Verkoop beëindigd

KIM Nieuwjaarsdebat - Help! De Russen komen!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

1 Media Parkboulevard

1217 WE Hilversum

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Help! De Russen komen! en andere reflexen in het denken over desinformatie.

Alternatieve feiten. Feitenvrije samenleving. Post-truth. Fake media. Leugenachtigheid en het verlangen naar sterke verhalen is al zo oud als de mensheid, maar als je de woordenbrij in de verhitte discussie over desinformatie op een rijtje zet, lijkt er echt wat nieuws aan de hand. En dat is er ook. Nog nooit hebben geruchten zich zo snel via sociale communicatie over de wereld kunnen verspreiden als nu. Filter bubbles zijn niet per se nieuw, maar de automatisering, personalisering en overdadigheid van de informatiestroom weer wel.

De factcheckende journalist houdt dapper stand in deze strijd en er zijn nog honderd-en-een andere medicijnen tegen desinformatie. Maar ze werken niet allemaal even goed en sommige hebben akelige bijwerkingen. Maatregelen van techbedrijven om de verspreiding van desinformatie tegen te werken, lijken bijvoorbeeld in eerste instantie sympathiek. Maar die hebben ook de potentie om op lange termijn meer kwaad dan goed te doen voor de kwaliteit en vrijheid van informatie. Wat zijn de do’s en don’ts in de strijd tegen desinformatie?

Dit thema staat centraal op het nieuwjaarsdebat 2018 van het KIM in samenwerking met Beeld en Geluid. Hoe moeten nieuwsmedia en journalisten omgaan met de toenemende stroom van desinformatie? Als de Russen online komen stoorzenden bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoe herkennen we die dan? En welke zijn de minder exotische bronnen van desinformatie? Hoe gaan we daar mee om? Diverse sprekers belichten deze kwestie vanuit hun eigen expertise en gaan daarna met elkaar en de zaal in debat. Voor, tijdens en na het debat zullen studenten van diverse journalistiekopleidingen factcheck-demonstraties geven.

Datum en tijd

Locatie

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

1 Media Parkboulevard

1217 WE Hilversum

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen