HR Hackaton

Venster Acties

HR Hackaton

De Hackaton is een mix van inspiratie en zelf aan de slag; een mix van feiten, wetenschap en HR data met eigen ervaring en gezond verstand.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

De Knoop 14 Croeselaan 3521 CA Utrecht Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

 • 8 uren
 • eTicket voor mobiel

Onze wereld is complex en alles hangt met alles samen. Corona en de oorlog in Oekraïne maken dit elke dag pijnlijk zichtbaar en voelbaar. Een complexe wereld vraagt om nieuw leiderschap en nieuwe vormen van organiseren. Vernieuwing vraagt ook om bestaande patronen te doorbreken. Een vernieuwend klimaat vraagt om de en/en:

 • Ruimte komt met grenzen
 • Vertrouwen komt met verantwoordelijkheid
 • Gelijkwaardigheid komt met erkenning
 • Teamwork komt met eigenaarschap
 • Creativiteit komt met discipline
 • Fouttolerantie komt met leren
 • Durven komt met bezinning

Maar hoe doen we dit dan concreet in de praktijk en welke rollen kiezen wij als HR hierin te vervullen?

Tijdens de HR Hackaton op vrijdag 10 maart 2023 gaan we met deze vragen heel concreet aan de slag. Geïnspireerd door het succes van de Hackaton in 2020-2021, organiseren we een variant “Hackaton-in-één-dag” waarin we de volgende noten gaan kraken:

Noot: leiderschapsprofiel wendbaar organiseren

 • Opdrachtgever: Jojanneke Goedings, Chief People & Sustainability Officer VGZLeider perspectief: hoe ziet het leiderschapsprofiel eruit van een wendbare leider die leiding geeft aan het transformatieproces van wendbaar organiseren.
 • Wat is de transformatieaanpak die hierbij past?

Noot: medewerker profiel wendbaar organiseren

Opdrachtgever: Ellen de Vries, afdelingshoofd Ontwikkeling en Mobiliteit SSO Belastingdienst

 • Medewerker perspectief: hoe ziet het profiel van een wendbare medewerker eruit die autonoom werkt volgens de principes van wendbaar organiseren en rolbewust werken.
 • Wat is de transformatieaanpak die hierbij past?

Wij zijn op zoek naar jou vernieuwende bijdrage!

Onze collectieve intelligentie is onmisbaar om de noodzakelijke vernieuwing te kunnen brengen in onze organisaties. Het programma van de dag is een mooie mix van inspiratie en zelf aan de slag; een mix van feiten, wetenschap en HR data met eigen ervaring en gezond verstand.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 9.00 ontmoeten wij elkaar bij de Belastingdienst in Utrecht

Vanaf 9.30 heet Jacqueline van Onzenoort, voorzitter van het BNHR iedereen welkom en introduceert Klaas Ariaans als key note speaker.

Klaas Ariaans - Managing Director Consumer Clients ABN AMRO

Klaas heeft een heldere missie: hij wil Nederlandse organisaties vernieuwen door middel van de principes van zelforganisatie. Zijn manifest wendbaar organiseren biedt houvast bij deze transformatie. Dit manifest met 10 organiseerprincipes zijn bevestigd door wetenschappelijk onderzoek en zijn afgeleid uit zijn 5 jaar ervaring met transformatie naar zelforganisatie binnen ABN AMRO.

Klaas vertelde zijn verhaal al eerder tijdens een event van ons netwerk in november 2019. Hij startte in 2018 met radicale zelforganisatie. Hij ontsloeg 93% van het management en leidde teamcoaches en skillcoaches op voor de ontwikkeling naar zelforganiserende professionals. Hij kon kantoren sluiten door een radicale digitalisering richting beeldbankieren. De klant- en medewerkertevredenheid steeg tegen de verwachtingen van velen!

Tijdens de HR Hackaton op 10 maart 2023 vertelt hij over zijn lessons learned aan de hand van de 10 organiseerprincipes in het manifest wendbaar organiseren.

Peter Grootveld – strategic HR Advisor – organizational design & Doctoral Researcher ABN AMRO

Peter houdt zich als strategisch HR adviseur binnen ABN AMRO o.a. bezig met strategic workforce management & organizational design en is daarnaast bezig met een promotieonderzoek naar zelforganisatie bij de Universiteit van Amsterdam. Peter vertelt tijdens de HR hackaton over zijn recente bevindingen uit zijn whitepapers.

Levy Hofman van Trendforce.com

Levy van Trendforce.com is aanwezig om just in time te voorzien van de recente HRM trends…

#noot om te kraken = vraagstuk wat we met elkaar gaan oplossen

Na de toelichting op de noten die gekraakt moeten worden door Jojanneke Goedings en Ellen de Vries gaan de HR hackteams aan de slag.

Hackteams aan de slag

De hackteams gaan in groepen van 6 personen onder begeleiding van een agile coach aan de slag met een van de twee noten die gekraakt mogen worden. We gebruiken hiervoor de methode van Design Thinking in 3 fasen:

1. Fase 1: identificeren van het probleem, de “noot om te kraken” en inleven in de doelgroep (1,5 uur).

2. Fase 2: ideeën voor oplossing en prototype (1,5 uur)

3. Fase 3: oplossing toetsen bij Klaas Ariaans, Peter Grootveld, Jojanneke Goedings en Ellen de Vries: voldoet de oplossing aan het vraagstuk wat speelt? (1 uur)

Op het eind blikken we terug en vooruit met als centrale vraag: op welke manier kunnen we elkaar na deze dag blijven versterken en inspireren op wendbaar organiseren en hoe kan het manifest wendbaar organiseren ons hierbij helpen.

Deze HR Hackaton is alleen toegankelijk voor leden van het Bedrijvennetwerk HR.