Gratis

Jubileumlezing over monumentenredder Geurt Brinkgreve - LIVESTREAM

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Online evenement

Beschrijving van het evenement
Stadsherstel bestaat 65 jaar. Onze jubileumlezing in de Amstelkerk gaat over Stadsherstel-oprichter Geurt Brinkgreve.

Over dit evenement

Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft, hebben wij grotendeels te danken aan monumentenredder en Stadsherstel oprichter Geurt Brinkgreve. Wij hebben onze jubileumlezing door architectuurhistoricus Walther Schoonenberg aan deze bijzondere man gewijd.

Tegenwoordig lijkt het vanzelfsprekend om een monumentale stad te koesteren, maar dat is niet altijd het geval geweest. Vele historische steden zijn tot enkele restanten gereduceerd of geheel weggevaagd. Dat Amsterdam nog steeds een historische stadskern heeft en een beschermde status als ‘beschermd stadsgezicht’ is voor een groot deel te danken aan Geurt Brinkgreve (1917-2005).

Al in 1954 waarschuwde hij voor de dreigende ondergang van de binnenstad. In een toespraak die hij hield voor de Amsterdamse Kring zei hij: “De komende tien jaar zal de beslissing brengen of de schoonheid van Amsterdam verloren gaat of behouden blijft”. Brinkgreve was niet de enige actievoerder voor het behoud van de binnenstad, maar hij was wel de belangrijkste. Op een cruciaal moment in de geschiedenis van Amsterdam begreep hij als een van de eerste de bijzondere waarde van de binnenstad en voegde de daad bij het woord door zelf panden te gaan restaureren. Ook het idee van Stadsherstel – een organisatie die panden aankoopt, restaureert en daarna verhuurt – kwam van Brinkgreve. In een lezing met veel beeldmateriaal van onder andere Stadsherstelmonumenten vertelt architectuurhistoricus Walther Schoonenberg over deze bijzondere man: de beeldhouwer die monumentenzorger werd, en zijn grote betekenis voor het behoud van de historische binnenstad van Amsterdam.

Deze lezing is gratis online te volgen. Een donatie om deze lezing mogelijk te maken wordt zeer op prijs gesteld.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Online evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen