€ 5

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Koninklijke Bibliotheek

5 Prins Willem-Alexanderhof

2595 BE Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Een avond over vrouwenkiesrecht en feminisme: toen & nu . Met programmamaker Eveline van Rijswijk.

Over dit evenement

100 jaar geleden werd in Nederland het kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Dat lijkt nu vanzelfsprekend, maar dat was het toen niet. Steeds meer vrouwen streden vanaf de tweede helft van de 19e eeuw voor het vrouwenkiesrecht. Met bijeenkomsten, voordrachten, demonstraties, petities, het oprichten van verenigingen en tijdschriften, en het schrijven van boeken, artikelen en pamfletten voerden zij campagne.

Veel mannen waren faliekant tegen de invoering van het vrouwenkiesrecht. Maar óók veel vrouwen waren tegen. Zij hadden andere denkbeelden over de inrichting van de Nederlandse samenleving en de positie van de vrouw daarin.

Wat was het wereldbeeld van de voor- en tegenstanders van vrouwenkiesrecht? En hoe actueel zijn hun argumenten vandaag nog?

Op basis van de collectie van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, gaat Eveline van Rijswijk in gesprek met historici en feministen. Samen met het publiek brengt zij het verleden tot leven en gaat ze op zoek naar de verbinding met hedendaags feminisme.

Programma

20:00 – 20:05 OPENING

20:00 – 20:30 DE STRIJDERS

20:30 – 21:00 HET DEBAT

21:00 – 21:25 DE CAMPAGNE

21:25 – 21:30 AFSLUITING

21:30 – 22:00 BORREL

Sprekers

Over Mineke Bosch

Van het schrijven van de biografie van Aletta Jacobs tot aan het samenstellen van de tentoonstelling “Strijd – 100 jaar vrouwenkiesrecht” in het Groninger Museum: hoogleraar moderne geschiedenis Mineke Bosch onderzoekt niet alleen de geschiedenis van de vrouwenbeweging, maar brengt het grote publiek ook graag in aanraking met de verhalen van de vrouwen uit die beweging. Vanavond staan we met haar stil bij de strijders voor het vrouwenkiesrecht. Wie waren zij? En hoe was het voor hen om die strijd te leveren?

Over Janneke Holman

Zonder de strijd voor vrouwenkiesrecht had Janneke Holman nu niet het ambt van gemeenteraadslid in Den Haag kunnen uitvoeren. Maar de strijd voor vrouwenrechten is nog niet voltooid, volgens Holman. Zo nu en dan gaat ze dus met een (ludieke) actie de straat op – in lijn met de strijdsters van weleer – om daar verandering in te brengen. Als het aan Holman ligt, zie je binnenkort in Den Haag ook meer straatnamen van belangrijke vrouwen uit de geschiedenis en komt er een standbeeld van Aletta Jacobs.

Over Monique Leyenaar

Speciaal voor de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht schreef hoogleraar vergelijkende politicologie Monique Leyenaar “De Hoogste Tijd”. Niet alleen analyseert Leyenaar daarin de discussie over de invoering van vrouwenkiesrecht, ook besteedt ze aandacht aan de ontwikkeling van de vele debatten over vrouwenrechten in de afgelopen eeuw. Is politiek in plaats van een mannenzaak ook echt een vrouwenzaak geworden?

Over Agnes Cremers

Historica Agnes Cremers (eigenaar historisch bureau “Van Gisteren”) pleit niet alleen voor meer aandacht voor vrouwen in de geschiedenisles via de educatieve website “F-Site”, maar is ook betrokken bij de strijd voor vrouwenrechten vandaag de dag. Zo werkt ze voor Bureau Clara Wichmann, dat afgelopen dertig jaar rechtszaken gevoerd heeft om de juridische en maatschappelijke positie van vrouwen te verbeteren. Van de uitsluiting van vrouwen op de kieslijst bij de SGP tot aan rechtszaken vanwege de ongelijke beloning van vrouwen ten opzichte van mannen. Hoe verloopt het maatschappelijke debat over dit soort kwesties en hoe kan verandering via de rechter afgedwongen worden?

Over Maartje Janse

Na heel wat brochures schrijven, demonstraties organiseren en vaandels maken kwam het er dan eindelijk: het vrouwenkiesrecht. Universitair hoofddocent Maartje Janse weet alles van wat er vanaf de negentiende eeuw bestond aan protestmiddelen en hoe dit ingezet werd. Deden de strijders voor het vrouwenkiesrecht hetzelfde als vrouwen in andere landen? Of pasten ze het aan voor het Nederlandse publiek? En hoe reageerden tegenstanders hierop?

Over Esther CrabbendamHoe vecht je voor je idealen en welke rol kan een goed doordachte campagne daarbij spelen? Niet alleen als voorzitter van FNV Jong, maar ook tijdens de BKB-Academie leerde Esther Crabbendam (historica) alles over campagnevoeren. Op dit moment werkt ze als campaigner bij Bits of Freedom. Speciaal voor vanavond neemt ze geslaagde en minder geslaagde voorbeelden mee van recente campagnes voor vrouwenrechten.

Meer informatie over de Koninklijke Bibliotheek:

www.kb.nl

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Koninklijke Bibliotheek

5 Prins Willem-Alexanderhof

2595 BE Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen