Kerstconcert Stemmenorkest Well "De kracht van een lied"

Venster Acties

Kerstconcert Stemmenorkest Well "De kracht van een lied"

Kerstconcert Stemmenorkest Well "De kracht van een lied"

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Maarten Maartenshuis (Zonheuvel) Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel
Afbeelding van Kerstconcert Stemmenorkest Well "De kracht van een lied"

Een bijzonder concert………

Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert plaats, een kerstconcert zonder woorden.

Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands -Indië, zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Hun levenspatroon werd plotseling en gewelddadig veranderd. Veel vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd.

Er werd een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. Het was aanvankelijk bedoeld als afleiding, maar later werd het een noodzaak om de ellende van alle dag het hoofd te kunnen bieden.

De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd: een blijvende getuigenis van een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis, maar ook een ode aan zang en muziek die zoveel troost kunnen bieden in moeilijke tijden.

In deze Kersttijd brengt het stemmenorkest “ De Kracht van een Lied ” o.l.v. Monique Verhoeven, klassieke werken ten gehore van Händel - Chopin - MacDowell - van Beethoven - Bach - Dvořák en Grieg maar ook mogelijk een Indonesische muziekstuk. De verbindende teksten worden gelezen uit het boek “De Klok” van Mieke Biessen - Dohmen en uit het boek “De Kracht van een Lied” van Helen Colijn.

Algemene informatie:Het stemmenorkest uit Well bestaat op dit moment uit 22 vrouwen. De leden komen uit Well en omstreken ( zoals Heumen, Gennep en Bergen) en dankt haar naam aan het feit dat de koorwerken die men zingt, bewerkingen zijn van instrumentale composities. Men zingt deze composities vierstemmig, zonder woorden, als ware het koor een orkest.

De initiatiefnemers van dit koor uit het Japanse interneringskamp zijn de zeer muzikale Margaret Dryburgh en Norah Chambers. Zij wisten met hun bijzonder muzikaal geheugen, uit het hoofd de noten op te schrijven van deze muziekstukken. Er is gezongen tot aan het moment dat het koor, door het overlijden en uitputting van de vrouwen, ophield te bestaan. Gelukkig is de muziek van dit zeer bijzondere koor bewaard gebleven.

Antoinette Colijn, die deel uit maakte van het koor, samen met twee zussen die ook in het kamp zaten, nam haar originele muziekpartituren mee naar Amerika, en schonk ze veertig jaar later aan de muziek bibliotheek van de Standford University in Californië. Ruim veertig jaar na het tot stand komen van de muziek is door een koor van vrouwen uit de omgeving van deze universiteit deze muziek weer opnieuw uitgevoerd. Haar zus, Helen Colijn heeft over deze episode en over dit stemmenorkest een prachtig boek geschreven: "De Kracht van een lied”.

Het Stemmenorkest Well brengt nu ook deze indrukwekkende muziek ten gehore in de prachtige stijlkamers van het Maarten Maartenshuis op Landgoed Zonheuvel te Doorn.

Voor meer informatie, zie website www.stemmenorkestwell.com

Afbeelding van Kerstconcert Stemmenorkest Well "De kracht van een lied"