€ 0 – € 7,50

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Tijdens de biennale is er op iedere weekdag om 12:30 uur een High Noon.

Vandaag gaat het over de ondergrond, die als hybride ruimte van het natuurlijk systeem en de stedelijke systemen, een belangrijke, zo niet cruciale rol in de stedelijke klimaatopgave en de globale energietransitie speelt. Niet alleen omdat de problemen zich in de bodem voordoen, maar vooral omdat daar ook een groot deel van de oplossingen ligt. Daarom is het noodzakelijk bodemvraagstukken te plaatsen in een integraal perspectief dat zich richt op een veerkrachtig ontwerp dat het ecosysteem, klimaat en het stedelijk systeem samenbrengt en rekening houdt met de dynamiek van bodem en ondergrond.

Als eerste speelt de ondergrond een belangrijke rol in de stedelijke klimaatopgave. Hevigere regenbuien vragen om stedelijke aanpassingen en de bodem speelt een grote rol in waterberging en waterafvoer. Daarnaast heeft in het tegengaan van hittestress een open bodem een positieve werking. Bovendien is het de basis voor verkoelend groen. De bodem speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Systemen voor warmte- en koudeopslag (WKO) en ook de potentie van geothermie in Nederland zijn van belang in de nieuwe energiehuishouding. Het aanleggen of aanpassen van civiele constructies in de bodem is erg kostbaar. Er is dus een noodzaak om daar slim mee om te gaan. Tenslotte is de bodem letterlijk het fundament voor alle zichtbare stedelijke invullingen en de letterlijke basis voor stedelijke kwaliteit. Dit staat met name in stedelijke herontwikkeling onder druk omdat het met concepten als Compacte Stad en Zero Land Take er vooral op verdichting gestuurd wordt. Het M4H gebied is hier een voorbeeld van.

In deze High Noon zal bovenstaande ontwerpbenadering worden toegelicht, samen met studentenwerk van het M4H gebied. Daarna volgt een wandeling door het gebied vanuit het perspectief van de ondergrond.Every weekday, starting at 12:30 hours, it's High Noon at the biennale.

Today the focus is on the subsurfacewhich, with its man-made and natural components, plays an important, if not crucial, role in the urban climate and global energy transition. On the one hand, the sub-surface is associated with a variety of challenges such as subsidence, pollution, damage to infrastructure and shortages of space for new urban systems. On the other hand, the sub-surface presents opportunities in terms of solutions for flooding, reduction in heat stress, and decentralized energy systems. Therefore, it is necessary to place sub-surface issues in their appropriate perspective, to enable a more resilient design that brings together ecosystem services, climate and urban systems, and which takes full account of the dynamics of the subsoil. To achieve this, the sub-surface must be an integral part of above ground planning and design. Organization of the sub-surface needs to be reflected visually in relation to consideration of (surface) spatial morphology. Especially in urban renewal of existing cities that appeals to the concepts of ‘zero land take’ and ‘compact city’. The development of M4H is an example for both concepts and in its redevelopment the sub-surface plays and important role.
This High Noon will introduce the design approach described above and present work of students, followed by a tour through the M4H district.Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

HAKA-gebouw

Vierhavensstraat 38

3029 BE Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen