Islamofobie in het westen
Gratis
Islamofobie in het westen

Islamofobie in het westen

Evenementgegevens

Deel dit evenement
Datum en tijd
Locatie
Locatie

Erasmus Universiteit

Burgemeester Oudlaan 50

3062 Rotterdam

Netherlands

Bekijk kaart

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Anti-moslim sentimenten en haatmisdaden tegen moslims nemen toe in Nederland en de rest van de Westerse wereld. Toch is spreken van islamofobie controversieel. Terwijl sommige wetenschappers benadrukken dat er niet zoiets bestaat als islamofobie gaan anderen zo ver als het vergelijken van het huidige anti-moslim klimaat met het antisemitisme uit de jaren 30.

- Hoe dient men anti-moslim sentimenten in het Westen op te vatten?
- Wat is de historische en sociaal-culturele/politieke oorsprong van moslimhaat en anti-moslim sentimenten?
- Kan men spreken van islamofobie in het Westen? Is het aan de orde van de dag?
- Wat is de verbinding tussen terrorisme, Islam en islamofobie?
- Welke strategieën kunnen ingezet worden tegen angst en haat voor moslims?

Op deze avond organiseren wij een avond van kritische lezingen en discussie waarop stilgestaan wordt bij deze vragen. Het doel van de avond is om islamofobie te beschouwen vanuit een kritisch perspectief en eventueel een kritisch antwoord daarop te formuleren.

Sprekers
Ibtissam Abaâziz – Abaâziz is socioloog en heeft onderzoek verricht naar de religieuze beleving van eerste en tweede generatie Marokkaanse Nederlanders. Daarnaast is zij bestuurslid bij Meld Islamofobie, een onafhankelijk initiatief dat islamofobe incidenten in Nederland structureel en systematisch registreert, analyseert en daarover rapporteert.

Abulkasim Al-Jaberi – Al-Jaberi is actief in de antiracisme beweging. Voorheen heeft hij gewerkt als docent op het VMBO en als journalist in het Midden Oosten. Zijn stukken verschenen o.a. in Egypt Independent.

Sheher Khan – Khan is een Pakistaans-Nederlandse politicoloog uit Amsterdam. Hij heeft gestudeerd in Nederland en Turkije en houdt zich met name bezig met geopolitieke ontwikkelingen in de islamitische en Aziatische wereld. Hij probeert zich te onderscheiden door een dekoloniale en mondiale visie op de wereld te nemen. Zijn stukken zijn te lezen op zijn blog: sheherkhan.wordpress.com


Deze avond wordt georganiseerd door Studentenvereniging Iqra in samenwerking met Critical Collective.


Datum en tijd
Locatie

Erasmus Universiteit

Burgemeester Oudlaan 50

3062 Rotterdam

Netherlands

Bekijk kaart

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen