Hoofdnavigatie overslaan
Pagina-inhoud

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Laboratorium ‘De gemeentejurist op PAD!’

De Leeuw Bestuursrecht

Donderdag 26 oktober 2017 van 12:00 tot 18:00 (CEST)

Laboratorium ‘De gemeentejurist op PAD!’

Ticketinformatie

Tickettype Verkoop eindigt op Prijs Servicekosten BTW Aantal
Standaard   meer info 25 okt. 2017 € 129,48 € 5,52 € 28,35

Deel Laboratorium ‘De gemeentejurist op PAD!’

Evenementgegevens

digitale jurist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LABORATORIUM ‘De Gemeentejurist op PAD!’

Kom naar het LABORATORIUM ‘De Gemeentejurist op PAD!’ op 26 oktober van 12.00 uur tot 18.00 uur in Delft.

Wil je antwoord op vragen als ‘Heeft de gemeentejurist wel toekomst?’ en ‘Wat moet ik doen om mee te gaan met ‘de tijd’?’ Belangrijke vragen voor de gemeentejurist anno 2017, maar één ding staat vast: de functie en rol van gemeentejurist is boeiend!

Je mag 26 oktober zeker niet missen! Waarom niet?

 • Er is een veelheid aan ontwikkelingen in het juridisch domein van de overheid
 • Welke tendens wordt de komende tijd leidend: de jurist centraal of decentraal of gedeconcentreerd of …… ?
 • We zien steeds meer koppelingen met andere vakgebieden zoals ICT of beleidsinhoudelijke vraagstukken.
 • Welke NIEUWE competenties heeft de ideale gemeentejurist nodig om waardevol te zijn?

Het wordt een interactief laboratorium met inspirerende sprekers, workshops en een middag om nieuwe en waardevolle contacten op te doen.

Aanleiding en Achtergrond

De maatschappij verandert snel. Gemeenten moeten en gaan mee. Nog maar kort na de transitie in het sociaal domein, zijn andere ontwikkelingen bezig of in aantocht die noodzaken tot bewegen.
Enkele voorbeelden zijn:

 • de komst van de Omgevingswet
 • technologie en de doorgaande digitalisering (blockchain, big data etc.)
 • van inhoud naar proces (van 'gelijk' naar processuele rechtvaardigheid)
 • opgavegericht werken en agile werken
 • de overheid als partner (minder bestuursrecht, meer privaatrecht)

Dit alles heeft gevolgen voor hoe gemeenten werken, hoe zij zich organiseren en voor de gewenste competenties van ambtenaren. Het zal ook zeker gevolgen hebben voor de juridische functie (= de plaats en positie van juristen in de gemeentelijke organisatie) en voor gemeentejuristen zelf. Hoe flexibel en mobiel zijn zij?

De twee centrale vragen

A. Wat zijn die belangrijkste ontwikkelingen die invloed hebben op de juridische functie in gemeenten, hoe past de juridisch functie daar bij en hoe zal de juridische functie moeten veranderen in het licht van die ontwikkelingen?

B. Wat zijn de gevolgen voor de gewenste competenties van gemeentejuristen en wat zijn de ideale competenties en kwaliteiten van de ‘toekomstige’ gemeentejuristen?

Het Programma van het LABORATORIUM ‘De gemeentejurist op PAD!’

12:00 uur: Ontvangst met lunch

13:15 uur Opening en - kort - plenair deel | Interviews | Een vliegende start |
Hoofdlaborant is Jan van Ginkel (voormalig gemeentesecretaris van Zaanstad en thans Loco – provinciesecretaris Zuid-Holland). Hij interviewt diverse stakeholders in het juridisch domein van de overheid (namen worden later bekend gemaakt)

14:00 uur: start van DRIE workshoprondes (tussendoor: lange pauze)

16:45 uur: Plenair forumdebat

17:30 uur: Informele Netwerkborrel


De inspirerende workshops zijn bekend! Met trots presenteren wij ze hier:

 • Hoe zet je je talent van nu om in je werkgeluk van morgen?
  Workshopleider is Corinne van der Salm, Directeur Mobiliteit, Leeuwendaal
  Waar liggen jouw kwaliteiten, van welke werkzaamheden krijg je energie, van welke niet? En als je naar de kwaliteiten van de gemeentejurist van de toekomst kijkt, hoe past dat dan bij jou? Welke ontwikkelpunten wil je oppakken om bij te blijven? We werken toe naar: je leert over je eigen strenghts (‘talenten’), je krijgt inzicht in de benodigde strenghts van de jurist van de toekomst.

 • Het imago van de gemeentejurist: Welk effect kun je bereiken met profilering en uitstraling?
  Workshopleider is Yvonne Stoevelaar, Imago – deskundige (het Imagobureau)
  De kunst is dat je uitstraling matcht met de boodschap die je te vertellen hebt. Als de eerste indruk goed is, luistert men anders en aandachtiger naar je en kun je meer van jezelf laten zien! Hoe benadruk je je sterke kanten? Laat je van buiten zien wie je van binnen bent? Ben je je ervan bewust hoe je overkomt en weet je dat je dit kunt beïnvloeden door te werken aan je uitstraling?

 • Aan de slag met gedragsverandering: voor meer effect en meer werkplezier!
  Workshopleider is Reinier van der Monde (Change2result)
  We zoomen in op het gedragsprofiel van de gemeentejurist in 2020. Eerst: een schets van de ontwikkelingen, doorkijkje naar 2020: veranderende omgeving van de gemeentejurist, veranderingen introduceren, plus betekenis en impact op de gemiddelde gemeentejurist. Welke veranderingen hebben de meeste impact hebben. Wat is de gevraagde nieuwe houding en nieuw gedrag. Aan de slag!

 • De gemeentejurist en een rechtvaardig ‘gedragsrecept’?
  Workshopleider is Caroline Koetsenruijter (deskundige op het terrein van de relatie overheid-burger)
  In de deze korte masterclass krijg je inzichten hoe je in elke interactie met interne en externe spelers bijdraagt aan rechtvaardigheidsbeleving. Ook als je op de inhoud niets of uitsluitend slecht nieuws te bieden hebt…. We gaan aan de hand van filmfragmenten en praktijkvoorbeelden bespreken hoe de gemeentejurist in lastige interacties rechtvaardig blijft handelen en communiceren. Je gaat de deur uit met concrete tips hoe je een volgend lastig gesprek effectief aan weet te pakken.

 • De Omgevingswet komt er aan: andere rol en positie voor de gemeentejurist?
  Workshopleider is Pascale Georgopoulou (VNG)
  Er is een trend naar een terugtredende overheid en zelfredzame inwoners. De Omgevingswet neemt die trend als uitgangspunt. Voor het krachtenveld gemeente – inwoners betekent dat een andere manier van werken op basis van vertrouwen. Thema’s: het dilemma rechtszekerheid versus ruimte, ‘draagvlak’ en: wat wordt de rol van de moderne gemeentejurist: meer integraal werkend, meer samen en meer naar de samenleving toe. De vraag is: kunnen juristen dat van nature of …… (?)

 • Wat gaat BLOCKCHAIN betekenen voor jouw werk als gemeentejurist?
  Workshopleiding: Disgover
  Is “blockchain” bekend bij je? Het gaat een enorme impact hebben op hoe wij als overheid en gemeentejuristen gaan werken. Maar wat is het en wat ga je er van merken in je dagelijkse werk? We bespreken welke toepassingen er zijn en welke vragen leven rondom blockchain. De workshop wordt verzorgd door trainees van Disgover. Voor hun “action learning” project hebben zij zich verdiept in de techniek, mogelijkheden en (juridische) gevolgen van blockchain. Stoom je zelf klaar voor de toekomst!

 • De effecten van KEI en ‘workflowmanagement’ op je dagelijkse werk als gemeentejurist.
  Workshopleiding: André Pijl (Truelime / Octopus)
  Digitalisering van het werk van de overheid heeft ook invloed op het werk van de gemeentejurist. Wat betekent KEI voor jouw werk. Wat betekent Octopus voor jouw werk? Hoe kun je gebruik maken van andere vormen van digitalisering?

Iedere deelnemer kan drie workshops volgen. Deelnemers krijgen over het volgen van de workshops begin oktober een bericht per e-mail waarna zij zich kunnen opgeven.

Locatie

Het evenement vindt plaats in Delft in een zeer bijzonder gebouw: Het Armamentarium, Korte Geer te Delft (slechts 600 meter = 7 minuten lopen vanaf station of P-garage); kijk op http://armamentarium-delft.nl/

Met de trein:
(of Tramlijn 1 vanaf Den Haag of Rijswijk): Naar NS-station Delft Centraal.
Vanaf de uitgang van het stationsgebouw: Steek in oostelijke richting de Westvest over naar de Barbarasteeg, loop door de Barbarasteeg en rechtdoor de Breestraat in, na ca. 100 rechtsaf de Korte Geer op. Volg de borden naar de ingang!

Met de auto:
Parkeren in parkeergarage Zuidpoort (Zuidpoortgarage) (zet navigatie op: Vesteplein 13). Loop via Vesteplein of Asvest (in westelijke richting) naar Brabantse Turfmarkt, ga links de brug over, weer links en vervolgens rechts de Breestraat in. Na ca. 100 meter, over de brug direct links de Korte geer op. Volg de borden naar de ingang.

Looproute vanaf parkeergarage

 

Maak NU gebruik van de kans om een plaats te reserveren.

De ticketprijzen zorgen voor dekking van de kosten van dit evenement. Dit evenement heeft geen winstoogmerk. De eventuele opbrengsten gaan naar de goede doelen : 50% naar Warchild  en 50% naar Save the children.

Door op de 'BESTEL NU' button te klikken, meld je je aan, kun je met Ideal betalen en ben je sowieso deelnemer!

 

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Heb je vragen over Laboratorium ‘De gemeentejurist op PAD!’? Neem contact op met De Leeuw Bestuursrecht

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen

Waar en wanneer


Het Armamentarium
Korte Geer 1
2611 CA Delft
Nederland

Donderdag 26 oktober 2017 van 12:00 tot 18:00 (CEST)


  Aan mijn agenda toevoegen

Organisator

De Leeuw Bestuursrecht

Dick de Leeuw is de drijvende kracht achter De Leeuw Bestuursrecht. Hij heeft een brede achtergrond in het openbaar bestuur. Hij heeft 20 jaar gewerkt (als gemeentejurist en manager) bij twee gemeenten: Delft en Den Haag. In het jaar 2000 maakte hij de overstap van ‘bij de overheid’ naar ‘voor de overheid’. Als trainer, onderzoeker, mediator, interim-jurist, juridisch adviseur a.i. en interimmanager vervulde hij vanuit Leeuwendaal opdrachten bij diverse waterschappen en veel gemeenten. In 2012 startte hij ‘De Leeuw Bestuursrecht’ met de focus op diensten om de juridische functie bij overheidsinstanties sterker te maken, te adviseren en te ondersteunen.

  Contact opnemen met de organisator
Laboratorium ‘De gemeentejurist op PAD!’
Evenementen in Delft Seminar Overheid

Log in of meld je aan

Je kunt deze tickets alleen in termijnen betalen als je een Eventbrite-account hebt. Log in of meld je aan voor een gratis account om door te gaan.