar manieren om ze op te lossen. Het resultaat? Een volledig transparant beloningssysteem dat past op 1 A4, dat equal pay als uitgangspunt heeft en een omgeving creëert waarin medewerkers dagelijks, eerlijke feedback kunnen geven.

Over de organisator: Viisi Insights

Viisi Insights is een initiatief van hypotheekadviesketen Viisi. Kenmerkend voor Viisi is dat ze niet een standaard winst-georiënteerd adviesbureau zijn. Ze werken expliciet vanuit een ‘purpose’. Het streven van Viisi is om de financiële wereld duurzamer en meer langetermijngericht te maken en een werkplek te creëren waarin iedereen zijn/haar talenten vrij en autonoom kan ontwikkelen. Viisi werd in 2019 door Great Place To Work uitgeroepen tot Best Workplace van Nederland en in Europa eindigde het bedrijf op de dertiende plaats in de categorie tot 50 medewerkers. Met Viisi Insights als platform deelt het bedrijf haar ervaringen en werkt ze samen met wetenschappers en innovatoren uit het bedrijfsleven.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Viisi Insights

Surinameplein 124

1058 GV Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen