Gratis

Kahve met een kuukse

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bibliotheek LocHal

Burgemeester Brokxlaan 1000

5041 SG Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
De geschiedenis van migratie in Nederland en Tilburg Wat weten we eigenlijk van onze geschiedenis als het gaat om migratie?

Over dit evenement

Tilburgse gastarbeiders

Ze zijn al bijna zestig jaar onderdeel van de Tilburgse geschiedenis, en toch is er maar weinig over de komst van gastarbeiders naar deze regio te vinden in archieven, museumcollecties en verhalen. Als het aan Halima el Hajoui-Özen ligt komt daar verandering in. Samen met Stadsmuseum Tilburg ging zij op onderzoek uit en is zij bezig de verhalen van deze gastarbeiders te vereeuwigen. In het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) besteden we de komende maanden aandacht aan deze geschiedenis.

De geschiedenis van migratie in Nederland en Tilburg

Wat weten we eigenlijk van onze geschiedenis als het gaat om migratie? Waarom emigreerden voor en na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders naar landen als de VS, Canada en Australië en wat lag er ten grondslag aan de komst van de gastarbeiders uit landen als Italië (1960), Spanje (1961), Turkije (1964), Griekenland (1966), Marokko (1969) en Joegoslavië (1970) naar Nederland?

Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer Sahin Yildirim gaat in op deze vragen en aan de hand van zeven thema's (het werk, de gezinshereniging, de taalproblemen, de rol van organisaties bij integratieproces, het stemrecht van etnische minderheden, het verblijf van de gastarbeiders en onze gezamenlijke toekomst) legt hij vervolgens de nadruk op het verleden, heden en onze gezamenlijke toekomst.

Ook schuift Bakir Awad aan. Hij was eind jaren zestig al betrokken bij de ondersteuning van gastarbeiders als student/vrijwilliger bij de Stichting bijstand buitenlandse werknemers Tilburg en Breda. In 1970 ging hij hier aan de slag als maatschappelijk werker. Hij zag de Tilburgse gastarbeiders komen en gaan. “Ik heb warme herinneringen aan die tijd. Maar ik zag dat de mannen het zwaar hadden. Wij ondersteunden hen zoveel mogelijk”. In 1977 werd hij enkele jaren waarnemend directeur van de stichting.

Praktische informatie

Je bent welkom op 24 februari om 19.30 uur in het TijdLab (in de Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.15 uur.

Sahin Yildirim

Sahin Yildirim is een Turks- Nederlandse schrijver en maatschappelijke ondernemer.Hij legt gemakkelijk verbindingen tussen publieke belangen, bekleedt verschillende bestuurlijke functies bij maatschappelijke organisaties en geeft strategische leiding aan social- culturele, maatschappelijke en educatieve thema’s.

De fototentoonstelling ’50 jaar arbeidsmigratie in Nederland’ van zijn hand; over alle gastarbeiders (Italianen, Spanjaarden, Turken, Marokkanen, Grieken en Joegoslaven), wordt op 24 juni 2022 in Utrecht door burgemeester, Sharon Dijksma en prominenten feestelijk geopend.


		Afbeelding van Kahve met een kuukse
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Bibliotheek LocHal

Burgemeester Brokxlaan 1000

5041 SG Tilburg

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator TijdLab

Organisator van Kahve met een kuukse

In het TijdLab dwaal je door verleden, heden en toekomst van de stad Tilburg. Je vindt er niet alleen de uitgebreide Tilburgcollectie van de Bibliotheek, maar stuit er ook op allerlei voorwerpen, foto’s en films over de stad. Ook Tilburgse tradities en rituelen worden er belicht. Vanuit steeds weer andere invalshoeken krijg je zo een beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Tilburg en haar inwoners, voortdurend in ontwikkeling.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen