Kenniscafé - Boerenleed in de Achterhoek

Venster Acties

Kenniscafé - Boerenleed in de Achterhoek

De broers Salemink staan stil bij de invloed van diverse crisissen en politieke veranderingen op het bestaan van de boeren in de Achterhoek.

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Koppelkerk - Vrijplaats voor kunst & cultuur Koppelstraat 35 7126 AG Bredevoort Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Boeren in Achterhoek en Liemers hebben door de eeuwen heen het nodige te verduren gehad. Vanaf de Tachtigjarige Oorlog zijn de boeren en boerinnen keer op keer slachtoffer geworden van politieke en economische veranderingen. Leo en Theo Salemink verkennen op vrijdag 14 oktober in het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort het spoor van het ‘boerenleed’ tot diep in de negentiende eeuw. Ze maken hierbij de verbinding met de problematiek waar de boeren vandaag de dag mee te maken hebben.

De geschiedenis als spiegel voor vandaag

Wanneer men de lange geschiedenis van Achterhoek en Liemers bekijkt, ziet men dat de grote politiek van oorlogen en bezettingen, de rol van de hoge heren en hun pachtboerderijen, revoluties, en veranderingen in Den haag en de wereld(markt), telkens weer het alledaagse leven van boeren en boerinnen beïnvloeden. In dat opzicht is de geschiedenis een spiegel voor de actuele crisis van de boeren in Nederland rond het stikstofbeleid. Ook nu komen de boeren in opstand, maar wel in een totaal andere context. Dit keer spelen de oorlog, bezetting en pachtheren de boeren niet parten, maar de klimaatcrisis. Hoe gingen de boeren vroeger om met crisissen en politieke veranderingen?

Afbeelding van Kenniscafé - Boerenleed in de Achterhoek
Vanaf € 8,70