Hildebrand Trio - Beethovens Beroemde Pianotrio's

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Marspoort Galerie | Kunst & Koffie

9A Marspoortstraat

7201 JA Zutphen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Trio’s voor viool, cello en piano, waaronder het “Geister-trio” en “Gassenhauer trio” van Ludwig van Beethoven.

Over dit evenement

Hildebrand Trio

Het Hildebrand Trio bestaat uit violiste Hebe Mensinga, celliste Mariette Freijzer en pianiste Cathelijne Maat. Deze drie bevlogen musici vonden elkaar in hun passie voor kamermuziek en muziek van Ludwig van Beethoven in het bijzonder.

Hebe Mensinga kreeg van haar achtste tot 18e les van Coosje Wijzenbeek waarna ze studeerde in Londen, Keulen en aan het Utrechts Conservatorium bij Wiktor Liberman. Ze was lid van het European Union Youth Orchestra en speelde olv dirigenten zoals Bernard Haitink, M.Rostropovitch en Carl Maria Guilini. Ze volgde masterclasses bij onder andere Herman Krebbers, Ilona Feher, Menahem Pressler en Joseph Gingold. Hebe heeft in veel verschillende kamermuziekensembles gespeeld waaronder het Delos Ensemble met wie ze de vriendenkransprijs van het Concertgebouw heeft gewonnen. Ze treedt regelmatig op als soliste met als meest recente optreden de uitvoering van het 1ste vioolconcert van Prokofiev met het Balletorkest in het ballet van Hans van Manen. Ze wordt regelmatig gevraagd als gastconcertmeester van diverse orkesten waaronder het Gelders Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2001 is ze eerste concertmeester van Het Balletorkest. Sinds 2018 is zij hoofdvakdocent aan het Utrechts Conservatorium. Hebe Mensinga bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Mariette Freijzer kreeg op elfjarige leeftijd haar eerste cellolessen. Al snel nam ze deel aan de jeugdvooropleiding van het conservatorium te Arnhem bij wijlen Robert Dispa. Daarna vervolgde zij haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Michel Dispa en studeerde daar af bij Melissa Phelps. Mariette volgde masterclasses bij o.a. Colin Carr, Johannes Goritzky en Anner Bijlsma. In 2009 volgde zij de masteropleiding barokcello bij Bruno Cocset aan het conservatorium van Genève. Mariette remplaceerde bij veel orkesten waaronder Amsterdam Sinfonietta, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en het Gelders Orkest. Op barokcello remplaceerde ze bij het Combattimento Consort, La Sorpresa en ensembles in Lausanne en Genève. Mariette maakte deel uit van het Zephyr-kwartet voor hedendaagse muziek en van het Cello Octet Amsterdam. Momenteel vormt ze met musici uit het Gelders orkest het Sonsbeekkwintet en met pianiste Cathelijne Maat Duo Freijzer & Maat. Daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf, ‘Bach aan Bed’, waarbij zij speelt voor mensen die door langdurige of terminale ziekte aan bed of huis gebonden zijn.

Cathelijne Maat kreeg pianoles vanaf haar 11e en ging vanaf haar 14e naar de Academie voor Muziek en Woord in Knokke. Ze vervolgde haar opleiding bij Frank van de Laar aan het ArtEZ conservatorium waar ze in 2004 afstudeerde als uitvoerend musicus. Een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte het daarna mogelijk om te gaan studeren aan het ‘Conservatoire Russe’ in Parijs bij Muza Rubackyte. Masterclasses volgde ze onder andere bij Igor Roma, Sepp Grotenhuis, Kelvin Grout en in Duitsland bij het beroemde pianoduo Yaara Tal en Andreas Groethuysen. Cathelijne is actief als liedbegeleider en in kamermuziek en werkt samen met diverse gezelschappen en musici. Met muziektheatergezelschap Xantippe speelde ze jarenlang voorstellingen door heel Nederland. Met zangeres Janneke Schaareman vormt ze duo Ondine. Ze maakt deel uit van Trio Mirach en Duo Freijzer & Maat en sinds 2003 is ze lid van het Simeonkwartet waarmee ze in binnen- en buitenland optreedt en meerdere cd’s opnam. Als solist was ze te gast bij diverse orkesten en voerde ze onder andere Rhapsody in Blue van Gershwin en het 20e pianoconcert van Mozart uit. Cathelijne richtte in 2013 met een collega Pianoschool Zutphen op.

Piano-trio opus 11 in Bes groot "Gassenhauer Trio" | Piano-trio opus 70 no. 1 in D groot "Geistertrio"

In het Gassenhauer trio is te horen hoe ver de jonge Beethoven zijn tijd al vooruit was als het ging om het gebruik van harmonie. 'Gassenhauer' betekende een hit, 'iets wat in de Gassen (straten) blijft hangen' - de hit in kwestie was een thema uit Joseph Weigl's opera L'amor marinaro dat overal op straat werd gefloten en dat Beethoven in het slotdeel aan een aantal meesterlijke variaties onderwerpt.

Het langzame deel uit Ludwig van Beethovens “Geistertrio” moet een van de vreemdste passages zijn uit zijn oeuvre. Unheimische strijkers, een dwarrelende piano, rommelende bassen, gefragmenteerde melodieën en onverwachte dissonanten creëren samen de spookachtige sfeer waaraan dit trio zijn bijnaam ontleent. Twee uitbundige delen omsluiten dit middendeel.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Marspoort Galerie | Kunst & Koffie

9A Marspoortstraat

7201 JA Zutphen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen