Keilepodium: HOE WILLEN WIJ WONEN, M4H, 2030- AVOND 6

Keilepodium: HOE WILLEN WIJ WONEN, M4H, 2030- AVOND 6

Venster Acties en details

Gratis

Datum en tijd

Locatie

Keilepand

Keilestraat 9F

3029 BP Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Lezing- en workshopreeks in het Keilepand, M4H. #6 Met lezingen van Willemijn Wilms Floet en Koen van Bockstal, en intro van Ninke Happel

Over dit evenement

In de reeks ‘Gewoon Goed wonen en werken’ zijn op woensdag 29 juni 19.30h onderzoekers Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet (universitair docent TU-Delft, leerstoel Methods of Analysis & Imagination’) en Koen Van Bockstal (BULK architecten, gastprofessor Architectuur en Omgeving Universiteit Antwerpen) te gast. Met introductie van Ninke Happel (HCVA).

Koen Van Bockstal (BULK architecten/ Universiteit Antwerpen) licht recent eigen werk toe aan de hand van een aantal speerpunten en fascinaties. BULK bedenkt robuuste en toekomstbestendige woonensembles, die een actieve bijdrage leveren aan de stad en de samenleving. Door een duidelijke structuur worden bewoners uitgedaagd en wordt ruimte gelaten voor voor interpretatie en overmaat. In hun visie vormen zulke dierbare gebouwen een mogelijk antwoord op acute en actuele vraagstukken.

Willemijn Wilms Floet (TU Delft) is expert op het gebied van (historische) hofjes. Zij licht in deze lezing het wonen binnen het bouwblok als eigentijdse ontwerpopgave uit en verkent de aanknopingspunten voor het M4H gebied: het hofje en hoven als oases in de stad in het perspectief van de ontwikkeling van architectuur en het wonen.

Voorafgaand aan de lezing is er de mogelijkheid van een tour met Willemijn Wilms Floet door de door haar gecureerde tentoonstelling ‘Oases in de stad’ - onderdeel van de expo: ‘HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030’ in de KeileZaal). Aanmelden niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen.

Achtergrond sprekers

Dr. Ir. Willemijn Wilms Floet (1962) is als universitair docent verbonden aan de leerstoel Methods of Analysis & Imagination. Ze was praktiserend architect 1988-2001; is docent en onderzoeker op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft sinds 1990. Haar promotieonderzoek via het Villard d’Honnecourt programma in Venetië (IUAV) in 2012 en Delft (TU) 2014 betreft een architectonische studie naar het hofje van liefdadigheid als bouwsteen van de Hollandse stad.

Koen Van Bockstal is sinds 2000 stichtend vennoot en zaakvoerder van BULK architecten, een reflecterende en creatieve praktijk, met ervaring en interesses op diverse schaalniveaus en met een bijzondere voorliefde voor bouwen in de stad.

Sinds 2006 doceert Koen architectuur aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen en sinds 2020 is hij aangesteld als gastprofessor Architectuur en Omgeving. Als docent in de masterstudio stimuleert hij studenten om schaarste en beperkingen als bondgenoten te zien van echte creativiteit. Zijn masterstudio ‘Radicale Ensembles’ bestudeert de fascinerende rijkdom van het Europees bouwblok. Naast zijn bureau en zijn werk voor de universiteit, was hij tot 2020 één van de vier leden van de Welstandcommissie (de kwaliteitskamer van de Stad Antwerpen) en is hij vaak te gast in architectuur jury's in binnen- en buitenland.

Nadere toelichting Lezing- en workshopreeks

‘Gewoon goed wonen en werken’

Nederland heeft grote nood aan betaalbare woningen. We noemen dat de wooncrisis. Het Rotterdamse M4H is een unieke plek in de nabijheid van bestaande stedelijke structuren en voorzieningen, waar nog ruimte beschikbaar is. De verleiding is groot om hier in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijke hoeveelheid woningen neer te zetten. Bouwen, bouwen, bouwen!

Maar wat voor woningen? M4H is, tussen haven en stad, dé perfecte plek om nieuwe en diverse woon- en werkvormen te ontwikkelen. Van groot tot klein, van individueel tot collectief, door ontwikkelaar, corporatie én coöperatie. Het motto van het Ruimtelijk Raamwerk is immers ‘Collectiviteit als basis voor Circulariteit’. Dat impliceert samen werken aan een duurzame toekomst voor een inclusief stuk stad én daagt uit op langetermijndenken, terwijl de korte termijn noodzaak van voldoende woningen ons om de oren slaat en verleidt tot oude patronen.

Maar nieuwe woon-werkvormen, vragen om kwalitatieve innovatie van het woningontwerp, om nieuwe financieringsvormen, nieuwe eigendomsvormen en innovatieve ontwikkelmethoden. Maar bovenal vraagt het om langdurig commitment, van ons allemaal, waarbij tijd niet zozeer geld zou moeten zijn, maar vooral aandacht.

Zodat sociale gemeenschappen kunnen groeien en M4H als plek collectief wordt opgeladen om het als karaktervol stuk stad, geheel circulair door te geven aan de generaties na ons. Wie of Wat is er nodig om binnen een circulaire en collectieve ontwikkeling gewoon goed wonen en werken mogelijk te maken? Met een aantal lezingen en workshopsessies door zelfstandige denkers verkennen we de succesfactoren van een goede woon-werk ontwikkeling.

Locatie:

Keilepand, M4H, Keilestraat 7-9, 3029 BP Rotterdam, ingang aan de Voedseltuin.

Tijdstip: 29 juni 2022, van 19.30h (inloop 19.00h) tot 21.30h

Data overige avonden/middagen:

ochtend 4: 18 juni: workshop met Monica Adams (studioADAMS/KeileCollectief) en Nadia Pepels (studio NadiaNena) over de vraag 'HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030'. Aanmelden niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen.

ochtend 5: 25 juni: workshop met Monica Adams (studioADAMS/KeileCollectief) en Nadia Pepels (studio NadiaNena) over de vraag 'HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030''. Aanmelden niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen.

tour #6: tour met Willemijn Wilms Floet door de door haar gecureerde tentoonstelling ‘Oases in de stad’ - onderdeel van de expo: ‘HOE WILLEN WIJ WONEN M4H 2030’ in de KeileZaal). Op 18 juni tijdens de Dag van de Architectuur (van 11-2 uur) en op 29 juni voorafgaand aan de lezing. Aanmelden niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen.

Delen met vrienden

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen