Iedereen aan het roer in een snel veranderende wereld

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld

28E Klein-Heidestraat

3370 Neervelp

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Vier workshops rond bewuster en effectiever samenwerken op basis van zingeving, gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en flexibele organisatiestructuur.

In de vorige eeuw werd een organisatie gemanaged en geleid vanuit de top. Daar beschikte men over de nodige kennis en informatie om een visie en strategie uit te denken, die men dan jarenlang kon uitrollen over de hele organisatie. Mensen op de werkvloer waren het gewoon om bevelen uit te voeren want ‘ze mochten al blij zijn dat ze werk hadden’.

Vandaag werkt bovenstaand scenario niet meer. Kennis en informatie zijn nu overal en overvloedig aanwezig en alles verandert zo snel dat het steeds moeilijker wordt om lange tijd eenzelfde onveranderde koers aan te houden. Bovendien zijn we intussen met zijn allen zo hoog opgeleid, dat we best wel voor onszelf kunnen denken en -binnen ons eigen werkdomein- graag mee aan het roer staan. We willen werken in een organisatie waar we onze talenten kwijt kunnen, die mens-zijn, zingeving en bezieling centraal stelt, en zo het beste in onszelf naar boven haalt. Een organisatie die gewoonweg goesting geeft om samen het verschil te maken. Een organisatie ook die helpt om samen én in vrijheid te werken en die de wijsheid van de groep combineert met flexibiliteit en snel kunnen schakelen.

Wij in De Broeikas geloven dat er in deze snel veranderende en complexe tijden nood is aan nieuwe vaardigheden en nieuwe vormen van leiderschap, ondernemen en samenwerken, zodat we samen een wereld creëren waarin het goed is om te leven en te ondernemen binnen de ecologische grenzen van de planeet.

Ieder duurzaam verschil in onze wereld is geworteld in een of andere transformatie: transformatie van zijn, van inzicht en uiteindelijk van de praktijk. Daarom bieden we in deze tweedaagse vier 4 workshops aan, die je tevens apart kan volgen. Peter Plusquin, Dieter Dehaes en Linde Vloeberghs nemen je mee in de wondere wereld van purpose, zelfsturing/sociocratie 3.0, wholeness & verbindend cirkelwerk, tools om bewuster en effectiever samen te werken. Verwacht geen lange theoretische uiteenzettingen, wel ervaringsgerichte oefeningen, concrete tips & tools om mee naar huis te nemen, en ervaringen uit de praktijk.

Deze training is bedoeld voor leiders, team leads, hr-verantwoordelijken die vanuit gelijkwaardigheid leiding wensen te geven en zinvolle werkplekken willen creëren, waar effectiever, in verbinding en met bezieling wordt samengewerkt. Mensen die praktische, concrete handvaten mee naar huis willen nemen voor zichzelf, hun team, hun organisatie, de maatschappij. Ook trainers, coaches, consultants, change-facilitatoren en ieder die een duurzaam verschil wil maken in de wereld is welkom.

Tegelijk leer je De Broeikas kennen, een inspirerende plek die ruimte en bedding geeft voor verbinding, verstilling en verdieping.Workshop 1: Purpose (17/10 9u-12u30, gevolgd door lunch)

Steeds meer mensen gaan in burn-out of haken mentaal af, omdat ze het fundamentele gevoel hebben dat ze zich niet meer kunnen verbinden met de waarden en/of het hogere doel van de organisatie waar ze voor werk(t)en. Doordat ze bovendien te weinig voeling hebben met hun eigen persoonlijke purpose, en dus ook niet weten waar ze dus écht voor hebben te staan, komen ze gewoon hun uren kloppen en gaan ze niet de extra mile.

In deze snel veranderende wereld is het belangrijk dat iedereen vanuit zijn/haar grootste kracht en potentie mee aan het roer staat. Daarom focussen we in deze workshop op jouw persoonlijke Purpose. Wat roept jou? Wat is jouw ‘raison d’être’? Wat is jouw unieke bijdrage aan de wereld?

Purpose betekent dat je toegewijd bent aan iets dat groter is dan jezelf. Dat je een existentiële verbinding hebt met het grotere geheel waaraan je een bijdrage te leveren hebt. Het kennen van jouw purpose werkt als de poolster: een duidelijk kompas dat je op koers houdt.

Via visualisaties, verhalen, meditatieve en interactieve oefeningen brengen we je dichter bij jouw essentie. We zetten jou op weg om jouw Life Purpose Statement te formuleren: een korte energie-gevende zin als inspiratiebron en motor van je zijn. En welke je zal uitnodigen om jouw persoonlijk leiderschap met nog meer bezieling te leven en ook anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Op het einde van de workshop maken we ook de link met de team- en organisatiepurpose, die idealiter de optelsom is van alle individuele purposes van de mensen die er werken. En hoe we dit praktisch aanpakken.

Verwacht je aan een heel praktische en prikkelende workshop met relatief weinig theorie, maar vooral veel zelf doen en ervaren.

Deze workshop is voor jou als je één of meerdere van onderstaande zaken bij jezelf of in jouw organisatie herkent:

 • Je bent op zoek naar een diepe rust van zijn, een meer zuiver weten van waar jij als leider hebt voor te gaan en te staan en hoe je nog meer het verschil kan maken

 • Je wil je bewuster worden van jouw 'présence' -hoe jij je in je werk toont- en met meer bezieling leiding geven en je impact vergroten

 • De purpose van jouw organisatie en/of team is niet helder, waardoor medewerkers er zich ook niet mee kunnen identificeren

 • Je wil meer bezielde medewerkers die de beste vorm van zichzelf tonen aan elkaar, aan jouw klanten en leveranciers, en die met plezier komen werken.

 • Je bent op zoek naar meer betrokkenheid, verbinding en samenwerking in jouw team.

Door wie:
Peter Plusquin trainde en coachte de voorbije 15 jaar duizenden professionals in het verhogen van hun persoonlijke effectiviteit en dit bij honderden bedrijven en organisaties als Proximus, KU Leuven, Belfius, Argenta, Bpost, Colruyt... Hij volgde diverse opleidingen over zingeving en Purpose (o.a. Soul Mission/Life Vision bij Alan Seale, coachen op missie en identiteit bij de Coaching Square, Power of Presence bij Robert Dillts, coachen op persoons-en zijnsvragen bij Jef Clement). Als Purpose coach brengt Peter jouw innerlijke ‘why’ bij jou naar boven. Zodat je in je eigen unieke verhaal stapt, leiding neemt en anderen inspireert om van de wereld een zinvollere, menselijkere en duurzamere plek te maken.Workshop 2:
Zelfsturing - Sociocratie 3.0 (17/10 13u30 - 17u, inclusief lunch om 12u30)

Sociocratie, ook wel S3 genoemd, geeft praktische handvaten aan iedereen die bewuster en effectiever wil samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en een flexibele organisatiestructuur. Het is een een krachtige verzameling van principes en flexibel inzetbare technieken en patronen die een antwoord biedt op de belangrijke actuele uitdagingen in organisaties: een lerende, wendbare organisatie worden, collectief beslissen en effectief samenwerken.

In deze workshop focussen we op die elementen die helpen om zelfsturing in organisaties te introduceren en te laten groeien. We kaderen de voorgeschiedenis van S3 en ontdekken via de 7 principes wat de onderbouw en basis is van de meer dan 70 practische patronen. We lichten er die patronen uit die ons gaan helpen bij het leren omgaan met zelfsturing in de praktijk:

 • Hoe neem je besluiten vanuit gelijkwaardigheid (consent besluitvorming), die ieders wijsheid bevatten en door iedereen in het team/organisatie gedragen wordt en dit zonder in te lange gesprekken terecht te komen?

 • Hoe geef je meer autonomie aan medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat ze zich durven engageren en verantwoordelijkheid te nemen?

 • Hoe zorg je dat ieder binnen het team die taken en rollen op zich neemt waar hij/zij het meest voor geschikt is, het meest warm van wordt?

Verwacht je aan een goede mix van informatie en actie!

Deze workshop is voor jou als je één of meerdere van onderstaande zaken in jouw organisatie herkent:

 • Vergaderingen die heel lang duren, waar steeds dezelfde mensen aan het woord zijn, waar uiteindelijk weinig beslist wordt en beslissingen ook niet gedragen zijn door de hele groep, waar anderen mentaal afhaken, hun mening niet of te weinig durven verkondigen, wijsheid in de groep die verloren gaat

 • Super top-down beslissingen waarin mensen zich niet gehoord voelen

 • De wil om anders te werken is er wel, maar het toepassen in de praktijk lukt niet zo goed, je bent op zoek naar concrete en meteen inzetbare tools.

Door wie:
Dieter Dehaes is medevennoot van iLean en een ervaren management coach en trainer. Hij ondersteunt leiders en organisaties in hun groei naar meer wendbaarheid, menselijkheid en effectiviteit.


Workshop 3: Wholenes en verbindend cirkelwerk (18/10 9u12u30, gevolgd door lunch)

In een duurzame organisatie krijgen naast onze cognitieve vaardigheden ook onze (inter)menselijke vaardigheden de ruimte en aandacht die ze verdienen. Sterker nog, een organisatie kan slechts zo efficiënt en zelfsturend werken als ze menselijk is. In deze workshop gaan we op een natuurlijke manier dieper in op wat het betekent om als mensen samen te werken, en ervaren we hoe het voelt om bewuster samen te werken vanuit onze 'hele ik’ als mens, aan de hand van een aantal concrete tools.

'Wholeness', een term uit het TEAL gedachtegoed, gaat om samenwerken vanuit je 'hele ik', vanuit wie jij bent als mens: jezelf laten zien zoals je bent, je professionele masker afzetten, en 'al jouw delen' mee brengen naar en in je werk. Samenwerken vanuit wholeness leidt tot meer authentieke interacties en diepere verbinding tussen mensen, meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de eigen rol, meer transparantie, effectievere en constructievere communicatie en samenwerking, een meer optimale benutting van wat elkeen te bieden heeft en meer creativiteit en innovatie.

Het eerste deel van de workshop stelt het ervaren van samenzijn vanuit wholeness centraal. Dankzij het verbindend cirkelwerk ervaar je hoe groepsdynamieken werken, hoe een veilige container opgebouwd wordt, hoe anders het is om te spreken en samen te werken vanuit ego of net vanuit onze authentieke ik, hoe je eerlijk en open kan benoemen wat de ander bij jou wakker maakt of triggert op een manier die zorgt voor net meer verbinding, hoe je samen-werken kan inzetten als speelveld voor je persoonlijke en professionele groei.

Het tweede deel van de workshop draait om hoe je wholeness actief kan uitnodigen binnen jouw team of organisatie via verbindend cirkelwerk. De workshop biedt een antwoord op vragen als:

 • Hoe creëer je vertrouwen en de veiligheid -de container- die nodig is om echtheid en verbinding te brengen in een team?

 • Wat is jouw rol als team lead of change-facilitator daarin, en wat betekent ‘holding space’ precies in jouw rol?

 • Hoe kan jij deze beweging naar authenticiteit, verbinding en verantwoordelijkheid concreet morgen al initiëren?

Deze workshop is voor jou als je één of meerdere van onderstaande zaken bij jezelf of in jouw organisatie herkent:

 • Heb je het gevoel dat jij en/of je collega’s op het werk een professioneel ‘masker’ op (moeten) zetten, en stukken van zichzelf thuis laten?

 • Gaat er wijsheid verloren in jouw team/organisatie omdat niet iedereen voor zijn/haar mening durft uit te komen? Is het de stem van de hoogste in rang, de luidste, de zelfzekerste, die bepaalt welke koers jouw team vaart?

 • Worden dingen niet uitgesproken, lopen projecten in het honderd, ontwijken mensen elkaar, worden projecten bewust of onbewust gesaboteerd, gaan de beste ideeën verloren, is de creativiteit ver zoek en stokt de innovatie al lang?

 • Ben je benieuwd hoe je zicht krijgt op wat er meestal onder tafel speelt, de dynamieken tussen mensen en binnen elk team en organisatie, en de onzichtbare 'lijm' - of net het gebrek eraan?

 • Heb je al geprobeerd om zelfsturend te werken en ‘werkt’ het niet, maar weet niemand waarom?

 • Is er enkel ruimte voor de positieve zaken en lijkt het soms wel een ‘happy news’-show op je werk, en is er geen ontvangstruimte voor wat niet werkt, voor de frustratie, voor de onderlinge oordelen die onderliggend aanwezig zijn?

 • Ben je nieuwsgierig naar hoe je die oordelen net kan inzetten om tot wijzere besluiten te komen, jezelf beter te leren kennen, elkaar meer te vertrouwen en meer teamgevoel te creëren?

 • Heb je het gevoel dat er veel cognitieve en te weinig (inter)menselijke vaardigheden ontwikkeld zijn in onze school- en werkomgeving, en dat die laatste een kleine upgrade kunnen gebruiken?


Door wie:
Linde Vloeberghs begeleidt mensen en organisaties naar meer echtheid en verbinding. Ze heeft ervaring in de bedrijfswereld aan zowel business als data en IT zijde, vooral in groei- en transformatieprojecten. Ze neemt vaak de rol van 'brug' op zich: tussen teams, tussen afdelingen, tussen (vb. 'rationele' en 'gevoels')mensen, tussen doelstellingen/effectiviteit en menselijkheid, tussen hoe het vandaag is en wat mogelijk is in de toekomst, … Vandaag ligt haar focus niet op de digitale maar op de (inter)menselijke transformatie binnen organisaties, vanuit de ervaring en overtuiging dat daar de de basis ligt om effectiever én menselijker samen te kunnen werken.Workshop 4: En nu zelf aan het roer (18/10 13u30-17u, inclusief lunch om 12u30)

Naast het inspireren en meenemen van organisaties in vernieuwende vormen van samenwerken, en het samenbrengen van de juiste experts, facilitators, tools, methodieken, workshops op maat, … als antwoord op een organisatievraagstuk, is een derde en belangrijke pijler uit ons aanbod het faciliteren van de wijsheid van de groep. In deze laatste workshop kan je ervaren hoe onze leercirkels en -trajecten voor mensen die bezig zijn met hun organisatieontwikkeling, eraan toe gaan.

In deze sessie brengen we mensen bij elkaar die allen in deze gedeelde zoektocht of transitie zitten naar effectief, bewust, duurzaam, menselijk, zinvol, gelijkwaardig samenwerken. Kom van elkaar leren. Deel én haal expertise met en uit de groep.

Wij faciliteren deze leercirkel om ten volle de wijsheid -en spiegels- uit de groep te laten komen. Je stapt na deze workshop naar huis met nieuwe inzichten en antwoorden voor jezelf als mens en voor jouw organisatie.

In deze workshop ben je welkom je met je concrete vragen, de uitdagingen waar je team of organisatie voor staat in de zoektocht naar anders samenwerken, de uitdagingen waar je als mens, team lead, change-facilitator,... op botst in jezelf in deze transitie, met je geleerde lessen, of ze nu komen uit iets wat als een succes- of net als een faalverhaal beschouwd kan worden, met alles wat in deze transitie in jouw, je team of organisatie leeft.

Ook vragen rond hoe te starten aan de transitie en hoe meer purpose, zelfsturing, wholeness te integreren in je team of organisatie zijn hier meer dan welkom. Hoe begin je eraan? Waar is het laaghangend fruit? Wat zijn de grote valkuilen? Wat kan ik ervan verwachten? Welke rol dien ik op te nemen in deze transitie? Wat is mijn volgende stap in deze transitie? En hoe hangen purpose, zelfsturing/sociocratie en wholeness/verbinding onlosmakelijk samen?

Door wie:
Peter Plusquin en Linde Vloeberghs


Bonus: De Broeikas als verbindende plek en... Essential Harvesting

Naast de workshops en De Broeikas als verbindende en inspirerende plek voor opleidingen en teamevents, maak je gaandeweg ook kennis het werk van onze kunstenares en 'essentie-spotter' Anje Claeys. Zij volgt de workshops vanop de achterste rij en zal via Essential Harvesting de essentie van het gebeuren omzetten in een tastbare prent -broeiprint- die ons nadien eindeloos kan blijven inspireren… Ook de eventafbeelding van het logge vrachtschip en de wendbare zeilbootjes is van haar hand.


Praktisch

De tweedaagse vindt plaats op 17 en 18 oktober 2019 in De Broeikas. De prijs voor de tweedaagse is 250 euro, excl.btw inclusief lunch op beide dagen. Kom je enkel voor één van de workshops, dan betaal je 75 euro, excl. btw inclusief lunch. Een dagticket kost € 150, excl. btw. Er is een verlaagd tarief voor mensen werkzaam in het onderwijs, in between jobs, non-profit - contacteer ons even via info@debroeikas.be.


Parkeerverzoek

Parkeren graag op de carpoolparking aan de E40, Waversesteenweg, vlakbij de afrit van de snelweg. De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen naar De Broeikas. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je.

Datum en tijd

Locatie

De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld

28E Klein-Heidestraat

3370 Neervelp

Belgium

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen