Jacobidebat 'Een ode aan inefficiëntie'

Venster Acties

Jacobidebat 'Een ode aan inefficiëntie'

Jacobidebat 'Een ode aan inefficiëntie' met Arjen van Veelen, Josse de Voogd en David Boogerd.

Door ViaJacobi

Waar en wanneer

Datum en tijd

Begint op wo. 19 apr. 2023 20:00 CEST

Locatie

ViaJacobi 171 Sint Jacobsstraat 3511 BP Utrecht Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

Een ode aan inefficiëntie

Je wist het misschien nog niet maar er is een revolutie gaande, die van het vierkante denken. Efficiëntie lijkt de nieuwe dominante religie. Wie en wat raken we kwijt in deze omwenteling? En hoe erg is het als ons land, en ook ons persoonlijke leven, in een Maasvlakte verandert?

Journalist Arjen van Veelen en electoraal geograaf Josse de Voogd gaan op woensdag 19 april met elkaar in gesprek onder leiding van podcastpresentator David Boogerd. De avond is een live-event van de Ongelooflijke Podcast in samenwerking met ViaJacobi en Broese Boekverkopers.

Ze houden er beiden een inefficiënte werkwijze op na. De Voogd wandelde voor zijn Atlas van Afgehaakt Nederland in alle gemeentes van ons land en ontdekte dat klimplanten, bakfietsen, rolluiken en spulletjes in de vensterbank veel zeggen over politieke kleur van straten en wijken. In het tv-programma Aangehaakt liet hij ons kennismaken met fascinerende breuklijnen en nieuwe manieren om ruimte, politiek en samenleving aan elkaar te koppelen. Dat hij hier onorthodoxe en verontrustende conclusies uittrekt, blijft niet onopgemerkt.

Van Veelen treedt ook graag buiten de gebaande efficiënte paden. Hij sliep in een daklozenopvang, werkte in de haven en peddelde in zijn kajak over de Nieuwe Maas. Via deze ‘noodzakelijke avonturen’ verzamelde hij verhalen voor zijn recent uitgekomen boek Rotterdam, een ode aan inefficiëntie. Als columnist en journalist bij NRC en De Correspondent stelde hij al eerder aan de kaak hoe veel we verliezen als alles gaat draaien om productie en prestatie. Hij schetst met rake anekdotes hoe extreem het logistieke denken, dat ooit ontwikkeld is voor de auto-industrie, nu wordt toegepast in de zorg, de publieke ruimte en in ons persoonlijke leven. En: wat dat met ons doet.

Waar Van Veelen een diepteboring deed naar de gevolgen van dit vierkante denken pakte De Voogd dit thema in de breedte op. Als onderzoeker bracht hij in kaart wie we verliezen in de slipstream van dit maakbaarheidsideaal. Tijdens een live podcast-event in de Jacobikerk vragen we ons af: Waarom doen we onszelf tekort wanneer we de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven negeren? Wat is het gevaar als zoveel mensen afhaken? En hoe kunnen we een keer brengen in deze katalysator van ongelijkheid?

Praktische info

Bestel een gratis ticket via EventBrite.nl/viajacobi. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Jacobikerk (St Jacobsstraat 171, Utrecht). Vanaf 21.30 is er een borrel. De boeken van de auteurs kunnen worden gekocht bij een boekentafel van Broese (en worden gesigneerd door de sprekers). Twee persoonlijke interviews met de sprekers voorafgaand aan het debat, zijn te beluisteren via de feed van de Ongelooflijke Podcast. Het gesprek tussen Arjen van Veelen en Josse de Voogd zal ook als podcast te beluisteren zijn.

Over de organisator

Georganiseerd door
ViaJacobi
Gratis