Kiek Oet Parkstad

Venster Acties

Kiek Oet Parkstad

Veiligheid is een zaak van ons allemaal. Maar criminaliteit zit vaak verborgen. Hoe herken je het en wat kun je er zelf aan doen?

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

C'Mill Heerlen Jan Campertstraat 5 6416 SG Heerlen Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Hebt u het in april gemist? Dan is hier de herkansing!

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”

Veiligheid is een zaak van ons allemaal maar criminaliteit is niet altijd meteen zichtbaar. En tegelijkertijd zit het steeds meer om ons heen. In verhuurde loodsen met onduidelijke activiteiten, in winkels die schijnbaar nooit klanten hebben, in bedrijven die ineens op de markt verschijnen met onduidelijke financieringen. Onderwereld en bovenwereld raken meer en meer met elkaar verweven. En daar krijgen we steeds meer last van. Soms heb je wel een gevoel dat er iets niet klopt maar wat dan? En wat moet je ermee?

Tijdens deze avond willen we je laten zien wat er gaande is en wat politie en gemeente zien gebeuren. We laten je zien en zelf meemaken wat de signalen zijn van criminaliteit die je kunt herkennen in dagelijkse dingen. Hoe ziet een drugslab of een hennepplantage er nu eigenlijk uit? Hoe ruikt het? En wat hebben ze nodig om zoiets op te zetten? En we laten zien wat je zelf kunt doen als je zaken ziet waarvan je vermoedt dat er iets niet klopt.

Wat heb je er aan? Ten eerste gaat het om de bescherming van jezelf en je eigen onderneming. Ten tweede kunnen politie en gemeente dit niet alleen. Ze kunnen niet overal tegelijk zijn (dat willen we ook niet) en zijn dus ook afhankelijk van signalen uit de samenleving. En ten derde is het een interessante avond waarin je een kijkje ‘achter de schermen’ krijgt.

Wat gaan we doen?

Burgemeester Wever zal de avond openen en een korte inleiding geven op het thema ‘Ondermijning’? Waarom is het belangrijk om hier gezamenlijk bij stil te staan. Daarna zullen we in twee groepen verder gaan.

De ene groep krijgt een 'drugstoer'. De mensen van Bureau Drugszaken geven heel beeldend weer wat er komt kijkern bij de verschillende manieren van drugsproductie en voor: wat zijn de signalen die je kunt herkennen. U kunt het zelf zien en ruiken.

De andere groep gaat in gesprek met mensen van de politie, het RIEC en de gemeente. Zij vertellen wat ondermijning is, wat er speelt in Parkstad en hoe je het kunt herkennen en signalen kunt melden. Zij leggen ook uit hoe M: Meld Misdaad Anoniem werkt. De groepen wisselen na de eerste ronde zodat iedereen het hele programma mee kan maken. We sluiten af met een hapje en een drankje.

In verband met de praktische organisatie is deze avond voor maximaal 60 bezoekers.