Inspiratiedag DemoKlap - Samenleven in superdiversiteit in de klas

Venster Acties en details

Verkoop beëindigd

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

atlas, integratie & inburgering Antwerpen

Carnotstraat 110

online webinar

2060 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Inspiratiedag DemoKlap

Over dit evenement

Word je in je klas soms geconfronteerd met straffe uitspraken? Stelt je superdiverse klasgroep je voor extra uitdagingen? Wil je leerlingen ondersteunen om elkaar beter te leren kennen en constructief te discussiëren? Wil je de superdiverse realiteit van je klas en school koppelen aan werken rond burgerschap?

Dan is deze inspiratiedag DemoKlap iets voor jou! En wie weet heb jij na deze inspiratiedag wel zin om in te stappen in een jaartraject?

Tijdens deze inspiratiedag neemt Atlas Antwerpen je mee in het onderwijsproject DemoKlap. Je krijgt uitleg van onze boeiende gastsprekers Orhan Agirdag en Stijn Sieckelinck

Programma

Vanaf 09:00 kan je inloggen op het webinar.

09:15 - 09:45:

  • We stellen Atlas, integratie en inburgering Antwerpen voor.
  • Onze partner docAtlas stelt zich voor.
  • We nemen je een 1ste keer mee in het DemoKlap-project.

09:45 - 12:00 (inclusief pauze):

In het DemoKlap-project hechten we veel belang aan inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. We laten 2 sprekers aan het woord:

  • Prof. Orhan Agirdag (KU Leuven)

In zijn boek ‘Onderwijs in een gekleurde samenleving’ (EPO, 2020) onderzoekt socioloog Orhan Agirdag de reden voor de schoolse achterstelling van jongeren met migratieroots. In het ‘rad van ongelijkheid’ komen 7 uitdagingen samen die achterstelling bewerkstelligen en waar leerkrachten mee aan de slag kunnen: racisme, discriminatie, segregatie, stereotypen, vooroordelen, verwachtingen en ongelijke prestaties. Met mogelijkheid tot vragen.

  • Prof. Stijn Sieckelinck (Hogeschool Amsterdam)

Pedagoog Stijn Sieckelinck deed onderzoek naar geradicaliseerde en gederadicaliseerde jongeren. In zijn boek ‘Reradicaliseren’ (Lannoo, 2017) vraagt hij zich af wat we kunnen leren van de aantrekkingskracht van radicale groepen. En adviseert hij onderwijs en jongerenwerkers om volop in te zetten op identiteitsvraagstukken, vreedzaam leren vechten, werken rond zingeving en burgerschap en het gevoel ‘erbij te horen’. Met mogelijkheid tot vragen.

12:00 - 12:30: DemoKlap op school

Atlas Antwerpen werkt met het DemoKlap-project al 5 schooljaren samen met verschillende Antwerpse scholen. Wat zijn de ervaringen en conclusies? Wat vonden leerlingen en leerkrachten ervan?

Ook in 2021-2022 staat er opnieuw heel wat te gebeuren. Wie weet stapt jouw school graag in een schooljaartraject, of heb jij interesse om deel te nemen aan een Teach the Teacher? Je komt er in dit gedeelte alles over te weten!

Geïnteresseerd? Schrijf je nu in!

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Mail Ahmed.Zizaoui@antwerpen.be

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

atlas, integratie & inburgering Antwerpen

Carnotstraat 110

online webinar

2060 Antwerpen

Belgium

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen