Gratis

H.J.A. Hoflandlezing 2021: Abdelkader Benali

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de H.J.A Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar.

Over dit evenement

Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de H.J.A Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar. Het thema van zijn lezing is de (on-)mogelijkheid van dialoog en ontmoeting in een kwetsbare samenleving waar racistisch discours vrij spel lijkt te hebben. Benali laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas, voor wie niet het individu en de eigen identiteit centraal staan maar het appel dat een ander op je doet in de dialoog.

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. In januari ontving hij de Gouden Ganzenveer. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instituten die veel betekend hebben voor het geschreven woord in Nederland. Volgens de Academie weet hij als ambassadeur van de Nederlandse taal met ‘zijn enthousiasmerende inzet jongeren te bereiken’. Ook werd hij geroemd om zijn veelzijdige pen en het slaan van een brug tussen culturen vanuit zijn Marokkaanse achtergrond.

Na afloop van de lezing gaat Benali hierover verder in gesprek met Emmelien Matthijsse (directeur Theater Zuidplein). Na het gesprek is er ruimte voor vragen uit de zaal en digitaal. Dit wordt gemodereerd door Liesbeth Levy (directeur Stichting LOKAAL).

Over de H.J.A. Hoflandlezing

De in 1927 in Rotterdam geboren en zomer 2016 overleden schrijver en journalist Henk Hofland schreef in 2007 in opdracht van de Initiatiefgroep het eerste essay ‘14 mei’. Als eerbetoon aan deze journalist en essayist wordt sinds 2017 door de Initiatiefgroep 14 mei een jaarlijkse H.J.A. Hoflandlezing georganiseerd. Met deze lezing wordt het bombardement herdacht als een blijvend keerpunt in de stadshistorie, maar daarbij wordt nadrukkelijk een lijn met de actualiteit gelegd. De Initiatiefgroep hoopt dat de schrijvers die worden uitgenodigd om deze lezing te houden de impact van verwoesting net zo onuitwisbaar in ons collectieve geheugen weten te markeren als Hofland dat in zijn essay van 2007 deed. Deze Hoflandlezing wordt georganiseerd door LOKAAL i.s.m. Initiatiefgroep 14 mei en Zadkine.

Dit jaar organiseren LOKAAL en Bibliotheek Rotterdam gesprekken met grote denkers en schrijvers van Nederland. Er worden actuele kwesties besproken die invloed hebben op onze vrijheden en democratie. Op 11 maart wordt er afgetrapt met schrijver Bas Heijne, op 14 mei met Abdelkader Benali. Later in het jaar volgt er nog een gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer.

Toegang

De Hoflandlezing is thuis via een livestream te volgen. Registreer je via Eventbrite voor een gratis livestream-ticket of bepaal zelf hoeveel je wilt doneren voor je ticket. Je krijgt minimaal een half uur voor aanvang de livestreamlink via e-mail toegestuurd. Mochten de overheidsmaatregelen het toelaten, dan worden er op een later moment theatertickets toegevoegd. 

  • Locatie: Bibliotheektheater en online
  • Toegang: gratis of registreer je voor de livstream

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centrale Bibliotheek Rotterdam

110 Hoogstraat

3011 PV Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen